Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28657959
   « Vissza

Budapest atlétikai központja lehet a XVI. kerület

 « Portaszolgálat 
2011. szeptember 21.
 


Végéhez ért a Bátony utcai sporttelepen a szabadtéri atlétikai pálya építése. Bár a létesítményt hivatalosan még nem adták át, szeptember elején már tesztelték a pályát. A szeptember 3-4-i első mátyásföldi atlétikai versenyen Rátonyi Gáborral, a Kertvárosi Sportlétesítményeket Üzemeltető Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk a pálya jövőjéről.

 img_1958

Ifj. Varjú Vilmos, Kovács Péter polgármester és Rátonyi Gábor, a sporttelep üzemeltetője beszélget a lelátó mellett


     – A létesítmény egy közel 200 millió Ft-os önkormányzati beruházás eredményeképpen alig fél év alatt valósult meg. Az idő rövidsége ezúttal azonban nem a kapkodás, hanem a szakértelem eredménye volt. A kivitelező cég vezetője ugyanis az a Németh Miklós, akinek a neve örökre beíródott a magyar sport krónikájába (1976-ban, Montrealban gerelyhajításban világcsúccsal olimpiai bajnok lett), és aki nagy szakértelemmel rendelkezik az ilyen létesítmények építése terén is.
     Az Ikarus BSE Bátony utcai sporttelepén egy nyolcpályás rekortán futópályát alakítottak ki, mely létesítmény a gátakkal, vizesárokkal, távolugró gödrökkel, dobóketreccel, magasugró- és rúdugró szivaccsal együtt nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmasnak tűnik. Ez különösen annak tükrében fontos, hogy a Puskás Ferenc stadiont a tervek szerint még ebben az évben bezárnák, így gyakorlatilag létesítmény nélkül marad a hazai atlétika.
     – Az új létesítménynek sok feladata lesz. Egyrészt várható, hogy a feltételek javulása miatt ugrásszerűen megnő a kerületben az atlétikát választó gyerekek létszáma. Szeretnénk, ha a testnevelők is örömmel hoznák majd versenyezni vagy tréningezni a diákokat, és szeretnénk a lakosság sportolni vágyó részét is minél nagyobb létszámban a pályára csábítani. Emellett a versenysportra is nagy hangsúlyt helyeznénk. Örömmel vettük, hogy már a Budapesti- és a Magyar Atlétikai Szövetség is jelezte felénk, hogy a jövő évi versenynaptárban komolyan számolnának a XVI. kerületi versenyrendezési lehetőséggel. A fővárosi szövetség már be is mutatkozott a kerületben, hisz a szeptember 3-4-i tesztversenyt, a Budapesti (nyílt) Atlétikai Bajnokságot éppen a BASZ hozta a Bátony utcába.
     A Rátonyi Gábor által említett tesztverseny abszolút siker volt, amit a résztvevők nagy száma, és az edzőktől, szülőktől érkező kedvező visszajelzések is bizonyítottak.
     – A versenyen 974 induló volt. Ha hozzávesszük még a létesítménybe kilátogató szülőket, edzőket, akkor elmondhatjuk, hogy két nap alatt körülbelül 2000-en voltak a pályán és környékén. A jövőben hasonló létszámokra lehet majd számítani. A Magyar Atlétikai Szövetség már jelezte, hogy az október 8-9-i felnőtt ügyességi csapatbajnokságát az Ikarus-pályán rendezné meg. Azt hiszem, ez a kerület életében is jelentős esemény lenne, hisz korábban még egyszer sem fordult elő, hogy egy sportágban országos bajnokságot rendeztek volna ebben a városrészben.
     Előtte azonban még a létesítmény átadására is sort kell keríteni. Kovács Péter polgármester elmondta, hogy október 2-án tervezik az atlétikai centrum ünnepélyes megnyitóját. Aznap egy (a tesztversenyhez hasonló nagy létszámú) gyerek csapat-bajnokságnak adna otthont a létesítmény, melynek szünetében kerülne sor az ünnepélyes ceremóniára. A tervek szerint az eseményre Borkai Zsoltot, a Magyar- és Szergej Bubkát, az Ukrán Olimpiai Bizottság elnökét is meghívnák. Ez utóbbi díszvendég nem csak sportdiplomatai, hanem atléta minőségében is jelen lenne a rendezvényen. A rúdugrásban, olimpiai-, világ- és fedettpályás világbajnoki címet szerző Bubka ugyanis az újkori atlétika egyik legismertebb személyisége.
     – Ezek még csak tervek, ugyanakkor az már biztos, hogy a magyar atlétika legkiválóbb sportolóit várjuk majd a létesítmény megnyitójára. Addigra már nagy valószínűséggel elkészül a közel 1000 fős tribün is, így a versenyre és a megnyitó ünnepségre kilátogató nézők a jelenleginél kényelmesebb körülmények között szurkolhatnak majd a gyerekeknek.
     A pozitívumok mellett azonban egy kritikai észrevételt sem szabad elhallgatni: az Ikarus BSE ugyanis nem csak atlétikai szakosztályból áll, és a labdarúgók is azt a füves pályát használják, mely körül az atléták edzenek. Márpedig úgy nehéz gátazni, sprintelni, vagy éppen ugrani, hogy időnként labdák zúgnak el az ember feje mellett. Ez a probléma mindenképpen megoldásra vár, az elképzelhető opciók között a jelenlegi földes pálya felújítása és befüvesítése is szerepel.
     – Egy ilyen atlétikai sportpálya lehetővé teszi, hogy a kerület egyik sztársportolója, Kiss Dániel gátfutó is nyugodt körülmények között készülhessen majd a londoni olimpiára. Az ő jelenléte pedig az itt edző gyerekek számára is motiváló lehet.
     A Rátonyi Gábor által említett Kiss Dánielt nem sokkal a tesztverseny előtt műtötték meg. Az Európa-bajnoki bronzérmes sportoló egy korábbi sérülése miatt kénytelen volt lemondani a tegui világbajnokságon való szereplést. A műtétet követően közel két hónapot kell majd kihagynia, azt követően azonban az orvosok szerint már elkezdheti a futóedzéseket.
     Ugyancsak az új sportlétesítménnyel kapcsolatos az a hír is, hogy az atlétikai centrum gondnokává nevezték ki Varjú Vilmos olimpiai bronzérmes súlylökőnk fiát, ifjabb Varjú Vilmost. Az újdonsült gondnok édesapjáról elnevezett olimpiai baráti kör pedig azt tervezi, hogy hagyományteremtő céllal egy emlékversenyt szervezne Varjú Vilmos tiszteletére. (R)

  img_1955

Kétszázmilliós önkormányzati beruházásból valósult meg a minden igényt kielégítő rekortán atlétikai pálya, amelyet egy verseny során már leteszteltek a sportolók

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez