Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28657324
   « Vissza

„Egy-egy jó szó az embernek szárnyakat ad”

 « Portaszolgálat 
2009. december 17.
 

Karácsony közeledtével az idei ökumenikus missziós nap legismertebb vendége, Böjte Csaba atya ott elmondott gondolataiból idézünk, ezzel kívánva kedves Olvasóinknak áldott, békés ünnepeket és boldogabb új esztendőt.

advent

A közismert és mindenki által szeretett ferences szerzetes, Böjte atya a jelenlévőkkel együtt elmondott közös ima után arról beszélt, hogy mi az a három gondolat, ami leginkább foglalkoztatja őt mostanában. 1.) Sok a siránkozó ember. 2.) Szétforgácsolódnak a közösségek, az emberek elidegenednek egymástól. 3.) A családias, kiengesztelődő, békés légkör mintha veszne ki a világból.

A dévai gyermekek istápolója előadásának kezdetén visszautalt a dévai tanévnyitón tartott beszédére, ahol a gyerekeknek arról beszélt, hogy: „Jézus Krisztus karácsonykor megszületik, s nem mondja a mennyei atyának, hogy milyen nehéz idő van, sötét ókor, adják-veszik az embereket, háború egymást éri, és nem nyafog, nem panaszkodik……hanem azt mondja; buli, ez az én időm, ez a megváltás ideje, álljunk neki, fogjunk neki, vasaljuk ki ezt a Földet,… és tényleg szeretetével nekiáll, nem nyafog, nem panaszkodik, nem mondja azt a mennyei atyának, hogy majd én megszületek egy istállóban, semmi VIP szállás ... nőjek fel ilyen körülmények között, ilyen kondíciókkal”

A minden korosztály nyelvén beszélni tudó atya elmondta még, hogy Jézust és az ő követőjét, Szent Istvánt is azért tiszteli, mert meg tudták szólítani az embereket, nem siránkoztak, hanem megpróbálták megoldani az akkori kor problémáit. Jézusnak volt ereje, bízott mindenkiben, nem mondta, hogy nincs megoldás. Van megoldás: szép szó és párbeszéd. Szt. Istvánt azért is tiszteli és szereti, mert megvolt benne a csapatformáló, közösségteremtő erő és hit. Meg tudta szólítani a saját népét, és az idegenben élő embereket is. Vajon bennünk meg van-e ez az erő? Meg tudjuk szólítani az embereket? Nem elég csak sorba venni a problémákat, meg is kell azokat oldani. Lehet változtatni a világon, lehet eredményt elérni, csak mernünk kell hittel, reménnyel és szeretettel a világot jobbá tenni. Megvan-e bennünk ez a belső erő? Eleink különleges szeretettel éltek, Máriás lelkületűek voltak. Mára sajnos már kezd kiveszni a világból a családias meghitt légkör, csak a törvény dominál; ez van, ez jár és kész, de „ a szeretet messzébb van, mint a törvény, felettébb áll. A mai világunkat is jó lenne, ha az irgalmas gyöngédség, a szeretet jellemezné.” Csaba testvér ennek egyik szép példáját élhette át akkor, amikor meghívott vendégként a balassagyarmati fegyházba látogatott, és ahol a több mint négyszáz elítélt a saját uzsonnájából összegyűjtögetve ajánlotta fel és adta át azt a több mint ötezer doboz konzervet, ami az ő adományuk a dévai gyerekek számára.

Az ünnepek közeledtével nemcsak útravaló, de megszívlelendő is az atya beszédének három záró gondolata, melyet megosztott az ott lévőkkel: 1.) Ne siránkozzunk, attól nem lesz jobb a világ – egy-egy jó szó az embernek szárnyakat ad. 2.) Ne egyedül: az ember kicsi egyedül. Tudunk-e legalább családon belül közösséget alkotni? Hány barátom van? Hány emberre számíthatok, hány ember számíthat rám, ha baj van? Fontos a közösségépítés. 3.) Ne az igazságosság legyen az egyetlen irányadó, hanem legyen meg bennünk az a máriás irgalmas szeretet és jóság is, ami belengi az életünket, tudjunk megbocsátani. Boros Eszter

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez