Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28658431
   « Vissza

Rezsicsökkentés – a társadalmi igazságosság jegyében

 « Portaszolgálat 
2013. január 24.
 

Szatmáry Kristóf, a XVI. kerület parlamenti képviselője egyben politikai államtitkár, s ebben a minőségében tagja volt annak a tárcaközi bizottságnak, amely a januártól hatályos közműdíj-csökkentés mikéntjét meghatározta. Előző számainkban részletes tájékoztatást adott az ugyancsak januártól hatályos munkahelyvédelmi programról – ez alkalommal arra kértük, hogy a rezsicsökkentés hátteréről tájékoztassa olvasóinkat.


     Ha az elmúlt 22 év történéseit nézzük, mindenképp rendhagyó, egyben létfontosságú dologról döntött a Kormány az elmúlt év decemberében. A január eddig sajnálatos módon leginkább az árak emelkedéséről szólt, különösen igaz ez a különféle közműdíjakra, melyek minden egyes háztartásban éreztették negatív hatásukat.
     2013. január 1-jétől azonban 10 százalékkal csökken a gáz, a villany és a távhő ára, mintegy 4 millió háztartás megélhetéseit megkönnyítve ezzel. Az elmúlt évtizedek tendenciáit vizsgálva mindenképp szokatlannak tekinthető ez az örömteli döntés. Látni kell, hogy a Kormány alapvető célkitűzése, hogy a megélhetés biztonsága és a munkán alapuló gyarapodás lehetősége minden magyar ember számára elérhető legyen. Ezt a célt szolgálják egyrészt a szintén január 1-jén hatályba lépő Munkahelyvédelmi Akció intézkedései, amely a meglévő munkahelyek megtartását és újabbak létrejöttét ösztönzik.
     Másrészt az elmúlt évben megvizsgáltuk azt, hogyan lehet az egyes családok terheit közvetlenül is csökkenteni. Ennek a feladatnak a jegyében jött létre az a bizottság, amely megvizsgálta a rezsik csökkentésének lehetőségét. A munkacsoportnak személyesen is tagja voltam, így elmondhatom, hogy egyértelmű volt az álláspont, miszerint jelenleg a rezsiköltségek miatt irreálisan magas teher nehezedik a magyar társadalomra. Tudom, hogy sok család számára az alapvető létfenntartási kiadások előteremtése is komoly nehézséget jelent, melynek egyik oka pontosan a folyamatosan dráguló villany, gáz és vízdíj. Elárulhatom, hogy az egyeztetéseken Orbán Viktor miniszterelnök úr személyesen is részt vett, ő szintén elkötelezett volt a terhek ily módon való csökkentése mellett. Számomra az elmúlt évek egyik legfontosabb pillanata, egyben politikai akaratnyilvánítása volt, amikor miniszterelnök úrral is a körünkben – mely külön nyomatékot adott szándékainknak – kimondtuk, hogy a társadalom terheinek mértéke indokolatlan módon elért egy olyan határt, amelyet már nem lehet átlépni, és egyhangúlag arról döntöttünk, hogy az eddigi folyamatokat vissza kell fordítanunk.
     Ha csak a 2002 és 2010 közötti időszakot nézzük, kétszáz százalékkal emelkedett a gáz, száz százalékkal pedig a villany ára. Mára a magyar családok háztartási rezsiköltségei a régióban és az Európai Unió átlagában is magasnak számítanak, ez már önmagában is indokolta az intézkedésünket. A személyes véleményem is az, hogy az elmúlt évek kiemelkedően magas haszonszerzését követően egyértelmű, hogy a szolgáltatóknak a csökkentéssel járó terheket maguknak kell viselniük, azt nem háríthatják tovább. A Kormány alapvető elvárása feléjük, hogy a lakossági díjcsökkentést minden érintett maradéktalanul hajtsa végre. Ezt a Kormány fokozott figyelemmel fogja kísérni, és emellett a Fidesz parlamenti frakciója is létrehozott egy bizottságot, amely a lakosság, a civil és szakmai szervezetek bevonásával, az önkormányzatok közreműködésével az árcsökkentéssel kapcsolatos esetleges panaszokat, észrevételeket fogadja.
     Fontosnak tartom elmondani, hogy a lakossági árcsökkenés nem eredményezheti, hogy más területeken, mint például a kis-és középvállalkozások esetében, növekedjenek a szolgáltatások díjai.
    Idén egy átlagos családi kasszában mintegy 40 ezer forinttal több marad az első lépésben végrehajtott villamosenergia-, gáz- és távhőárcsökkentésnek köszönhetően. Ezzel az intézkedéssel azonban feladataink nem értek véget, bár jelentős megtakarítást érhetnek el a fogyasztók, nem kívánunk ennyivel megelégedni. A Kormány továbbra is kiemelt feladatnak tekinti, hogy az elkövetkezőkben is dolgozzon a családok rezsiköltségeinek mérséklésén. A közeljövőben ezért azt is megvizsgáljuk, hogy a víz és szemétszállítási díjak tekintetében milyen lehetőségek vannak a terhek csökkentésére. Úgy gondolom, hogy ez mindenképpen szükséges ahhoz, hogy a társadalmi igazságosság jegyében megteremthessük valamennyi magyar család számára a megélhetés biztonságát.


kepfile

Fenyőfa a rászorultaknak. Múlt év decemberében fenyőfaosztásra került sor Zuglóban a Cinkotai úti Fidesz- székház udvarán Szatmáry Kristóf államtitkár és Papcsák Ferenc polgármester kezdeményezésére. 450 db fenyő került így kedvezményes áron (500 Ft/db) főként nagycsaládosok és szegényebb körülmények között élők otthonába.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez