Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28663427
   « Vissza

Képviselőjelöltek egy asztalnál

 « Portaszolgálat 
2010. április 9.
 

 

IMG_2630 

 Hargitai István és az öt képviselőjelölt

A XVI. kerületi civil szervezetek laza szövetsége szervezett képviselői vitát a Jókai úti irodaház nagytermébe március 22-én, amelyre lapunk is (mint a képviselőjelöltek egy része) a Fórum újságban megjelent hirdetés útján kapott meghívást. A helyszínen igen nagy tömeg volt, ami részben annak volt köszönhető, hogy a képviselőjelöltek (az esemény kiszámíthatatlan kimenetele miatt) mozgósították híveiket, akik bokrokban helyezkedtek el ülve-állva a sokkal kisebb létszám befogadására alkalmas teremben. Ez persze elsőre nem volt feltűnő inkább csak akkor, amikor a tetszésnyilvánítások, fújolások szintén a politikai beállítódásnak megfelelő néző-csoportokban történtek – de a közönség kulturált viselkedésének következtében semmilyen rendkívüli esemény nem történt.

IMG_2586

 Vas Zoltán (Jobbik)

A képviselői vitának meghirdetett est műsorvezetője Hargitai István volt, a XVI. kerület ismert közéleti szereplője, volt MDF-es képviselő, a pártfüggetlen szövetség hangadó képviselője, a Fórum újság állandó szerzője, akinek elkötelezett magyarságához aligha férhet kétség – bár szervezői képességére apró árnyékot vet, hogy a legutóbbi Fórum-futást a felújítás miatt teljesen felásott Tanács-parkba hirdette meg (a mezőny azért szerencsére célba ért). Mint a képviselői fórum meghívott jelöltjei számára kiderült, a helyszínen elsősorban az elkötelezett magyarságukból kellett volna vizsgázniuk, mégpedig úgy hogy a többségük nem kapta meg előre a meglehetősen körmönfont vizsgakérdéseket.

Bevezetésként Hargitai felvezetett egy több mint tíz perces videofilmet, amely drámai hangon szólt arról, hogy a szocialisták az elmúlt nyolc évben milyen mértékben tették tönkre az országot. Miután erről mindenkinek van saját véleménye, a közönség egyre hangosabban követelte, hogy ne húzzák az időt, halljuk a képviselőket – de a film azért még rendben lement. Utána be tudtak mutatkozni a jelöltek, akik között valóban ismeretlen arcokat lehetett látni (bár mindegyikük összeszedte a szükséges ajánlásokat). Vas Zoltánról, a Jobbik jelöltjéről megtudhattuk, hogy vidéki származású, hosszabb ideje él a fővárosban, volt vállalkozó, majd a kereskedelemben dolgozott, s a Gárdába való belépése után került a képviselőjelölti posztra. Szabó Barbara hamvas bájjal képviselte a Lehet Más a Politika irányvonalát: a 32 éves környezetgazdálkodási mérnök beszámolt arról, hogy társaival egy borsodi faluban építettek közösséget, s ez igen fontos, miként az is, hogy minél több családi házra kerüljön fel a napkollektor.

 

 IMG_2590

Szabó Barbara (LMP)

Az első indulatokat Fejér László Előd, a 24 éves, erdélyi születésű közgazdász, MDF-jelölt váltotta ki, amikor lelkesen éltetni kezdte Bokros Lajos programját, amely kiválóbb valamennyi párténál (a megvalósításra még nyilván kicsit várni kell). Nemigen kellett bemutatni Kovács Péter polgármestert, a Fidesz jelöltjét és Vidorné Szabó Györgyit, aki nyolc éve MSZP-s képviselő, bár érdekes volt megtudni, hogy Kovács Péter akkor született, amikor Vidorné ide költözött a kerületbe.

IMG_2601 

Kovács Péter (Fidesz- KDNP)

 

Ennyi szabadjára engedett locsogás után Hargitai visszavette a szót, s feltette az első vizsgakérdést: a 48-as márciusi ifjak követeléséből megvalósult-e a legfontosabb, a Magyar Nemzeti Bank? A képviselőjelöltek a maguk képzettségének megfelelően válaszoltak valamit, míg a Jobbik jelöltje igen veretes választ adott, s ez láthatóan összecsengett a műsorvezető elképzeléseivel, aki a jelöltek válaszának befejeztével felállt, és a közönséggel is ismertette a kérdésre adható egyetlen helyes választ. Ezután szintén egy vérbeli helyi ügy következett: az EU csatlakozás mérlege, a lisszaboni szerződés fényében. A jelöltek becsületére mondva erről is mind mondott valami értelmeset, a Jobbik jelöltje viszont ismét brillírozott, Hargitai pedig újra végigvárta a jelöltek mondókáját, s mint egy vizsgabiztos, utána felolvasta a közönségnek a helyes választ. Közben Kovács Péter észrevette, hogy a Jobbik jelöltje a szép szabatos válaszokat valami lapról idézi, s bizonyára úgy döntött, hogy véget vet ennek a komédiának. Felállt, s elmondta a közönségnek, hogy szerinte itt Hargitai úr, a műsorvezető akarja megmondani mindenkinek a frankót, s ugyan emelje már fel az a kezét, aki a jelöltek vitája helyett a műsorvezetőt szeretné hallgatni. A kérdés tán 2-3 szavazatot kapott, s ezzel sikerült bizonyos mértékben kiiktatni a vita folyamatából a kissé túltengő műsorvezetőt. (Teljesen nyilván nem lehetett, mert még sor került olyan veretes kérdésekre, mint: Tagja-e Ön valamely titkos társaságnak? – hiszen az köztudomású, hogy ha egy jó magyar ember keményen a másik szeme közé néz, és ilyet kérdez, akkor arra csak őszintén lehet válaszolni. Fel is állt minden jelölt, és elmondta: Nem vagyok tagja titkos társaságnak. Nem vagyok tagja titkos társaságnak. Nem vagyok tagja titkos társaságnak...)

A vérbeli összecsapás a Fidesz és az MSZP jelöltje között zajlott, bár meg kell mondani, hogy a Jobbik jelöltje is megcsillogtatta a párt közismert frazeológiáját (el kell számoltatni a rendszerváltozás haszonélvezőit, vissza kell vásárolni a gyárakat azon az áron, amennyiért megvették, állami vállalatokat kell létrehozni, fel kell számolni a bűnözést – csak azt nem tudtuk meg, hogy hogyan.) Vidornét láthatóan bántotta, hogy egy erősen jobbos filmvetítéssel kezdődött a rendezvény (mondta is, hogy ezek az adatok nem hitelesek, mert még nem bocsátották azokat társadalmi vitára), s hosszan sorolta, hogy mennyi minden épült négy év alatt az országban – csak valahogy nem akarjuk azokat észrevenni. Szólt egy sor próbálkozásról, beindított folyamatról is, amit (sportnyelven) szépen lecsapott Kovács Péter: nyolc évük volt arra, hogy jobbá tegyék a dolgokat, és még most is csupa befejezetlen próbálkozásról hallunk. Most már ideje olyan képviselőt, olyan pártot megbízni az ország ügyeinek irányításával, akik nem csak próbálkoznak, hanem végre tesznek is valamit.

IMG_2610

Vidorné Szabó Györgyi (MSZP)

Bár a kérdések továbbra is a műsorvezető irányából érkeztek, a jelöltek jócskán kitértek az elvárt irányból, mivel nem kellett Hargitai megrovásától tartaniuk. Az alkotmány kapcsán Kovács Péter frappánsan kitért arra, hogy ez bizony kétharmados törvény, s majd akkor kellene ezt a kérdést feszegetni, ha a parlamentben is meglesz a szükséges kétharmad. A demográfiai helyzet elemzése is jóféle vitára nyitott teret. Vidorné szerint megfelelő a szabályozás, csak a hazai szaporodási kedv nem kedvez a gyermekvállalásnak. A törvényhozás több ponton segítette például a gyermekvállalást, így a családi napközik támogatásával (e helyütt említette a szociális szövetkezeteket, ahol például egy közös cél megfogalmazása jelentős állami támogatással jár). Kovács Péter ugyanezen szabályozásról elmondta, hogy az önkormányzatok a családi napközi létrehozásából teljesen ki lettek zárva, nekik csak a normatíva csökkenését kellett elszenvedniük. Szólt arról az anomáliáról, hogy a vállalkozásoknak a kibocsátott számla után akkor is be kell fizetniük az Áfát, ha azt meg sem kapták, s ez sok céget padlóra küldött, ezen feltétlenül változtatni kell. Vas Zoltán, a Jobbik jelöltje a kisvállalkozói szektornak nyújtandó olcsó hiteleket szorgalmazta, amelyet magyar tulajdonú bankoktól kaphatnának. Szabó Barbara, az LMP jelöltje az öko-adó bevezetése mellett szállt síkra, ami elősegítené a termelés környezetbarátabb folytatását.

A honvédelem kérdésénél a Jobbik jelöltje a csendőrség visszaállítását szorgalmazta, és azt, hogy be kéne népesíteni a vidéki laktanyákat, mert az ott helyben munkalehetőségeket is teremt, Kovács Péter pedig feltette a kérdést, hogy ha a rendőrség állományában minden ötödik ember főtiszt, akkor vajon ki van az utcán? A rendfenntartásban teljesen mindegy, hogy a szervezetet hogyan nevezik, az embereket az érdekli, hogy biztonságban legyenek az utcán. Szólt arról is, hogy az embereknek követendő példára van szükségük, s ez semmiképpen nem lehet olyan, aki hazaviszi a közpénzt (mint amire mostanában elég sok példát lehet hallani a büntetőjog területéről). Az LMP jelöltje kifejtette, hogy semmiképpen nem szeretnék a sorkötelezettség visszaállítását, az MDF jelölt szerint pedig vissza kell állítani a Belügyminisztériumot.

A központi kérdések sorában a képviselőjelölteknek még válaszolniuk kellett arra, hogy a magyaron kívül még milyen állampolgárok (aminek során az erdélyi születésű MDF-jelöltről derült ki, hogy megtartotta eredeti román állampolgárságát is), majd helyi érdekeltségű ügyek is napirendre kerültek. Szabó Barbaráról megtudhattuk, hogy a környezetvédelem elkötelezett híve, s ebben a kérdésben a XVI. kerület igazi jó terep lehetne, ahol a lakások, családi házak környezetbarát átalakítása sok terhet venne le a lakosokról – ennek érdekében az államnak is több forrást kellene biztosítani. Szó esett a HÉV és a metró tervezett összekötéséről, amivel kapcsolatban Kovács Péter elmondta, hogy az önkormányzat saját pénzből fizette az erről szóló terveket. Elmesélte, hogy a Szilas-patak medrét az eredetinek megfelelően kanyargósra szerették volna átalakítani, de ezt egyszerűen nem teszik lehetővé a vonatkozó előírások. Említést tett arról is, hogy az Ikarus gyár területén eredetileg lakóparkot akartak építeni, s miután ennek a tervnek az önkormányzat nevében keményen ellenállt, utána tettek le róla, s lett az Ikarus ipari park. Vidorné kifejezte reményét, hogy ha sor kerül az elszámoltatásra, akkor az Ikarus ügyével kapcsolatban ugye Széles Gábort is meg fogják kérdezni...?

IMG_2608

Fejér László Előd (MDF)

Kovács Péterhez intézett kérdés kapcsán kiderült, hogy a bankok nem mindenkivel olyan kemények, mint a lakossággal. Az önkormányzat ugyanis 5 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényt, amelynek a forrását a svájci frank adta. Az önkormányzat ezt átváltotta forintra, s mivel jó nagy összegről volt szó, a bankok versengtek azért, hogy kinél helyezik el. Az eredeti frankhitel kamata ezzel egyidőben jelentősen csökkent, a forint kamata megnőtt, s az önkormányzat ezzel a pénzügyi művelettel egymilliárd forintot keresett. Kérdésre válaszolva Kovács Péter azt is elmondta, hogy ősszel ismét indul polgármesterként (tehát ha megválasztják parlamenti képviselőnek, sem hagyja cserben a kerületet).

A szocialisták és a Fidesz közötti világnézeti összehasonlításban elhangzott még egy szemléletes példa: a szocialisták azzal a feladattal küzdenek, hogy egy meglévő tortát hogyan tudnának jól elosztani, úgy hogy mindenkinek jusson belőle elegendő. A Fidesz receptje ezzel szemben az, hogy ha nem jut mindenkinek megfelelően, akkor sütni kell egy nagyobb tortát.  Ferenci Zoltán

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez