Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28656202
   « Vissza

Akik jóban vannak a gravitációval…

 « Portaszolgálat 
2011. október 31.
 

  pool

  pool3


     Október 22-én szokatlanul nagy volt a hangzavar a Havashalom parkban. Az októberi hideg ellenére rengetegen voltak kíváncsiak az úgynevezett teknőben (szaknyelven poolban) megrendezett versenyre. Az egy évvel ezelőtt átadott betongödör az extrémsportok szerelmeseinek kedvelt helye. A létesítmény a nap minden pillanatában kihasznált, még iskolaidőben is előfordulnak kerékpárosok vagy gördeszkások a betonteknőben, délutánonként és hétvégeken pedig mindig rengetegen vannak. Nem csoda, a Havashalom parkban kialakított sportpálya egyedül álló létesítmény a fővárosban és az egész országban. A hozzáértők szerint a Kertvároshoz legközelebb Bécsben találni ilyen pályát, érthető tehát, ha a budapesti bringások és deszkások többsége a XVI. kerületbe jár gyakorolni. A pálya minősége a beruházó toleranciáját tükrözi: másfél éve a fiatalokat is bevonták a tervezésbe. Így történhetett meg, hogy, míg más kerületekben a hasonló pályákon vagy csak a BMX kerékpárosok, vagy csak a gördeszkások gyakorolhatnak, addig a Kertvárosban mindkét eszköz használói jól megférnek egymás mellett.
Egy évvel ezelőtt az érthetően boldog fiatalok egy látványos versennyel ünnepelték meg a pálya megnyitását. Hasonló eseményre került sor a bevezetőnkben említett október 22-én is, amikor már másodízben gyűltek össze a legjobb BMX-sek és gördeszkások a Havashalom parkban. Egy jó versenynek alapja, hogy a rendezvény alatt bömböljön a zene, az említett hangzavar emiatt volt. No, meg amiatt, mert az egy évvel ezelőtti megnyitóhoz hasonlóan ezúttal is rengetegen kíváncsiak voltak a versenyre. A szervezők három versenyszámban biztosítottak bemutatkozási lehetőséget, BMX-szel 50 fő, rollerrel 30-an, gördeszkával pedig 13-an neveztek. A tudásszint alapján megkülönböztettek amatőröket és profikat. Ez utóbbiak nem csak a normál versenyben, hanem a legjobb trükkök kategóriában is bemutatkozhattak. A résztvevők gyakorlatát egy zsűri értékelte, de a pályát körbevevő közönség is hangos tetszésnyilvánítással kísért egy-egy látványosabb gyakorlatot. A legnagyobb hangzavar természetesen a legjobb trükkök bemutatásakor volt. Ezeknél a versenyzők a fizika törvényeit meghazudtoló elemeket is bevetettek.
     Az egyik leglátványosabb elem a kerékpárral történő szaltó volt, de volt olyan is, aki levegőben úszva, a járműről leszállva a kerékpárját pörgette meg, hogy aztán még a levegőben visszaüljön a bringára, s úgy érjen talajt, mintha előtte csak kerekezett volna. Az avatatlan nézők közül többen ijedten elfordultak egy-egy produkció láttán, hogy aztán a közönség hangorkánjából kikövetkeztessék, a BMX-es vagy gördeszkás fiatal nem a fejére, hanem a talpára érkezett. Közülük néhányan (joggal) meg is jegyezték, hogy az ilyen sportág képviselői számára kötelezővé kellene tenni a bukósisak és a védőöltözet viselését, de mivel még ez a sportág hivatalosan nem létezik, szabályozni sem lehet a sporteszközök használatát. Az önkormányzat mindenesetre egy táblán felhívja a védőöltözet viselésére a figyelmet, de a versenyen is akadt néhány fiatal, aki fittyet hányt az elővigyázatosságnak. Szerencsére baleset emiatt nem történt, és a verseny jó hangulatban zajlott le. Kovács Péter polgármester; akit a szervezők a díjátadásra hívtak meg, szinte valamennyi döntőt megtekintette, és egy-egy látványos elem után maga is elégedetten tapsolt.

 pool-dij

A díjakat Kovács Péter polgármester adta át a három kategória legeredményesebb versenyzőinek     

     A rendezvény szervezője az a Pichler Róbert volt, aki egy évvel korábban a pálya tervezésében is részt vett, s aki azóta is sokat tesz az extrémsportok népszerűsítése érdekében. Robi elégedetten nyilatkozott a versenyt követően, szerinte a közel száz résztvevő, és az ennél jóval magasabb nézőszám azt bizonyította, hogy van létjogosultsága az ilyen rendezvényeknek. A tervek szerint a következő esztendőben nem egy, hanem kettő sporteseményre is sor kerül majd a Havashalom parkban, sőt, a másik kerületi sportlétesítményben, a Centenáriumi lakótelepen található crosspályán is rendeznének hasonló eseményt a következő évben. (sc)

pool-001 

pool-001 

pool-001 

pool-001 

pool-001 

pool-001 

pool-001 

pool-001 

pool-001 

pool-001 

pool-001 

pool-001 

pool-001 

 

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez