Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28665039
   « Vissza

A Kultúra Lovagrend díjazottja csömöri lakos

 « Portaszolgálat 
2011. február 2.
 

 

A Magyar Kultúra Napja Gálán a Magyar Kultúra Lovagja címet hét ország harminchat jelöltje vehette át, amit az egyetemes és a magyar kultúra ápolása érdekében kifejtett tevékenységük méltatásaként kaptak.

A címet a Falvak Kultúrájáért Alapítvány döntése alapján osztják ki évente a művészeti, irodalmi és kultúra-támogató munkásság terén, huzamos időn át végzett munka elismeréseként. Többek között a kulturálisan hátrányos helyzetben lévő települések életminőségének javítása, kapcsolataik fejlesztése érdekében végzett tevékenységért adható.

A Corinthia Grand Hotel báltermében ünnepélyes keretek között került sor az avatásra. A szállót az idősebbek Royal Szálló néven ismerik, s e bálterem az „átkosban” moziként működött. Az elegánsan, fényűzően felújított díszterem – melynek falai arany girlandokkal, metszett, velencei tükrökkel díszesek, ahol hazánk híres költői, írói, muzsikusai, festői arcképei láthatóak –, adott otthont a XV. Magyar Kultúra Napja Gálának.

A tárogató szomorú-édes hangjai után huszárok díszmenetben hozták a terembe a Szent Korona másolatát, melyet a színpadon őrt álló magyar vitézek fogtak közre. A himnusz és a köszöntő után rövid műsor szórakoztatta az ezerfős hallgatóságot.

IMG_7899

       Bátovszki György, Csömör korábbi polgármestere kapta a Magyar Kultúra Lovagja megtisztelő címet

 

A Kultúra Lovagrend alapító lovagjainak bevonulása után a lovaggá avatási szertartással folytatódott az ünnepség. A ceremónia állandó jelképei a kard, a pajzs és az aranykönyv, melybe a díjazottak nevét írják.

A lovagi karddal Bátovszki Györgyöt, Csömör előző polgármesterét is a lovagok sorába emelték. Megkapta az elismerő oklevelet, láncot és kitűzőt. Meghatottság és öröm látszott az arcán, amikor az alapító lovagokkal kezet foghatott, akik ezzel a köszöntéssel fogadták soraikba.

A Kultúra Lovagrendje közösségének szellemi kapacitása értékes kincs, melyet őrizni és ápolni kell, s az érte munkálkodókat elismerésben kell részesíteni. Ezzel a megtiszteltetéssel köszönték meg Bátovszki György leköszönt polgármesternek a húsz éven keresztül kifejtett áldozatos munkáját. Az avatási ceremónia alatt hangzott el a hivatalos indoklás:

„Lovagias tettek: Szállodai, majd vendéglátói évek után 1990-től Csömör település polgármestere. A sportcsarnokkal az egészséges életmód feltételeit teremtette meg. A zeneiskola színvonalát hazai és külföldi sikerek bizonyítják. Az új óvoda és könyvtár a település életminősége fejlesztésének jelei. Felvidéki és erdélyi testvérkapcsolatok kialakítója és éltetője. Öt cikluson át végzett teljesítményeként a magyar polgármesterek világtalálkozóján Ezüst lánc-díjat vehetett át. Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület tiszteletbeli elnökeként a kulturális örökség ápolója. A régió zenei, kulturális, sport és turisztikai programjainak alapítója, egyik főszervezője és anyagi támogatója. Tehetséges fiatalok fejlődésének támogatója. „A település életminősége fejlesztéséért”.”

Gratulálunk Csömörnek és Bátovszki Györgynek a lovagi cím elnyeréséért!

Kép és szöveg: Tiszai Árpád

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez