Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28655109
   « Vissza

Vissza az 50-es (Fifty’s) évekbe

 « Cikkek és hírek 
2010. május 6.
 

Van egy kocsma a XVI. kerületben, ahova nem csak azért érdemes beülni, mert ott olcsón jó sört ihat az ember, hanem már a belső dízájn is megér néhány perc szemlélődést. Ha szerencsénk van, és olyan időben nézelődünk, amikor a pici helyiségben élőzene van éppen, akkor pedig valódi időutazásban lehet részünk.

A Fifty’s kocsmára egy ismerősöm hívta fel a figyelmemet. Elmondása szerint nem hitte, hogy Budapesten még létezhet ilyen hely.
Sophie and the Rhythm Rats 003 

A fenti kép a Veres Péter úti kocsma belső hangulatát ábrázolja,
a másikon az Erzsébetligeti bulin a Roll’Skate Boogie koncertje

Az egykor egy pici virágüzletből és egy ugyancsak pici szexboltból összenyitott helyiség ugyanis mindenre alkalmas, csak éppen az élőzenére és a rockyzásra nem. Ehelyett a Fifty’s-ben hetente két-három alkalommal zenekarok lépnek fel, az ismerős rock ’n roll dallamok meg sokakat táncolásra buzdítanak. A minikoncerteknek alig van húsz nézője, ezek többsége már törzsközönségnek számít, ám ennyi ember is telt házat okoz a pici kis kocsmában. Olyannyira, hogy ha valakinek a sok sörtől toalettre akaródzik mennie, annak előbb a zenekaron kell átverekednie magát. Ott azonban az is belefér, hogy egy pisilésért a szólógitárost vagy éppen a billentyűst kell arrébb tessékelni.

Tavasszal és nyáron egy kicsit jobb a helyzet: akkor ugyanis a tulajdonos néhány műanyag asztalt és széket rak ki a Veres Péter úti járdára, kinyitja a kirakatüveget, így már kívülről is élvezni lehet a zenét. Persze, szigorúan csak 22 óráig, ameddig az önkormányzat csendrendelete ezt engedélyezi.

A Fifty’s igazi rock ’n roll paradicsom. A rikító sárgára festett fal, a feltűnő (fekete-fehér) taxi-kockákkal már messziről kiemeli a kocsmát a Veres Péter út házainak monotóniájából, ám a belső tér még ennél is varázslatosabb. A falat elborító képek, plakátok mind a rock ’n roll világát idézik fel. Ezt pedig nem csak én mondom, hanem maguk a hazai rock ’n roll legnagyobbjai. Másképp hogyan is történhetett volna, hogy 14 év után ebben a kocsmában jött össze először a nagynevű Hungária együttes? Vagy csak Szaxi Maxit említsük, aki itt készítette az egyik klippjét (ez a Youtube-on is fenn van).

Persze, nem véletlen, hogy így néz ki ez a kocsma. A működtetője ugyanis nem más, mint Takács János, Fenyő Miklós egyik legrégebbi háttértáncosa. A kiváló rockys 2008-ig minden Fenyő-koncerten fellépett. Azóta viszont már a legtöbb idejét a Veres Péter úti kocsmában tölti. Takács János azonban nem elégedett meg a sörcsapolással, vagy a felesek kitöltögetésével. Ő élettel akarta megtölteni a kocsmáját. Ennek érdekében helyet biztosított a fiatal zenekaroknak. Azok meg jöttek, majd szép lassan szájról szájra terjedt, hogy van egy jó kis zenés, bulis hely a XVI. kerületben. Igaz, hogy a WC-re menet a gitárost arrébb kell tolni, de a hangulat az felemelő. Olyannyira, hogy néha még a főnök is kipattan a pult mögül, és a párjával egy kis rockybemutatót tart a közönségnek.

Fiftys buli 005A Fifty’s úgy jó, ahogy van. Piciben, családiasan és szűk közösségben. Persze, a rock ’n roll annál sokkal népszerűbb, hogy csak pár ember élvezhesse a kerületben. Ezért történhetett, hogy Takács János fogta magát, felkereste a Corvin Művelődési Házat, pontosabban annak nemrég megválasztott igazgatóját, Szabó Csillát, és felvetette neki, mi lenne, ha a rock ’n rollt az Erzsébetligeti Színház programjai közé is beemelnék. Az igazgató asszonynak pedig megtetszett az ötlet. Ennek eredményeképpen április 24-én az első Fifty’s bulit rendezhették a nagyteremben. Természetesen egy kezdő programtól merész vállalkozásnak tűnt, hogy mindjárt a legnagyobb teremben kellett debütálnia, de a szervezőknek a közel 150 résztvevő láttán végül nem kellett csalódnia.

Az első Fifty’s Bulin az élő zenét a hazai rock ’n roll egyik legjobb csapata, a Roll’Skate Boogie szolgáltatta. A szervezők két meglepetéssel is készültek. Egyrészt még a koncert előtt táncot tanítottak a kezdőknek (ilyen nem sok akadt), másrészt a korhű frizurákról és sminkekről a helyszínen három fodrász is gondoskodott. A program fő szervezője Takács János az első rendezvénnyel elégedett volt, a hangulat pedig különösen tetszett neki. Olyannyira, hogy az est videófelvételét a Veres Péter úti kocsmájában többször is levetítette. A siker mellett azonban már előre is tekintett: május 22-én ugyanis már a második Fifty’s Bulit rendezik majd az Erzsébet-ligetben. Márpedig akkor már nem csak a zenének és a táncnak, hanem egy látványos és korhű divatbemutatónak is helye lesz majd a nagyteremben. A nézőket pedig nem csak a fodrászok hangolják majd, hanem, ha minden jól alakul, egy standon még az amerikás cuccokat is meg lehet majd vásárolni. (M)

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez