Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28664153
   « Vissza

Nagyarányú Fidesz-győzelem az időközi választáson

 « Portaszolgálat 
2009. december 11.
 

 

Sokan már előre biztosak voltak abban, hogy a november 29-i időközi választásokon a Fidesz – KDNP közös jelöltje lesz a győztes. S hogy ezek az emberek mire alapozták a magabiztosságukat? Nos, elsősorban a két jelölő szervezet kerületi népszerűségére, illetve az országos helyzetre. A közvélemény-kutatások ugyanis azt tükrözik, hogy jelen pillanatban közel kétszer annyian szavaznának a Fideszre, mint az MSZP-re, és még mindig kétszer annyian bíznak a legnagyobb ellenzéki pártban, mint az utóbbi egy évben egyre nagyobb teret nyerő Jobbikban.

De térjünk vissza a XVI. kerületre, ahol köztudottan azért kellett időközi választásokat kiírni, mert a 4-es számú választókörzet képviselője, a kerület korábbi polgármestere, Kovács Attila szeptember 15-én eltávozott az élők sorából. A megüresedett helyre négy jelölt volt: a már említett Fidesz-KDNP mellett az MSZP, a Jobbik és a Függetlenek Lokálpatrióta Szövetsége is állított jelöltet. A 4-es számú választókörzet a Csömöri út – Diófa utca – Budapesti út – Gelléri Andor utcák által határolt terület, ahol a nyilvántartás szerint 3948 szavazásra jogosult polgár lakik. Az önkormányzat vezetése nem számított nagy érdeklődésre, a tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy az embereket maximum négyévente egyszer lehet mozgósítani, az időközi választásokon általában kevesen szoktak részt venni. Ez november 29-én is beigazolódott, a 3948 szavazóból ugyanis mindössze 890 fő (22,54%) vett részt választáson. Pedig a szervezők mindent megtettek az érdeklődés felkorbácsolása érdekében. A szavazást például a Polgármesteri Hivatalba vitték, ami egyrészt az esemény rangját növelte, másrészt a választók dolgát is megkönnyítette, hisz nem kellett azon gondolkodniuk, hogy melyik intézménybe kell majd szavazni menniük.

Akik viszont elmentek, azok egyértelműsítették az erőviszonyokat. A Fidesz-KDNP közös jelöltjére, Horváth Jánosra ugyanis 586-an szavaztak, ami a szavazatok 65,84%-át jelenti. A Jobbik jelöltjére 118-an voksoltak, ami 13,26%-os támogatottságot jelent. Az Európai Uniós választások óta nem meglepő, ha a Jobbik versenyre kényszeríti, sőt legyőzi a jelenleg még regnáló kormánypártot. A XVI. kerületi időközi választásokon az MSZP-re 103-an szavaztak. Ez 11,57%-os népszerűségi indexet jelent a szegfűs pártnak. A független indulóban pedig 83-an (9,33%) bíztak, ami a versenyben a negyedik helyre volt elegendő. A szavazást a Helyi Választási Bizottság érvényesnek találta, kampánycsend-sértésről sehonnan sem érkezett jelentés. Ez pedig azt jelenti, hogy 2010. októberéig, a következő helyhatósági választásokig Horváth János képviseli majd a testületben Rákosszentmihály 4-es számú választókörzetének az érdekeit. A 48 éves egygyermekes családapa 40 éve lakik Szentmihályon. Civilben egy magyar kisvállalkozás műszaki vezetője. A Fidesz kerületi szervezetének immár második ciklus óta az alelnöke, emellett tagja a KDNP helyi szervezetének is.

Horváth Jánost hivatalosan ugyan megválasztották, de képviselősége csak akkor léphet hatályba, ha a választást követő testületi ülésen eskütételt tesz. Ez utóbbira pedig csak akkor kerülhetett volna sor, ha a választás eredményét december 2-án 16 óráig senki sem fellebbezi meg, és az jogerőre emelekedik. Nos, dr. Büki Tamás független képviselő aznap 14 órakor, a testületi ülés kezdetének időpontjában élt a fellebbezési jogával. Mint a képviselőtől megtudtuk, erre azért került sor, mert szerinte a polgármester megengedhetetlenül kampányolt, amikor a választás előtt megjelenő Fórum újságban fizetett hirdetésként tette közzé álláspontját a XVI. kerület által felvett kötvény-kölcsönnel kapcsolatban. (A képviselő nem erősítette meg, de nem is cáfolta azt az esetleges indokot, hogy országosan példátlan lett volna, ha a déután 2-kor kezdődő testületi ülés közepén leteszi az esküt az újonnan megválasztott képviselő, és így x képviselő kezdi a tánácskozást, és x+1 fejezi be.) A fellebbezés miatt viszont a választás végeredménye nem emelkedett jogerőre, és így nem is kerülhetett sor az ünnepélyes eskütételre.

Így a testület az év utolsó rendes testületi ülésén, december 2-án kénytelen volt nélkülözni az üléséről a két nappal korábban (nem jogerősen) megválasztott képviselőt. Mivel a soron következő ülés csak január második felében lesz, Horváth János eskütételére valószínűleg egy rendkívüli ülésen kerül majd sor. (M)

 

(A fentebb említett rendkívüli testületi ülésre végül december 9-én délután került sor, amikor Horváth János végre megkaphatta mandátumát.)

 

 (A választás estéjén készített rövid videó IDE KATTINTVA indul )

 

Képeink a győzelem estéjén a XVI. kerületi FIDESZ irodán készültek.

val_IMG_9913 

Kovács Péter polgármester összesíti a választóköri eredményeket.


És amikor már biztos a győzelem, kezdődhet az ünneplés

val_IMG_9922

val_IMG_9923

val_IMG_9925

Kovács Péter polgármester gratulál a győztesnek

 

val_IMG_9928

Horváth János megválasztása után rövid beszédet mondott a Fidesz tagoknak, mellette képviselőtársai, Szász József és Szatmáry László

 

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez