Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.19. péntek
Emma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28782336
   « Vissza

Kerékpársáv is lesz az Újszász úton

 « Portaszolgálat 
2012. október 19.
 

kepfile

Bazaltbeton. A buszmegállók esetében visszatérő probléma, hogy bármivel is burkolják a megálló-öblöket, a burkolat idővel megadja magát a tömött buszok hatalmas súlya alatt, és folyamatosan javítgatni kell azokat. Az Újszász úton egy egészen speciális anyaggal próbálják a buszöblök aljzatát időtállóvá tenni. Legalulra ipari textília- borítás kerül, erre pedig egy speciális betont, úgynevezett bazaltbetont öntenek. Ebben a betonban nem hagyományos kavicsot köt meg a cement, hanem válogatott szemcseméretű bazaltot – ez a vulkáni kőzet  sokkal erősebb szerkezetű a kavicsnál –, és a tapasztalatok szerint ezt a 30 cm-es  már nem tudják a buszok összetörni. Na, majd meglátjuk...  

    Novemberig tart az Újszász út felújítása. A forgalmas út a Fővárosi Önkormányzat kezelésében áll, de a kerület régóta készült arra, hogy előbb-utóbb elkezdődik a felújítás, és így a szükséges változásokat a kerület és a főváros közösen hajtja végre, mintegy közös útfelújítás keretében. A leglátványosabb változást az út kiszélesítése jelenti, ami azért szükséges, hogy végre itt is kerékpárút létesülhessen. A kerékpáros szakmai szervezetek véleményének figyelembe vételével a kerékpárút önálló forgalmi sávként jelenik meg a kiszélesített úton, s a főváros ennek szükségességét elismerve az útpadkán belüli beruházási költségeket teljes egészében magára vállalta. A kerületi költségvetést azok a munkálatok terhelik, amelyek a padkán kívülre esnek – de ez szinte pénzügyi csapdának bizonyult, mivel a szélesítés miatt sok mindent kellett padkán kívül megoldani. Ilyen volt például a világítási oszlopok, a jelzőlámpák, a telefonoszlopok áthelyezési költsége, de a kerület költségvetését terheli a a jelzőlámpáknak forgalmi információt adó rejtett hurkok átkötésének költsége is. A cél az lett volna, hogy a közös beruházást olyan színvonalon valósítsák meg, mint az a Csömöri úton látható, de a magas járulékos költségek miatt erre jelenleg nem jut pénz. Ez az oka annak, hogy a kapubehajtókat csak másfél méteres hosszban látják el díszburkolattal – a lakóknak viszont adott a lehetőség, hogy ezt saját költségen folytassa. A járdák kiépítése sem történik meg olyan mélységben, mint lehetett volna, de ezeket a hiányosságokat később pótolják.

   Ahová lehetett, új autóbuszöblöket építettek, hogy a megállók minél kevésbé zavarják az autóforgalmat. Változások lesznek a zebrák esetében is – egy balesetveszélyes gyalogátkelőhelyet megszüntetnek (itt nem lehetett látni a forgalmat), több új zebra is létesül, valamint át-helyeznek egy gyalogátkelőhelyet a Jókai útnál, a kereszteződéshez.

     A kerékpársáv a megszélesített részen, önálló forgalmi sávként halad, s a lámpák kialakítása úgy történik, hogy a bringások nyugodtan tudjanak akár balra is kanyarodni. A tapasztalatok szerint ez a megoldás a legbiztonságosabb, hiszen az autósok a  forgalom részeként látják a kerékpárokat, s így még lekanyarodás közben is tudnak rájuk ügyelni. (F)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez