Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28655852
   « Vissza

Rákóczitól az új Alkotmányig

 « Portaszolgálat 
2011. május 4.
 

 

  rakoczi1

Lapunk internetes portálján (www.helyihirek.hu) minden héten megtalálható egy videointerjú, amelyben Kovács Péter polgármester beszámol arról, hogy mi minden történt az elmúlt héten. Az április 22-én adott interjúban, szokásával ellentétben nem polgármesteri, hanem parlamenti képviselői munkájáról számolt be elsősorban, annak apropóján, hogy megtörtént az új Alkotmány elfogadása. Mint elmondta, ez nagyon sok előremutató dolgot tartalmaz, ebből emelne ki néhányat. Ilyen például a családok jogállása: az új alaptörvény elismeri a gyermeknevelés költségeit, kijelenti, hogy a szülőnek 18 éves koráig gondoskodnia kell a gyermekéről, a felnőtt gyermeknek pedig a nyugdíjas szüleiről kell gondoskodni. Ez általában az élet normális rendje, és azért jó az új alaptörvény, mert az élet normális rendjéhez igazodik.

A házasságot is definiálták az Alkotmányban, mint egy férfi és egy nő kapcsolatát. Ettől még lehet azonos neműeknek is kapcsolatuk, csak azt nem házasságnak hívják – magyarázta a polgármester. Hasonlóképpen kiemelkedő fontosságúnak nevezte Kovács Péter azt a szakaszt, amely deklarálja, hogy az embereknek jogukban áll megvédeni magukat és a vagyonukat. Eleddig ugyanis ha valakit támadás ért, akkor mérlegelnie kellett a támadás mértékét, és annak megfelelően védekezhetett. Ha tehát a betörőnél nem volt kés, nem támadhatott rá a kezébe akadt húsvágó bárddal, mert különben őt ítélték volna el. A részletszabályokat majd törvények fogják meghatározni, de az alapelveket az új Alkotmány tartalmazza, és az alsóbb szintű törvényeknek ezen elveknek kell megfelelni.

S hogy hogyan jön mindehhez Rákóczi és a kuruc szabadságharc? Nos, éppen 2011-ben van a Szatmári béke megkötésének 300. évfordulója, s a helyben működő Déli Harangszó Baráti Kör ez alkalomból egy előadást szervezett április 19-én az Erzsébet-ligeti Színházba, ahol Nádori Gergely történész, a Gödöllői Premontrei Gimnázium tanára emlékezett meg Rákócziról (lenti képünkön), majd Szakács Gábor adott elő részleteket a Rákóczi él c. zeneműből. Az eseményen részt vett Kovács Péter polgármester is, aki megtudhatta, hogy nagy elődeink soha nem azt tehették, amit kellett, hanem mindig csak azt, amit lehetett.

  rakoczi

Április 28-án pedig egy ünnepélyes eseményre került sor Szentmihályon, a Rákóczi és a Bercsényi utca sarkán, ahol Bercsényi és Rákóczi arcképével emléktáblát avattak. Az ünnepség előadója volt Dr. Horváth Attila jogtörténész, egyetemi docens, aki csodaszépen összefogott előadásában kitért arra, hogy a Rákóczi szabadságharc és az azt lezáró békekötés teremtette meg a jogfolytonosságot a Szent Korona-tan szerinti alkotmány és a most elfogadott új alaptörvény között. Mert szabadságharcaink elbuktak ugyan, ám ennek ellenére alapvető változásokat eredményeztek. Az emléktáblát Kovács Péter polgármester és Szatmáry László képviselő leplezte le, a műsorban közreműködött a Sashalmi Tanoda énekkara, Vikol Kálmán vezetésével. (F)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez