Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28657468
   « Vissza

Az ingatlanvásárlás buktatói

 « Cikkek és hírek 
2013. április 18.
 

     Az emberek életében viszonylag ritkán kerül sor olyan nagy és örömteli, ám veszélyeket rejtő és ezért rendkívüli körültekintést igénylő eseményre, hogy ingatlant vásárolnak.
   A jogalkotó tisztában van azzal, hogy az ingatlanok generációk felhalmozott vagyonát képezik, ezért a jogbiztonság megteremtése érdekében kiemelten kezeli az ingatlanokra vonatkozó ügyleteket. Azért is írja elő a Földhivatalok számára a közhiteles nyilvántartás vezetését, valamint az ügyvédi ellenjegyzéshez kötöttséget a szerződések megkötésénél. Az ügyvéd ellenjegyzése során garantálja azt, hogy a szerződés a felek szándékainak és a jogszabályokban foglaltaknak megfelelően jött létre, valamint, hogy a felek a szerződést személyesen előtte írták alá.
    Egy ingatlan megvásárlásakor nagyon körültekintően kell eljárni. Meg kell győződni arról, hogy valóban az eladóként fellépő személy-e a tulajdonos, és nincs-e akadálya az adásvételnek, illetve, hogy tehermentes-e  az ingatlan. Egy haszonélvezettel vagy jelzáloggal (különösen végrehajtási joggal) terhelt ingatlan esetében ugyanis valamennyi jogosultat be kell vonni a szerződéskötésbe, hiszen joguk jelentősen befolyásolhatja az ingatlan értékét.
     Szerződéskötés előtt érdemes meggyőződni az ingatlan műszaki állapotáról, információt szerezni a fenntartási költségeiről. E kérdésekben való tájékoztatást segíti a 2008-ban bevezetett, de alkalmazását tekintve csak 2012-ben kötelezővé tett energetikai tanúsítvány is.
     Érdemes feltérképezni egyéb tekintetben is a környezetet, elbeszélgetni a szomszédokkal, mert az ingatlannal kapcsolatban is tudnak olyan fontos információkat adni, amelyek csak hosszabb távon derülhetnek ki. De tájékoztathatnak a lakókörnyezet tágabb jellemzőiről is, az olyan körülményekről is, melyek csak hosszabb tartózkodás során derül ki. pl. közbiztonságról, közlekedés zajáról, esetleges zajos műhelyről, éjszakai mulatóhelyről, a környezetszennyezésről, állattartásról stb.
    Kellő előrelátással elkerülhetjük pl. az olyan esetet, mint a következő: Valaki  nyáron megvásárolt egy jó fekvésű lakást igen  kedvező áron. Csak a fűtési szezonban derült ki számára, hogy a szomszédban lévő központi kazán elviselhetetlen zajt keltett, amely pokollá teszi életét. A szavatossági igényként való igényérvényesítés azonban hosszasan elhúzódó és költséges bíróság előtti jogvitára vezethet, amely kellően gondos eljárással elkerülhető.
     Fontos tudni, hogy a tulajdonjog megszerzése a földhivatali bejegyzéssel történik meg, és nem a szerződés megkötésével, árának kifizetésével! Ezért fontos, hogy  a lehető legrövidebb időn belül bekerüljön a szerződés az ingatlan-nyilvántartásba  a szerződésből fakadó jogosultságok mielőbbi bejegyeztetése érdekében! Sajnos volt már eset rosszhiszemű eladó által kettős eladásra is. Ennek elkerülése végett javaslom, hogy hétvégén, ünnepeken lehetőleg ne kössünk szerződést.
     Az aktuális kérdéseket megosztotta Önökkel: Dr. Herman Edit, ügyvéd (Iroda: 1163 Budapest, Thököly út 88. Tel/Fax/üzenetrögzítő: 404-1790)



 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez