Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.18. csütörtök
Andrea, Ilma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28771680
   « Vissza

Biztos, hogy új polgármestere lesz Zuglónak

 « Portaszolgálat 
2010. július 21.
 

Hogy ki lehet majd a főváros XIV. kerületének új vezetője, arról csak az október 3-i helyhatósági választás hívatott dönteni. Az viszont már júliusban eldőlt, hogy ősztől biztosan új polgármestere lesz majd a Zuglónak.

A rendszerváltást követően három cikluson át az SzDSz-s dr. Kutalikné dr. Kardos Julianna irányította a kerületet. 2002-ben aztán a Fidesz-es Rátonyi Gábor került hatalomra, akit 2006-ban az SzDSz és az MSZP közös jelöltje, dr. Weinek Leonárd váltott a polgármesteri székben. A legutóbbi ciklusban aztán sok minden megváltozott a helyi közéletben. Az egymást sosem szerető és eddig csak érdekházasságokat kötő MSZP és SzDSz jócskán eltávolodott egymástól. Ráadásul mindkét pártnak belső viszályokkal is meg kellett küzdenie. Az MSZP-nél előbb leváltották a párt helyi vezetését, akik megsértődve kiléptek a szervezetből, és megalakították a Magyar Szociáldemokrata Párt zuglói szervezetét. Az SzDSz-nél még ennél is nagyobb bajok történtek, a párt ugyanis előbb a polgármesterrel szakított (dr. Weinek Leonárd Kóka János támogatói körébe tartozott, s mikor a volt a gazdasági miniszter megbukott, kilépett a pártból. Azóta független politikusként tevékenykedett), majd szép lassan több képviselője is elhagyta. Az európai uniós választások óta pedig az identitását is elveszítette a szervezet.

A 2010-es önkormányzati választások előtt a korábbi zuglói polgármesterek közül még ketten, Rátonyi Gábor és dr.
 

 Dr. Papcsák ferenc átveszi a képviselői mandátumát

Weinek Leonárd is kacérkodtak a jelöltetéssel. A Fidesz esetében egyszerűbb volt a helyzet, a párt ugyanis az utóbbi időben megszokott centralizált módon döntött arról, hogy ki legyen a polgármester-jelölt. A döntés fölül született meg, a helyi szervezet pedig elfogadta, hogy az egyik országgyűlési képviselőt, dr. Papcsák Ferencet indítsák a választásokon. (A Fidesz-en belül többen is kacérkodtak a jelöléssel, ám végül mindnyájan visszaléptek Papcsák javára.) Dr. Weinek Leonárd esetében más volt a helyzet. A „független” politikus ugyanis megpróbált magának jelölő szervezetet keresni, csak éppen nem sikerült értő fülekre találnia. Nem hivatalos információnk szerint az LMP-vel is felvette a kapcsolatot, de a zöld párt elhatárolódott a 2006-ban még Zöld Zuglót ígérő politikustól. Dr. Weinek Leonárd végül beadta a derekát, és július 13-án közleményt adott ki arról, hogy nem szándékozik elindulni az őszi önkormányzati választásokon.

„A mai nappal bejelentem, hogy nem jelöltetem magam újra a polgármesteri tisztségre az ősszel esedékes önkormányzati választáson Zuglóban. Az önkormányzatiság és a polgármesteri intézmény a jelenlegi közjogi berendezkedés keretei között csak átható értékazonosság és a politikai szereplők széleskörű összefogása mellett képes betölteni hivatását. A közélet iránt érdeklődőként a jövőben is szívesen vállalok közéleti szerepet, de úgy látom, hogy Zugló javát most akkor szolgálom leginkább, ha ezúton is hozzájárulok a megosztottság és a mindennapok túlpolitizáltságának oldásához. Dr. Weinek Leonárd független polgármester” (S)

 

 

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez