Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28662675
   « Vissza

MÉDIATÁBOR – Áldokumentumfilmet forgattak Siófokon

 « Portaszolgálat 
2013. augusztus 27.
 


A siófoki sétálóutcán járókelőket szólított le egy csinos riporter, a rögtönzött koncertet pedig az éttermek teraszain ülők lelkes tapsa kísérte. A mindezt felvevő profi kamera körül tüsténkedők ifjú kora sejtette, itt nem a „királyi” tévé stábja forgat, de az irigykedő arcok elárulták, a felnőttek is szívesen részt vettek volna a filmkészítésben. Hiszen a média világa annyira vonzó, az újságírók, tévések presztízse magas, a kommunikáció szak pedig az egyik legkeresettebb az egyetemeken.

kepfile

Retró kamera és a médiatáborosok a rádiómúzeumban


     A média számos területéről kaptak ízelítőt a balatoni és pesti médiatáborok résztvevői. Július első hetében Siófok-Szabadifürdőre költözött a fővárosban több mint tíz éve minden nyáron megrendezett tábor. Az Édenkert Panzió csónakázó tavával, csodás parkjával valóban édeni és gyerekbarát táborhelynek bizonyult.
     A középpontba a filmforgatást állítottuk, erre minden nap improvizációs játékokkal készültünk egy színinövendék, egy operatőr, és a rendezőnek készülő táborvezető-társam, Simon Emőke segítségével. Két csoportban, nagy vitákkal fűszerezve születtek meg az áldokumentumfilmek forgatókönyvei. Ezek olyan riportfilmek voltak, melyek a valóságra emlékeztettek, de a történetük kitalált volt, így a szereplők kiélhették kreativitásukat, megmutathatták színészi képességeiket is. A forgatás örök emlék marad mindannyiunk számára, hiszen a sétálóutcán rögtönzött koncertet még az éttermekből is megtapsolták, az egykori lovarda romjai pedig misztikus környezetet nyújtottak egy rejtélyes eset kinyomozásához.
     A média más területeibe is bepillantást nyerhettek a diákok. Ellátogattunk a Part FM rádióstúdiójába, ahol néhány XVI. kerületi táboros nyilatkozott a magazinműsor számára, előtte pedig rádiós gyakorlatot tartottunk, kipróbálandó, milyen nehéz mikrofonnal a kézben folyamatosan és szépen beszélni. Szerénységével és közvetlenségével lepett meg bennünket vendégünk, Rábai Balázs, a közszolgálati rádió és televízió egykori sztár műsorvezetője. Fotóiból vetített, hasznos tanácsokat adott és tibeti kalandjairól mesélt a lendületes Gáti Kornél, a Siófoki Hírek főszerkesztője.
    Saját dalaiból adott gitáros estet egy táborlakó, jártunk a Voice döntőse, Weisz Viktor koncertjén és a földvári térzene fesztiválon. És persze a fürdőzés sem maradt el!
Két nap múlva, immár bejárós formában Budapesten folytatódott a tábor szerkesztőség-látogatásokkal. Összehasonlítottuk a RTL Klub és a TV2 stúdióit, utóbbiban nemcsak a műsorvezetők székében olvashattunk híreket a súgógépről, de a kamerákat is kezelhettük. A Magyar Rádió közkedvelt szerkesztő-riporterétől, Kránitz Balázstól próbáltuk ellesni a „nagydumálás” fortélyait, végigvezetett bennünket a labirintusszerű épületen, láttunk élő műsort, a rádiómúzeumban pedig közösen mini rádiójátékot alkottunk.
    Jártunk a legnagyobb hazai internetes hírportál, az Index szerkesztőségében, és üdvözöltük a médium csapatát erősítő egykori táborosunkat. A blog.hu munkatársai és Zubreczki Dávid, az Urbanista.hu újságírója kedvet csináltak a világhálós naplóíráshoz, a blogoláshoz. A Ringier kiadónál az IM és Bravo készítői az „álomvilágot nyújtó” bulvármédia működésébe engedtek bepillantást. A médiahatóság jogásza a gyerekeket a tévé káros hatásától védő szabályokról, egy zenei menedzser pedig a koncertszervezés szerteágazó világáról beszélt. A zárónapon profi fotóstól leshettük el a jó fénykép készítésének fortélyait. A médiatáborok cikkei, fotói, filmjei megnézhetők a mediatabor.uw.hu oldalon és a facebookon.

                                                                                                                                       Benedek Ágnes

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez