Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28656027
   « Vissza

Húszéves a Helyi Hírek

 « Portaszolgálat 
2009. október 7.
 
Lapunk legelső lapszáma 1989. szeptember vége felé jelent meg. Akárhogyan is számoljuk, ennek most van éppen húsz esztendeje. Korábban nem tartottuk meg ennek jelesebb évfordulóit, de ez a két évtized azért mégis említést érdemel.

Ha visszagondolok, azt hiszem, valamennyien nagyon naivak voltunk arra nézve, hogy a szabadság beköszöntével mi vár ránk. Addig ugye lehetett bátran haragudni a buta párttitkárra, a gonosz megszállókra, s jól emlékszem, az első időben a népes rendezvények szervezői külön büszkék voltak arra, hogy nem kellett biztonságiakat alkalmazni. Akkoriban mind nagyon fegyelmezettek voltunk.

Nos, első lapszámunk, és aztán a továbbiak is tükrözték ezt a felszabadult, csodaváró hangulatot. Nagy lelkesedéssel írtuk a cikkeket, ha visszaolvasom, elég jókat, néhol meg-megfricskáztuk a hatalmat – a rendőrkapitány személyes kérése ellenére megírtuk az akkori időszak legnagyobb hatósági visszaélését, s magunk is csodálkoztunk, hogy nem lett semmi következménye. (Illetve lett: a történet főhőse, Pacor bácsi azóta már a kerület díszpolgára – természetesen nem az újságcikk miatt...)

 

 

Lapunkat már akkor is támogatták a vállalkozók, érdekes végignézni, ki működik azóta is: KG Vas Műszaki bolt (Royal­impex néven), Gerő Rudolf látszerész mester, Könyvesbolt a Centenáriumi sétányon, Trapéz autósbolt (Kolozs u.), Paplanház, Budapest Bank, Gesztenyés Büfé és végül az OTP fiók, a Jókai utca mentén. (Lapunk megjelenése után hívták fel a figyelmünket arra, hogy a Cent sétányon megszűnt a könyvesbolt, amit őszinte sajnálattal vettünk tudomásul – ez legyen a helyreigazítás.)

Az első lapszámban bemutattuk Szabó Imrét, a kerület épp akkor megválasztott tanácselnökét (aki sokáig úgy fogta kézbe az újságot, hogy: na lássam, mitől üt meg a guta). Írtunk az iskolák körül feltűnt szatírokról, az Ikarusban dolgozó (és néha megszökő) rabokról, az újonnan kinevezett rendőrkapitányról, az akkori (a kerület belsejébe tervezett) M0 autópályáról, és fontos cikkünk volt a Csengőfrász a Pilóta utcában című írás. Közöltük a „Mosolygó Antal” – a mostani Corvin – Művelődési Ház programját (akkor még a kommunista mártírról volt elnevezve), megírtuk azt is, hogy az Ikarus Művelődési Ház dolgozói az udvarban folytatott gombatermesztésből egészítik ki jövedelmüket. A pártok is kaptak megszólalásra egy oldalt: azon az MSZMP, az MDF, a Fidesz és az SZDSZ közölte az éppen aktuális álláspontját.

S mintha a nem túl szép jövőbe láttunk volna, közöltünk egy viccet a nyugdíjasoknak (de manapság elég sokan érezhetik úgy, mintha róluk szólna). A vicc így szólt: Cigányzenekar osztozkodik. A prímás mindenkinek ad pénzt, csak a brácsásnak nem. A brácsás reklamál: Nekem nem jár pénz? Mire a prímás: Járni jár, csak nem jut!

Ferenci Zoltán

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez