Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28657213
   « Vissza

Elkezdték a zuglói lányok beoltását

 « Portaszolgálat 
2010. november 17.
 

A XIV. kerület az elsők között volt, ahol felismerték, hogy az egészségügy terén a legtöbbet azzal tehetik, ha áldoznak a humán papillona elleni védőoltásra. Még az előző testület megszavazta, hogy minden 12 esztendős zuglói lakhellyel rendelkező lányt ingyenesen beoltanak a vírus ellen. Aztán kiírták a közbeszerzési eljárást, mely a vártnál hosszabbra sikeredett. Ennek köszönhetően eltelt egy költségvetési év. A képviselők azonban nem akarták, hogy az eredetileg megcélzott korosztály önhibáján kívül lemaradjon erről a lehetőségről, ezért úgy döntöttek, hogy ebben évben három korosztálynak, az 1997-ben, 98-ban és 99-ben született lányoknak az oltását kezdik meg, jövőre pedig a 2000-es születésűek következnek. Erre az idei költségvetésben összesen 90 millió Ft-ot különítettek el.

A fenti korosztályokba tartozó zuglói lányok három oltást kapnak. Az elsőt ez év december 31-ig, a másodikat azDSCF9864 első oltást követően egy hónnappal, a harmadikat pedig félévvel később. Mivel a lehetséges 1043 gyerekből csak 473-an jelezték vissza, hogy részt vennének a programban, a zuglói képviselő-testület november 18-án ismét tárgyalni fogja a korábban elfogadott javaslatot, és az első oltás határidejét valószínűleg január 31-re módosítják majd. Az 570 eddig nem jelentkezett zuglói lány családja egy-egy tájékoztató levelet kap az önkormányzattól, melynek hátulján egy adatlap található majd. Jelentkezni úgy lehet a programra, ha azt december 31-ig kitöltve visszaküldik az önkormányzathoz.

A szakmai vélemények szerint a mellrák mellett a méhnyakrák a második legtöbb gondot jelentő betegség a nők körében. Méhnyakrákban körülbelül 500 nő hal meg évente. Nemrég felfedezték, hogy ezt a betegséget a humán papillona vírus okozza. Ezért a felfedezésért egyébként Nobel-díjat adományoztak. Ez a vírus szinte minden nőt megfertőz, de nem minden esetben okoz rákos elváltozást. Ha igen, az is csak tíz év alatt történik meg. Az oltással, majd a rendszeres szűrésekkel azonban szinte a nullára lehet csökkenteni a méhnyakrák kialakulásának a veszélyét.

Ma egyre több kerületben és településen próbálják segíteni az oltás népszerűsítését. Van, ahol az önkormányzat az oltóanyag teljes összegét, máshol csak az 50%-át tudja fedezni. Zugló abban a kiváltságos helyzetben van, hogy két éven keresztül négy korosztály biztos, hogy ingyen részesül ebben az oltásban, ugyanakkor a közbeszerzési pályázaton nyertes cég jóvoltából az idősebb korosztály – az 1991-96 között született lányok – is 50%-os támogatást kapnak. Számukra három zuglói gyógyszertárban, Stadionoknál, az Erzsébet királyné úton és a Csertő parkban – ha a zuglói lakcímüket igazolni tudják – nem 33.000 Ft-ba, hanem csak 15900 Ft-ba kerül az oltóanyag. (M)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez