Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28663391
   « Vissza

Kitüntetések átadása

 « Portaszolgálat 
2010. március 29.
 

Hagyomány a XVI. kerületben, hogy nemzeti ünnepünk előes­téjén kerül sor a díszpolgári cím és a kerületért kitüntetések átadására. Március 14-én este, a Kőműves Kelemen rockballada előadása előtt került sor erre a jeles eseményre. A kerület díszpolgára lett R. Törley Mária szobrászművész, akiről a méltatásban elhangzott, hogy gazdag élete során számos művet alkotott, amellyel elismerést szerzett itthon és külföldön. Felsorolni is hosszú lenne jelentősebb alkotásait, közülük hatvan található hazai köztereken és közgyűjteményekben. Egyik legjelentősebb műve, a Szent Istvánt ábrázoló millenniumi szobor a XVI. kerületi Önkormányzattal szemközti parkban található, az Erzsébet-ligetben áll a Láng című 56-os emlékműve. Szintén a XVI. kerületben találhatók Paulheim Józsefről, Hermann Ottóról, Baross Gáborról, Rácz Aladárról, Táncsics Mihályról és Kölcsey Ferencről készített portréi. A róla megjelent könyvből idézve hangzott el, hogy értékvesztett korunknak olyan személyisége ő, aki mindazon értékeket hordozza lelkében és jeleníti meg műveiben, amelyek sokaknak olyannyira hiányoznak – szakrális tárgyú műveit pedig áthatja a jövőbe vetett bizalom és a Teremtő iránti feltétlen hit ereje.

_031407
 

 R. Törley Mária szobrászművész, a XVI. kerület díszpolgára terveiről is
szólt a kitüntetés átvétele alkalmával

R. Törley Mária a kitüntetés átvétele után köszönte a megtiszteltetést, majd igazi alkotó személyiséghez méltón arról beszélt, hogy több alkalommal szóba került, milyen jó lenne egy művésztelep létrehozása a XVI. kerületben. Bár rendszeres tanításra nem tud vállalkozni, egy nyári kurzus esetleg beleférne – ami kiegészíthetné azt a tervet, hogy az Erzsébet-ligeti Színház fesztiválszínházzá váljék, s kapcsolódhatna az országosan egyedülálló Rácz Aladár Zeneiskola mesterkurzusaihoz. Ha nem is holnap, de talán holnapután igazi fesztiválváros, különleges művészeti központ lehetne Mátyásföld.

A program a XVI. Kerületért kitüntetések átadásával folytatódott. Ebben az elismerésben részesült Fekete Sándorné, a Szent Korona úti Varázskorona óvoda vezetője, aki 1990-től vezeti rendkívül színvonalasan ezt az intézményt; Halász Jánosné, az árpádföldi Arany János Általános Iskola korábbi pedagógusa, aki több mint 40 éven át volt Árpádföld tanító nénije; Pluhár Károlyné nyugalmazott pedagógus, a volt Béla utcai Általános Iskola széles körben ismert pedagógusa, aki nem kevés hátrányt szenvedett a vallási-erkölcsi értékek töretlen vállalásáért (idén kapja meg pedagógusi rubindiplomáját); Dorogi Ferenc szobrász, prózai- és versíró, Árpádföld közismert és elismert személyisége, köztéren áll az általa készített Hajós Alfréd-portré; Dr. Horváth Attila docens, jogtörténész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetője, aki sokirányú munkássága mellett kimagasló szerepet játszott a XVI. kerületi Mindszenty szobor létrehozásában.

A kitüntetések átadását követően a Marosvásárhelyi Színház művészeinek előadásában láthatta a kerületi közönség Szörényi Levente és Bródy János Kőműves Kelemen című rockballadáját, amelynek végén nem csak az előadást, hanem a kiváló koreográfiát (Novák Ferenc munkáját) vastapssal jutalmazta a közönség. (F)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez