Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28655639
   « Vissza

Gázszámla elfelejtve

 « Portaszolgálat 
2012. március 22.
 

 

 dscf6469

Energiatakarékos ház az Örs vezér útja és a Bonyhádi utca sarkán. A rezsi havonta 2 ezer forintot tesz ki


     Ma még csak álmodozunk arról, hogy egyszer olyan házban, lakásban éljünk, melyben földgáz nélkül is meleg, nyáron pedig légkondi nélkül is kellemesen hűvös van. Nem kell spórolnunk a meleg vízzel, ha fürdeni akarunk, s nem kell izgulnunk azért sem, hogy más lakók túlzó fogyasztása miatt többet kell majd betennünk a közösbe. A mai pazarló világnak azonban egyszer majd vége kell, hogy legyen. Legalábbis erre utal az Európai Unió azon törekvése, hogy 2020-tól csak olyan házak, épületek építését engedélyezi, mely már az új, energiatakarékos normáknak megfelelnek. Ennek ment elébe egy zuglói vállalkozás, a Környezettudatos Építő Kft., mely az első mintaépületét március elején mutatta be az érdeklődőknek.
    Az Örs vezér útja és Bonyhádi utca sarkán álló saroképület látszólag olyan, mint a többi zuglói társasház. Modern, szögletes vonalak és nagy erkélyek jellemzik. Az épületben összesen 11 lakás található, ezek mérete a 42 és a 110 m2 között van. A három emeletet lift köti össze, a lakásokhoz közös kert és egy teremgarázs is jár. Ilyen házból rengeteg található a kerületben, de a Bonyhádi utcai épület ennél azért jóval többet tud. A beruházó ugyanis nagyon odafigyelt rá, hogy egy csepp energia se vesszen kárba.
     Az épületet alul-felül és oldalt is becsomagolta az átlagnál jóval vastagabb szigetelésbe. A tetőn több rétegben 38 cm vastagságú szigetelőréteg akadályozza meg az energia kiáramlását. A falakat 25 cm-es szigetelés óvja, a pincében pedig 19 cm-rel nagyobb a falvastagság. A nyílászárók több rétegűek, az ajtó- és ablakszerkezetek hőszigetelése is messze jobb az átlagnál. A szellőztetés pedig a legmodernebb technika szerinti, azaz úgy cseréli az elhasznált és a friss levegőt, hogy az ablakokat nem kell kinyitnia a lakóknak.
     A lakások a fűtéshez, meleg vízhez szükséges hőenergiát a szerkezetbe beépített hőszivattyúkkal nyerik. Ennek köszönhetően szinte nullára sikerült leredukálni a lakások energiafogyasztását. Egy mérés szerint jelenleg egy lakásban körülbelül 2000 Ft közüzemi díjat kell havonta fizetni, ám ez az összeg is lefaragható, ha majd megépülnek a tetőn a napelemek, amelyek a maradék hőenergiát biztosítani fogják. Ezek az eszközök nem a beruházó trehánysága miatt maradtak le, hanem azért, mert ez egy rendkívül költséges beruházás, előbb megmérik a lakások hőfogyasztását, majd a mért adatokra támaszkodva kezdik meg a szükséges számú napkollektor felszerelését. Az energia megmaradását segíti az is, hogy a lakásokat úgy tájolták, hogy azok legnagyobb nyílászárói az épület déli oldalára tekintsenek. Így a természetes hőenergiát is sikerült beépíteni a rendszerbe.
     A 11 lakás nagy része már elkelt. A március 2-i bemutatón elhangzott, hogy két ingatlan áll csak üresen, és azok iránt is nagy az érdeklődés. A mai pangó ingatlanhelyzetben ez mindenképpen figyelemreméltó, illetve pontosan azt jelzi, hogy a lakást keresők számára egyáltalán nem mindegy, mennyit kell majd költeniük a fogyasztásaik fedezésére.
     A beruházó egyébként jól ismert Zuglóban. Korábban Human Bau Kft. néven működtek, de jó pár éve már a Környezettudatos Építő Kft. néven végzik a tevékenységüket. Szinte csak Zuglóban építenek, az elmúlt 12 évben összesen 25 épülettel gazdagították a kerületet. Az Örs vezér útja – Bonyhádi utca sarkán található társasház az első olyan épületük, ahol a csökkentett energiafelhasználás ekkora szerepet kapott. A bemutatott referenciaépület nem csak Zuglóban, hanem Budapest egész területén ritkaságnak és követendő példának számít. (teg)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez