Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28658223
   « Vissza

Cinkotai közlekedési reform

 « Portaszolgálat 
2009. október 7.
 

A Vidámvásár, az Ostoros és a Szlovák út lakói joggal hihetik, hogy becsapták őket. Az állami, legfőképpen pedig a fővárosi kommunikáció folyamatosan azt sulykolta, hogy azért van szükségünk az M0-ra, hogy az a sok kamion és teherautó elkerülje végre Budapestet. A körgyűrű PR-ja érdekében még azt is bejelentették, hogy a 2009. január 1-től kitiltják a 12 tonnánál nehezebb járműveket a főváros területéről. Az M0 átadása óta szép lassan egy év telt el, s lám a XVI. kerület fővárosi üzemeltetésű útjain kint vannak még a nehéz gépjárművek behajtására feljogosító táblák.

 

 

A főváros úgy tesz, mintha nem lenne ideje az általa hozott rendelet végrehajtására. Pedig emlékezhetünk még, amikor a gazdatüntetések veszélye fenyegette Budapestet, a közgyűlés pillanatok alatt megszavazta a traktorok behajtását tiltó rendeletet, és ugyancsak rövid időn belül az erről szóló táblák is kikerültek az utcára. Úgy látszik, csak fordítva mennek nehezen a dolgok. A kamionok és a teherautók ugyanis a tábláknak köszönhetően kilenc hónappal a rendelet hatályba lépését követően is teljes joggal hajthatnak be a fővárosba. Rendőr, önkormányzat nem léphet fel ellenük.

Cinkotán az M0 átadása előtt és után is rengeteg problémát jelent ez az átmenő forgalom, Sokan emlékeznek még rá, hogy néhány évvel ezelőtt a Vidámvásár út lakói félpályás útlezárással tiltakoztak a házaiktól alig pár méternyire elrobogó forgalom ellen. Sokáig úgy tűnt, hogy a körgyűrű megépítését követően is ehhez az eszközhöz kell majd nyúlniuk. Persze, az ügyben a helyi politika is hallatta a hangját. Szász József képviselő többször is írásban kérte számon Hagyó Miklós főpolgármester-helyettestől a táblák kint létét. A válasz mindig az volt, hogy a főváros nem feledkezett meg a problémáról, és hogy hamarosan ütemtervet készít a táblák eltávolítására. Az ütemterv azonban csak nem akart elkészülni, ennek köszönhetően a kamionok, teherautók továbbra is legálisan áramolhattak be a kerületbe.

A Vidámvásár úton szeptember közepéig percenként 2-3 ilyen teherautó dübörgött végig. Az itt lakók szerint ennek köszönhető többek között a rengeteg csőtörés is. Szász József képviselő szerint ez a halogató politika elviselhetetlen volt már a kerület számára, és ugyanezt a nézetet vallotta Kovács Péter polgármester is. Ők ketten aztán szeptember 22-én úgy döntöttek, hogy nem várnak tovább, hanem maguk lépnek fel a törvénytelen állapot ellen. A Vidámvásár és a Batthyány Ilona utca sarkára egy sajtótájékoztatót hívtak össze, és miután a média képviselőit informálták akciójuk hátteréről, a két politikus egy-egy létrát támasztott az út menti oszlophoz, majd azon felmászva saját kezűleg lecsavarozták a 12 tonnás járművek behajtását engedélyező táblát.

Kovács Péter polgármester elmondta, hogy saját hatáskö­rében intézkedett arról, hogy néhány napon belül a kerület valamennyi utcájában lekerüljenek ezek a táblák. Ezen kívül felvette a kapcsolatot a kerületi rendőrkapitánnyal is, akit arra kért, hogy egy hét türelmi időt követően minden engedély nélkül a kerületbe behajtó nehéz járművet a jogszabálynak megfelelően büntessenek meg. Ezzel a drasztikus lépéssel valószínűleg rászoktathatók lesznek a Nagytarcsa és Újpalota felől a kerületbe behajtó kamionok és teherautók a közeli M0 használatára. (S)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez