Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.16. kedd
Csongor, Joakim
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28756950
   « Vissza

Szelektív gyűjtés – otthon

 « Portaszolgálat 
2013. május 16.
 


kepfile

Kovács Péter polgármester és Bokor István projekt-menedzser az új szelektív gyűjtőedényekkel

     Előző számunkban adtunk hírt a szelektív gyűjtés otthoni bevezetéséről, s cikkünkbe hibák csúsztak, melyeket alább igyekszünk kijavítani. Felcseréltük a tartályfedelek színeit, ami helyesen a következő: a KÉK fedelű tartály a papír és italos kartondoboz gyűjtésére szolgál. Ebbe kerülhetnek újségok, folyóiratok, füzetek, könyvek, hullámpapírok, kartondobozok, kiöblített tejes és gyümölcsleves dobozok. Nem kerülhet bele étellel, zsiradékkal szennyezett használt papír, papír zsebkendő, szalvéta, stb.
    A SÁRGA fedelű tartály a műanyag és fémhulladék tárolására szolgál. Ebbe kell elhelyezni az üdítős és ásványvizes PET palackokat, a kiöblített samponos, habfürdős háztartási palackokat és azok lecsavart kupakjait, a háztartásban előforduló (tiszta) fóliákat: szatyrokat, tasaskokat, csomagoló fóliákat, a kimosott tejes és joghurtos poharakat. Ugyanebben a tartályban kell elhelyezni a különféle lakossági fémhulladékot, a kimosott és lehetőleg tömörített italos- és konzervdobozokat. Nem szabad beletenni nem kimosott flakont, műanyagpoharat, margarinos dobozt, hungarocell, CD-lemezt, magnó- és videokazettát, egyéb műanyagnak ítélt hulladékot (pl. nejlonharisnyát), mert ezek újrahasznosítása jelenleg nem megoldott. A fém- és műanyaghulladékok elkülönítése utólag, válogatóműben történik meg.
     A színes fedelű gyűjtőedényekre utólag cimkét is ragasztanak, amiről leolvasható, hogy melyikbe mi tehető bele, addig is memorizálni kell, hogy melyik edénybe milyen hulladék helyezhető. Kétféle szelektív kuka kerül a lakossághoz: a családi házak két db 120 literes (a képen látható, nem hengeres) edényt kapnak, a társasházakhoz 240 l-es gyűjtőedény kerül. A családi házakból havonta, a társasházaktól hetente szállítják el a szelektíven gyűjtött hulladékot.
    Abban is tévedtünk, hogy a szelektív gyűjtés nem kötelező. Cikkünk megjelenésének napján fogadta el a Fővárosi Közgyűlés a 26/2013. sz. rendeletet, amely a főváros területén kötelezővé teszi a lakosság számára a szelektív hulladékgyűjtést ott, ahol biztosítottak ennek a feltételei. A hulladékgyűjtő edények lakossághoz történő kiszállítását 2013. március 25-én az FKF Zrt. megkezdte. A szolgáltatás már a főváros minden kerületében megkezdődött, a bevezetés teljes egészében várhatóan 2014. második felére fejeződik be. (A XVI. kerületben lakók egy része kapott az edényekből, más részük még nem.)
  További fontos tudnivaló, hogy a hulladékokról szóló törvény alapján az ingatlantulajdonosnak, illetve a társasháznak kell gondoskodnia a szelektív hulladékok megfelelő gyűjtéséről és elhelyezéséről. Ha a szelektív tartályok egyéb hulladékokat is tartalmaznak, akkor a tartály teljes mennyiségét az FKF Zrt. vegyes hulladékként szállítja hulladékkezelésre, és a többletköltséget a következő számlán kiszámlázza. A szelektív tartályok mellé kirakott, oda nem illő hulladékok kezeléséről is az ingatlantulajdonosnak, illetve a társasháznak kell gondoskodnia. A szelektív gyűjtőedények rongálódása, megégése esetén a tartályok cseréjének, pótlásának költségeit is meg kell fizetni. A szelektív hulladékgyűjtő tartályok házon belüli elhelyezése, tisztán tartása, a ház elé való ki- és visszahelyezése, a járda esetleges takarítása szintén az ingatlantulajdonos, illetve a társasház feladata.

kepfile

Szelektív látkép a Sashalmi piac menti gyűjtőládák közelében. A kerületi vezetés szívesen ritkítaná a szigeteket


     Előző cikkünkben azt írtuk, hogy lebontják az eddigi szelektív gyűjtőszigeteket. Az FKF Zrt. állaspontja szerint erre egyelőre nem kerül sor, azokról csak a papír és műanyag gyűjtő tartályokat vonják vissza, a közterületi üveggyűjtés továbbra is megmarad. A kerületi vezetés ezzel ellentétben szívesen ritkítaná a szelektív szigeteket, a s az üveggyűjtést pedig a nagyobb bevásárló helyek közelébe terelné. Ebben nyilván kölcsönös együttműködésre van szükség az FKF és a kerületi vezetés között, hisz előbbieké a szelektív gyűjtőtartály, a kerület viszont a közterület birtokosa, s mint ilyen, bármikor felmondhatja a közterület-használati szerződést.



 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez