Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28658526
   « Vissza

Engedély nélkül nyitott meg az Ikarus piac

 « Portaszolgálat 
2011. október 19.
 

       A kerület lakosságának hangadó része a terv nyilvánosságra kerülésétől fogva ellenzi, hogy a jobb sorsra érdemes Ikarus gyár területén használtcikk piac nyíljon. Mások szerint legalább végre történne valami a romos gyártelepen. Az a kerületi cég, amelyik a piacot üzemeltetné, kibérelte az egyik szerelőcsarnokot, és azt hellyel-közzel kipofozta. Az épületet sikerült olyan állapotúvá varázsolnia, melybe egy ilyen piacot telepíteni lehetett volna.
         Az épület felújítása nem volt engedélyköteles, ám a piac megnyitása már szigorúan hatósági engedélyhez volt kötve. A befektető tisztában volt vele, hogy ezt az engedélyt nem kapja meg, ezt ugyanis már többször a tudomására hozták. Október 8-án ennek ellenére úgy döntött, mégis megnyitja a piacot. Erről a környék lakóit szórólapok segítségével értesítette. Nagy bulit ígért nekik, olyan sztárokkal, mint a két Megasztár-győztes, Tóth Vera és Caramel, akik meglepő módon igent mondtak a felkérésre. A két sztár valószínűleg kevés információval rendelkezett a piac körüli viharokról, máskülönben nem vállalta volna az engedély nélküli létesítmény nyitóünnepségével járó kockázatot.

 piac1

     Kevés árus vállalta a kockázatot

piac2    A piac üzemeltetője egy kis harang megkondításával jelezte az Ikarus piac megnyitását

       Október 8-án nyitott tehát a piac, de mind kereskedelmi oldalról, mind vásárlói oldalról csekély volt az érdeklődés. Úgy látszik, a piac valódi szereplői, az eladók és a vásárlók ezúttal józanabbak voltak, és nem akartak kellemetlen helyzetbe keveredni. Ennek megfelelően október 8-án hatósági személyből volt a legtöbb a létesítményben. A különböző hatóságok ugyanis a piacnyitás hírére összehangolt akciót szerveztek. A Nemzeti Adó és Vámhivatal, a Kormányhivatal, a Jövedéki Hivatal, a Munkaügyi Felügyelet, a Tűzoltóság rendőri erőktől védve ellenőrizte a piacon árusítókat (ebből mindössze négy volt), majd felszólították őket, hogy szüntessék be a kereskedelmi tevékenységet. Az eset természetesen már a helyszínen nagy vitát váltott ki. A működtető oldalán levők ugyanis nem akartak belenyugodni a ténybe, hogy a hatóság bezáratta a még meg sem nyílt piacot. A verbális adok-kapokat követően az a néhány árus is, aki vállalta a kockázatot, elhagyta a piac területét. A működtető azonban továbbra is ragaszkodott a nyitóbulihoz, ennek megfelelően a délutáni produkciókat sem mondta le. Csak, hogy ezeket már nem tarthatta meg a csarnokban, ahol bőven lett volna hely, hisz a tömegrendezvények megtartását is szigorú követelmények befolyásolják. Alapszabály például, hogy 300 fő fölött nem lehet ilyen rendezvényt tartani, márpedig feltételezhető volt, Tóth Vera és Caramel ennyi embert érdekelhet a kerületben. A befektető félve attól, hogy a hivatal leállíttatja a műsort, inkább a szabadtéri koncert lehetőségét vállalta. Kint ugyanis 1000 fő alatt nyugodt szívvel rendezhetett bulit. Ennyien persze nem voltak az október 8-i koncerten, ám a hideg idő ellenére körülbelül 150 fő kíváncsi volt a Megasztár-győztesekre.

 piac3

Rendőrök kíséretében érkeztek meg a hatósági személyek, akik a piaci tevékenység alapos ellenőrzésébe kezdtek

  piac4   

  Az árusokat ellenőrizték, majd felszólították őket az árusítás felfüggesztésére


       A piac azonban október 8-t követően is kénytelen lesz zárva lenni. Egyelőre ugyanis az első fokú hatóság döntése az, ami hatályos. Márpedig a kerületi építési hatóság markánsan elutasította a piacnyitás kérelmét. A befektető persze nem nyugszik bele a történtekbe, szerinte teljesen törvényes volt az október 8-i nyitóbuli. Mint mondta, ő nem szokványos piacot, hanem egy kereskedők házát kíván nyitni a kerületben, ami szerinte nem ugyanaz a kategória. Azt a véleményét is többször kinyilvánította, hogy szerinte csak a Polgármesteri Hivatal kekeckedik vele, mert félnek, hogy a konkurenciája lesz majd a sashalmi piacnak. Erre utal, hogy előzetesen minden engedélyt sikerült beszereznie, csak a hivatal pecsétje és a jegyző aláírása hiányzik még. A hivatal ezzel szemben arra hivatkozik, hogy a csak a törvények szellemében járt el, hisz a kerület rendelkezik egy hatályos építési szabályzattal, mely feketén-fehéren kimondja, hogy mit szabad és mit nem szabad az Ikarus Park területén. Márpedig ebben a piaci tevékenység nem szerepelt.  
Jelenleg tehát így áll a mátyásföldi piac ügye. A folytatásról egyelőre még nem tudhatunk semmit, a befektető állítja, hogy a legvégsőkig elmegy majd az igazáért, az önkormányzat pedig azt állítja, hogy nem lesz használtcikk piac a kerületben. Az egyik fél a lakossági igényekre, a másik pedig a veszélyekre hivatkozik. Hogy melyik fél lesz erősebb, arról a kormányhivatal illetékes szerve fog majd véleményt mondani. Erre azonban csak akkor kerülhet sor, ha a befektető fellebbezést nyújt be az elutasított kérelem miatt. Ezt követően kerül az ügy a másodrendű hatóság elé, mely szervezet lesz köteles a végső, jogerős határozatot kimondani. (Teg)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez