Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28661901
   « Vissza

Elég volt a társasházakból!

 « Cikkek és hírek 
2011. február 16.
 

 

 

 Társasházi szomszédság Zuglóban. A változtatási tilalom az utolsó pillanatban lett elrendelve

 

A februári testületi ülésen a zuglói önkormányzat a kerület nagy részében változtatási tilalmat rendelt el. A kerület vezetői a döntés indoklásában elsősorban a lakossági panaszokra hivatkoztak.

Az elmúlt húsz esztendőben az összes eddigi XIV. kerületi polgármester „zöld kerületet” ígért a zuglóiaknak. Ehelyett azonban mi történt? Gombamód nőttek ki a földből a lakóparkok és a társasházak. Mire a családi házak tulajdonosai felocsúdtak, körülöttük már 8-10 vagy 20 lakásos társasházak magasodtak. A házakkal együtt pedig jelentős mértékben megnőtt az autósforgalom is. A korábbi csendes kis utcákban egyik pillanatról a másikra elfogytak a parkolóhelyek. Az utóbbi időben azonban egy másik tendencia is megfigyelhető volt: az építkezések olyannyira felgyorsultak, hogy a lakásállomány mára bőven meghaladta a keresletet. Egy statisztikai adat szerint, amíg Budapesten 10 lakásra 20 lakó jut, addig Zuglóban 10 lakásban mindössze 17-en laknak. A társasházak, lakóparkok jó részében üresen állnak a lakások. Jelen pillanatban 800 eladatlan lakás van a kerületben.

Kovács Balázs alpolgármester szerint a túlkínálat miatt szinte valamennyi zuglói ingatlan értéke lecsökkent. Ugyanakkor, ha a beépíthető területeket nézzük, akkor még nagyjából 2500 lakás építésére lenne lehetőség. Hogy ezek ne valósulhassanak meg, az önkormányzat változtatási tilalmat rendelt el. Ez minden olyan építkezésre vonatkozni fog, melynek az engedélyeztetése eddig még nem kezdődött el. A cél egyértelmű: az önkormányzat a lakóparkok, a társasházak építését építését teljes egészében le akarja állítani.

A változtatási tilalom mindaddig érvényben marad, amíg el nem készül a kerület új szabályozási terve (Zuglói Városrendezési és Építési Szabályzat, a ZKVSZ). Ezt ősszel már tárgyalni szeretné a testület. A változtatási tilalom azonban nem a kerület egészére vonatkozik. A döntéshozók ugyanis néhány területet tudatosan kivontak a rendelkezés hatálya alól. A lakótelepeken továbbra is lehet majd építkezni: ha nem így lenne, akkor a panelek is lemondhatnának a felújításokról. De nem vonatkozik a tilalom a Stadionok és Intézményei területére – egy új Puskás Ferenc Stadion megépítése ugyanis nemzeti érdeknek számít. A változtatási tilalomnak persze vannak áldozatai is: azoknak az állampolgá­rok­nak, akik a zuglói családi házukhoz kívántak hozzáépíteni, garázst, vagy egyéb létesítményt terveztek volna az ingatlanukon, vagy esetleg úgy döntöttek, hogy a teraszukat beépítik, most szintén néhány hónapot várniuk kell. A változtatási tilalom ugyanis a fenti területeken kívül minden építkezésre, bontásra vagy átalakításra kiterjed.

A zuglói önkormányzat eltökélt célja, hogy a tilalom feloldását követően is csak úgy adjon engedélyt társasház építésére, hogy a beruházó közcélú fejlesztéseknek is eleget tegyen. Ez mindenképpen új lesz, hisz Zugló korábbi vezetése nem kötelezte a fejlesztőket úgynevezett településrendezési szerződések megkötésére. Emiatt az oktatási, egészségügyi és gyermek-elhelyezési intézmények befogadóképessége sem követte a megnövekedett igényeket.

A változtatási tilalomnak azonban még egy fontos indoka van. Eddig ugyanis az első-és másodfokú építési hatóság nem mindig evezett egy hajóban. A másodfok gyakran felülírta az első fokon született építési engedélyt. A joghézagot kihasználva számos ügyvéd szakosodott zuglói építési ügyekre. Újságokban, interneten hirdették magukat, segítenek megakadályozni, hogy a szomszéd telekre társasház épülhessen.

Kovács Balázs biztosra veszi, hogy a tilalom miatt az ingatlan-befektetők is zúgolódni fognak. Ugyanakkor a döntés hosszú távon az ő érdekeiket is szolgálja, hisz az, hogy a lakások üresen állnak, s emiatt az eladható ingatlanok értéke is lecsökkent, senkinek sem az érdeke.

Sokak szerint ez a változtatási tilalom az utolsó utáni pillanatban jött. Zugló zöld kerületisége ugyanis már-már visszafordíthatatlan veszélybe került. (T)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez