Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.19. péntek
Emma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28777434
   « Vissza

Csömöri sport: mindenki számít

 « Portaszolgálat 
2012. május 21.
 

A fővárostól karnyújtásira található nagyközség mindig is híres volt kiváló sportéletéről. Várható volt azonban, hogy a választási programjának megfelelően az új, civil vezetésű önkormányzat alapjaiban fogja átírni a helyi sportélet finanszírozását. A versenysport terén – némi meglepetésre – mégsem lett olyan nagy a változás. Igaz, a női kézilabdacsapatot két osztállyal lejjebb indította az átszervezett és tisztább viszonyok között működő, immár százszázalékos önkormányzati tulajdonban lévő nonprofit sport kft., ám a férfi kézilabdások továbbra is NBI/B-ben játszanak, a futsal csapat az első osztályban szerepelhet, mountain bike szakágban pedig az ország egyik legeredményesebbnek számító kerékpárszakosztálya a korábbi évekhez hasonló mértékű támogatást kap. Sőt, egy új versenyszakosztály is indult, az asztalitenisz. A szabadidősport terén azonban annál látványosabbak az új kezdeményezések: évente két nagyszabású sportnap, új szabadidő szakosztályok, a tömegsport célját szolgáló fejlesztések.

     – Alapelvünk, hogy minél több sportolási, rekreációs lehetőségeket biztosítsunk a csömöri polgárok számára – mondja Fábri István polgármester. Az a sikeres sportpolitika, ha egyre többen sportolnak és folytatnak egészséges életmódot. A presztízs szempontokat a településen alá kell rendelni az életminőség javításának. A sportra szánt közpénz nagy részét szabadidősportra, utánpótlás sportra, az iskolai sportélet fejlesztésére kívánjuk szánni.
   – Igaz, a korábbi időszakhoz képest kevesebbet, de még mindig igen szép összeget szán az önkormányzat a különböző bajnokságokban szereplő csapatok támogatására.
    – Valóban, de egyrészt sokkal jobban megfogjuk a pénzt, másrészt egyértelmű feltételekhez kötjük a támogatást: döntően helyi játékosokból, versenyzőkből álló szakosztályokat támogatunk. Minőségi „idegenlégiósokra” természetesen szükség van, szívesen látjuk őket, de számuk sosem lehet akkora, hogy a szurkolók már ne érezzék csömörinek, a „mi csapatunknak” az együttest.
     –Mi a helyzet a tömegsport, vagy mai szóhasználattal élve, a szabadidősport terén?
     – A fenti logikához kapcsolódik, hogy az önkormányzat most már kifejezetten az itt élők sportolási igényeit kívánja kielégíteni. Új amatőr vagy szabadidő szakosztályok létrejöttének adtunk teret (asztalitenisz, aikido, nordic walking), évente két alkalommal sportnapot szervezünk, fejlesztjük a sportolási infrastruktúrát teniszpályával, szabadtéri ping-pong asztalokkal, strandröplabdapályával, kiépítjük a kerékpáros útvonalakat és praktikus kerékpártárolókat alakítunk ki a forgalmas üzletek, intézmények előtt, a HÉV-megállóban, a közparkokban. Nagyon sokat teszünk azért is, hogy a környező természeti területeinket, erdeinket, a horgásztó és a védett ősláp területét hosszú távon megóvjuk, mert ezek kedvelt kirándulóhelyei a csömörieknek, ahova gyalog, kocogási célpontként vagy kerékpározva szívesen járnak kikapcsolódni, sportolni.

 kepfile

Fábri István polgármester verseny­szerűen kézilabdázott, majd futballozott is. Mindennapos közlekedési eszköz számára a kerékpár, gyakran parkol bringájával a hivatal előtt, amirenapközben felpattanva járja a település utcáit.

 


 

Sportnapok

kepfile

     Múlt év őszén rendezték az első Csömöri Sportnapot – nagy sikerrel. A kezdeményezés hűen tükrözi azt a törekvést, hogy minél szélesebb körben vonják be a csömörieket a sportéletbe és bírják mozgásra, egészséges életmódra a helyieket. Idén májusban második alkalommal már 15 sportágban próbálhatták ki a mozogni vágyók a helyben is űzhető sportágak széles választékát, a labdarúgástól a kosárlabdán át a kerékpározásig és az önvédelmi sportokig. A csömöri „sportágválasztó” egyúttal fontos közösségi esemény is, egy kis majális, ahol van bográcsozás, csapolt sör, zene, gyerekprogramok. Az idei sztárvendég Jónyer István korábbi asztaliteniszező világbajnok volt, akivel a vállalkozó kedvűek pingpongozhattak is egyet (képünkön).

kepfile

 


 

A tél sem holtszezon…

  kepfile  

     Idén februárban immár harmadik alkalommal rendezték meg a Winter Classic nevű gyerek jégkorongtornát, ahol több száz kis hokis palánta üldözte vígan és elszántan a korongot a befagyott csömöri horgásztavon. A legnagyobb hazai csapatok, az Alba Volán, a Dunaújváros, az Újpest és a Ferencváros is a résztvevők között volt. A jég borította tó látványa gyönyörű, rendkívüli atmoszférát teremt a korcsolyázásra vágyóknak. A másik helyi téli „sportközpont” a Kálvária-erdő, ahol számos szánkópálya (a kelet-pesti régió leghosszabb szakasza is itt található!) közül választhatnak az extrém sportok kedvelői éppúgy, mint a kisgyerekes családok.

 


 

kepfile

Tihanyi Ferenc (képünkön) sportért felelős önkormányzati képviselő a helyi sportélet egyik motorja, aki maga is rendszeresen futballozik amatőr mérkőzéseken. Igazi sportcsalád az övé: lánya Nóra, a helyi kézilabdacsapat meghatározó játékosa, fia Ármin, az első osztályú futsal csapatot erősíti góljaival. Határozott álláspontja van a követendő támogatáspolitikáról: – Azt szeretnénk, hogy javarészt csömöri játékosok játszanának a szakosztályainkban. Szembenéztünk a ténnyel és vállaljuk, ha ehhez az kell, akkor akár alacsonyabb szinten indítjuk csapatainkat, de valljuk, a pillanatnyi, idegenlégiósokkal elért sikernél hosszútávon eredményesebb, ha szívvel-lélekkel a csapathoz tartozó, Csömörért küzdő játékosok vívnak meg a sportsikerekért. Fontos számunkra, hogy ha már egy ilyen kivételezett helyzetben vagyunk, hogy sportcsarnokunk van, ezt elérhetővé tegyük a csömöri profi és amatőr sportolóinknak egyaránt.

 


 

Kézilabdás legendák

kepfile

„Sportfronton” Csömör község nevét az országban a legendás régi kézilabdacsapat tette ismertté. A csömöri volt ugyanis az első falusi csapat, amely kiharcolta a nemzeti bajnokság első osztályába való feljutást. A hatvanas évek sikereit még több szép eredmény követte, amelyek közül kiemelkedik az 1971-es Magyar Kupa-szereplés, amikor a Ferencváros együttesének legyőzésével a döntőbe jutott a hatalmas szurkolótáborral rendelkező csömöri csapat. Még ma is sok sportszerető számára cseng ismerősen a vezéregyéniségek, Tóth-Fekete, Bátovszki, Bagyánszki, Mihályi neve. Azóta is mindig NB-s osztályban szerepel a helyi gárda.

kepfile


Kis település, nagy eredmények

Számos objektív mutató alapján is joggal pályázhatna Csömör az ország egyik legsportosabb települése címre: mind a sportolási lehetőségeket, infrastruktúrát, mind a sportolók arányát, mind a versenysport eredményeit tekintve túlzás nélkül mondhatjuk: Csömör, méreteit tekintve, az elsők között van!

      A térség legszínvonalasabb sportcsarnoka a csömöri, amelyben helyet kap számos sportág, többek között a kézilabda, a labdarúgás, a futsal, az asztalitenisz és az aikido. A profik mellett amatőrök is gyakran veszik igénybe a csarnokot, amely a mellette található műfüves focipályával, szabadtéri kézilabdapályával és a közeli horgásztóval igazi sportparadicsom és a közeljövő tervezett sport- és rekreációs fejlesztéseinek bázisa.
     A település méreteihez képest egészen rendkívüliek a csömöri versenysport eredményei. Régen, a hatvanas-hetvenes években messze földön híres volt az első osztályú csömöri férfi kézilabdacsapat, amely most a másodosztályt jelentő NBI/B-ben játszik, kiváló iskolai utánpótlásképzésre alapozva. A női kézisek pár éve megnyerték az NBI/B-t, jelenleg a megyei első osztály élcsapatának számítanak. Több mint egy évtizede csömörinek mondhatja magát az ország egyik legpatinásabb futsal (a kispályás foci nemzetközileg legnépszerűbb változata) csapata, a kezdettől az első osztályban szereplő Rubeola FC Csömör, amely nem mellékesen igazi sportkávézót, pubot is működtet a faluközpontban. A kerékpárszakosztály a mountain bike szakágban az ország egyik legsikeresebb gárdáját alkotja, így talán nem véletlen, hogy a londoni olimpia kerékpáros indulóinak is innen indult a sportkarrierjük Valter Tibor magyar bajnok irányításával – aki amellett, hogy a szövetségi kapitányi posztot is betölti, csömöri lakos. Szintén neves sportolónak, a sokszoros magyar bajnok és Európa-bajnoki 4. helyezett Németh Károlynak köszönhetően virágzik az asztalitenisz-élet. A helyi lovas klubok számos szakágban neves és országosan ismert versenyzőket tudnak felvonultatni.

kepfile

Az RFC Csömör a hazai futsal meghatározó együttese, a csapat kezdettől a nemzeti bajnokság első osztályában szerepel


     A szervezett sportélet jelentős részben a Csömöri Sport és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. keretein belül zajlik, amely az önkormányzat folyamatosan kiemelt támogatásban részesülő intézménye.
 

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez