Kistarcsa múltjából eredően a krumpli a legfontosabb eledelek közé tartozik, s a Görhönyfesztivál a Kistarcsai Kulturális Egyesület (KIKE) által megrendezett kulturális hét legrangosabb eseménye, amelyre idén szeptember 15-én került sor. A megnyitót Proksza Péter (Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet) tartotta, s igen tanulságos dolgokat tudhattunk meg a krumpliról. Például azt, hogy a gabonafélék (búza, rizs) után a világ 4. legnagyobb mennyiségben termelt eledele, őshazája az amerikai földrészen van, s a gabonákkal ellentétben (melyeknek szaporítóanyaga kiválóan tárolható) a burgonya vetőgumójának biztonságos átteleltetése igen macerás. Európába Amerika felfedezése után került, s igen hamar népszerű lett. Manapság sok szamárságot híresztelnek a krumpliról, hogy veszélyes a magas alkaloida-tartalma miatt. Pedig csak arról van szó, hogy zöld krumplit nem szabad megenni...
A versenyző csapatok által sütött görhönyt pityókajegy ellenében fogyaszthatta a közönség, s eközben a zsűri is értékelte a csapatok tevékenységét. A görhönykészítő verseny eredménye a következőképpen alakult: A legtáplálóbb görhöny címet a szlovák testvértelepülés, Belusa csapata kapta. A legropogósabb görhönyt a Simándi iskola csapata készítette. A legkitartóbb csapat a Görhöny örökítők lett. A legrugalmasabb görhönysütők a Kistarcsai csibék lettek. A legváltozatosabb ízeket a Görhöny ördögei készítették, míg a legdekoratívabb tálalás díját a Kócosok kapták. A legborzasabb görhönyt a KIKE csapata készítette, ők ráadásul 3 főre egyhetes görög szálláslehetőséget is nyertek. A leggörhönyebb görhöny díja a Pityókások csapatáé lett, akik további négy főre kaptak görög szálláslehetőséget. |