Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28655953
   « Vissza

A százéves Magdi néni köszöntése

 « Portaszolgálat 
2011. november 16.
 

     A szentmihályi Ida utcában nagy nap volt 2011. november 11-e. Ekkor ünnepelte ugyanis dr. Nádai Gusztávné, Magdi néni a századik születésnapját. Polgármesterünk, Kovács Péter jó szokásához híven személyesen látogatta meg az ünnepeltet, hogy átadja neki a virág mellett azt a köszöntő oklevelet, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök saját kezűleg írt alá.

szazeves

Magdi néni lányával, háttérben Kovács Péter polgármester. Az idős hölgy többször beszélt máig beteljesületlen vágyáról: óvónő szerettem volna lenni…

     „Valami nagyon szépet tartok az ölemben!” – simítja végig törékeny kis kezét az oklevélen, amelytől aztán sokáig nem vált meg a beszélgetés alatt. Tartalmát a polgármester olvasta fel, mert meggyengült látásával erre már nem volt képes. Majd lánya biztatására mindjárt elkápráztatta a vendégeket: elszavalta Petőfi Sándor A Tisza című versét az elejétől a végéig! A törékeny kis asszony szép arcán hatalmas átélés volt, míg felidézte a réges-rég tanult sorokat, mely mélyen érző szívről tanúskodott. Magdi néni kedvenc elfoglaltsága a versmondás a rádióhallgatáson kívül. A járás kicsit nehezen megy – most is ott a járókeret segítségnek –, a 2006-ban eltört combcsontja, majd a 2009-es combnyaktörése miatt. Hogy mégis ennyire sikerült felépülnie, az a család áldozatos, szerető gondoskodásának, és a gyógytornász szakmai bravúrjának köszönhető. Kis segítséggel, de egyedül tisztálkodik, és mind a mai napig nagyon csinosan öltözködik – még most is igényes a külsejére. Szereti a finom ételeket, nem válogatós, mindent jó étvággyal megeszik, hálásan dicsérve érte a háziasszonyt.
     Kicsit nehezen lehet rávenni, hogy meséljen az életéről, de aztán elkezdte: „Óvónő szerettem volna lenni, de nem vettek fel az óvónőképzőbe, mert nem voltam elég idős, pedig a bizonyítványom is jó volt…” Utána meg nem volt elég pénzük, így Magdi néniből soha nem lett óvónő. Műhímző lett később, és nagyon szép dolgokat csinált, még Tolnai Klári ruháját is hímezte. A fájó hiányérzet azonban ottmaradt lelkében mostanáig.
     Az 1911-ben Pestújhelyen született kislány öt testvérével együtt a háború miatt igen hamar nyomorúságos helyzetbe került. Legkisebb, csecsemő testvérét pótkávéval tartották életben, mert nem tudtak tejet szerezni. Aztán a kis Magdika nagyon beteg lett, elkapta a spanyol náthát. Sorsuk jobbra fordulását külföldön élték meg, amikor több szegény magyar család gyerekeihez hasonlóan Svájcba, Hollandiába kerültek gazdag családokhoz, ahol nagyon megszerették őket. Az emlékek felidézése kedves mosolyt csalt Magdi néni arcára. „Igen…, igen…, igen…” – ismételgette maga elé, s csak ő tudhatta, milyen képek peregnek ilyenkor lelki szemei előtt.
     Felnőttként Zuglóban lakott jogászdoktor férjével, ezt a házat a második világháborúban bombatalálat érte, de később sikerült újjáépíteni. Egyetlen lánya, Magdi most a legnagyobb támasza, akivel nemrég költöztek a szentmihályi, többgenerációs családi házba. Itt lakik a család apraja-nagyja, de Magdi néninek, lányának – aki környezetvédelmi szakíró – és vejének egy külön kis lakrész áll rendelkezésükre. A százéves nénit még két unoka és öt dédunoka veszi körül, ükunoka is lehetne már, de a mai fiatalok nem sietik el annyira…
     Még egy koccintás Magdi néni egészségére, akinek hallása, látása ugyan kissé megkopott már, a lába is fájdogál a baleset óta, de egyébként egészséges, mint a makk, semmilyen gyógyszert nem szed! Tán jót tesz néha az ujjnyi pálinka, vagy az ebéd utáni kicsi vörös bor… No meg az élethez való hozzáállása: Magdi néni mindig nagyon kedves, mosolygós, és mindent, amit kap a szeretteitől – és az élettől – a legnagyobb hálával és köszönettel fogadja. Így érdemes élni, különösen 100 év fölött!
     Csak akkor homályosodik el csillogó szeme, amikor azt meséli újra és újra, hogy „óvónő szerettem volna lenni, mert nagyon szeretem a gyerekeket…”

                                                                                                                                                                                           Szőke Kati

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez