Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.20. szombat
Tivadar, Odett
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28784485
   « Vissza

Világsztárok a Szent-Györgyiben

 « Portaszolgálat 
2009. október 14.
 

 

Sok nagy sztár megfordult már a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör rendezvényein, így talán nem is akkora újság, hogy Borovitz Tamásnak és sportbarátainak október 8-án ismételten nagy neveket sikerült elhívniuk a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola Kertvárosi Olimpikonokról elnevezett Emlékcsarnokába. Ezúttal azonban a vendégek között két olyan személyre is bukkanhattunk, akik különösképpen felkeltették a baráti kör érdeklődését.

Az egyikük, Bárdosi Sándor ugyanis párhuzamosan építi a sport- és a celebkarrierjét. Persze, az ő esetében a kettő összefügg. A hírnevet a 2000-es Sydney-i olimpia hozta meg a számára, ahol rendkívül bátor, sokszor pimasz birkózással ezüst (sokak szerint arany) érmet nyert. Még abban az évben megkapta a Magyar Köztársaság Lovagkeresztjének ezüst fokozatát, illetve Miniszterelnöki Fair Play-díjban is részesült. A birkózás fenegyerekét azonban elvitte a hírnév. Legalábbis a birkózószőnyegtől. Az olimpiai sikert követően gyakorlatilag alig akadt értékelhető nemzetközi eredménye. 2004-ben még összejött ugyan egy európa-bajnoki bronz, illetve a 2005-ös budapesti világbajnokságon is harmadik volt, de érezhető volt, hogy ennél a két medálnál sokkal több maradt benne.

Bárdosi Sanyi időközben a sportág és a sportvezetés egyik leghangosabb kritikusává vált. Ez az állapot végül odáig fajult, hogy a kiváló és még mindig ereje teljében levő birkózó 2005-ben a szögre akasztotta a mezét, és helyette szumóövet öltött magára. Állítása szerint azért nyergelt át az amatőr szumósokhoz, mert ott tiszták és átláthatók a szabályok. Nyert is mindjárt egy Eb-aranyat, majd két év múlva még egyet, végül 2007-ben Thaiföldön a világbajnoki cím is összejött neki. Szumókarrierjére a koronát éppen ezen a nyáron sikerült feltennie, hisz a tajvani világjátékokon (a nem olimpiai sportágak olimpiáján) magabiztosan szerezte meg az első helyet a 85 kg-os súlycsoportban.

A televíziós showműsorok egyik legkedveltebb sportcelebje 2008. februárja óta egy újabb küzdősportban is

 vilagsztarok

 Kiss Balázs és Bárdosi Sándor

megmérette már magát. A népszerű, földharcot is engedélyező MMA-ban (The Mixed Martial Arts-ban) pedig alig egy év után, ez év augusztusában ugyancsak európa-bajnoki címet szerzett. Bárdosi Sándor nem véletlenül fogadta el a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör meghívását, ő ugyanis pontosan tudja, hogy a Magyar Szumó Szövetség elnöke, Kollárik Mihály itt lakik a kerületben, arról is hallott már, hogy a hazai szumófőnök nemrég Kertvárosi Birkózó Sportklub néven egy egyesületet alapított. Arról is tudomása volt, hogy a kerület jegyzője Ancsin László személyében egy volt válogatott birkózó, aki sokat segíthet a nagy álom, egy erzsébetligeti birkózó- és szumócsarnok megépítésében. Bárdosi Sándor pedig, talán nem véletlenül, éppen az október 8-i rendezvényen jelentette be, hogy maga is szívesen kivenné a részét a kertvárosi birkózó- és szumóbázis felépítéséből. Nem titkolt vágya ugyanis, hogy a legrakoncátlanabb gyerekeknek (olyanoknak, mint ő volt) egy MMA-hoz hasonlatos küzdősportot oktasson majd.

Két sztárvendéget említettünk, tehát ne feledkezzünk meg a másikról sem. Kiss Balázs azonban nem a magatartásával és televíziós szerepléseivel vívta ki a sztárságot, hanem egy hatalmas sportsikerrel. Két hete ugyanis a dániai birkózó-világbajnokságon a 96 kg-os kategóriában óriási meglepetésre aranyérmet szerzett. Régen várt a magyar birkózósport erre a sikerre. Mert bár az olimpiákon csak meglettek az aranyérmek (ez alól Peking kivétel volt), a világbajnokságokon valahogy nem akart összejönni a siker. Utoljára éppen egy kerületi sportoló, az azóta már más ügyek miatt elhíresült Farkas Péter nyert 1992-ben világbajnoki címet. Ezt a hosszú, eredménytelen korszakot sikerült Kiss Balázsnak lezárnia. Ő természetesen erről, illetve a birkózással való első találkozásáról mesélt az egybegyűlteknek.

Rajtuk kívül akadtak még más vendégei is az október 8-i rendezvénynek: egyrészt a már említett Kollárik Mihály, illetve a szövetség alelnöke, Tar Mihály, akik a sportág hazai kialakulásáról, jelenlegi helyzetéről és jövőjéről meséltek a baráti körnek. Ez utóbbit szemléltették a velük érkező tizenéves fiatalok is, akik az elmúlt időszakban nagyon sok szép eredményt produkáltak már az utánpótlás szumóversenyeken. Ancsin László jegyző fel is hívta mindenki figyelmét, hogy a csinos lányok és a fess fiatalemberek jelenléte is azt bizonyítja, az amatőr szumó a tradicionális nagy testvérrel szemben nem a kövér, felhizlalt emberek sportja. Ebben ugyanis súlycsoportok vannak, ahol pusztán a testi erőre hagyatkozva dőlnek el a küzdelmek. Az amatőr szumó tehát a legtisztább sportágak egyike, ami ez évtől elérhetővé válik a kerületi gyerekek számára is. (M)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez