A Sashalmi piac nem csupán kiváló helyszíne a bevásárlásnak, hanem egyben közösségi találkozóhely is. Ez a funkció a hétköznapokon is működőképes, de ha kicsit rászerveznek, akkor itt olyan fesztivál kerekedik, mint volt október 5-én szombaton. A délelőtti piacnap lefutása alatt még csak szőlőlevet lehetett préselgetni, délután viszont kipakoltak a főzőverseny résztvevői meg az árusok, és hatalmas hangulatban telt a kellemes őszi idő. Késő délutánra elkészültek az első étkek, melyekkel a zsűri elé járulhattak a versenyzők, verbálisan is előadva, hogy milyen ételt szerettek volna megalkotni. A zsűriben a mesterszakácsokon kívül helyet kapott Ivicz Mihály, a kerületi Gamesz vezetője, aki bizonyította, hogy nem csak a számokhoz, hanem a gasztronómiához is kiválóan ért. Eközben a mesterszakácsok is főzni kezdtek, Hargita György vezetésével: bolognai spagettit, húsos mártást sajttal kellett készíteniük, amiket a helyszínre zsűriként hívott gyerekek bíráltak el – közöttük voltak a Vakok Intézetének ifjú neveltjei is (a pártatlanság jegyében). Minden gyerek egy szavazatot adhatott le arra a bolognaira, amelyik a legjobban ízlett neki – a győztes a titkos szavazások összesítése után Hargitai György mesterszakács lett. A főzőverseny díjait a zsűri Szatmáry Kristóf államtitkárral kiegészítve adta át: fődíjat kapott Tóth Zoltán és csapata menüsora (ami lényegében egy prímán elkészített túrógombóc volt). Az esti utcabálon a Fifty’s Haven együttes szolgáltatta a muzsikát. (F)
Tudósítónk épp a zsűriasztalnál falatozott, amikor megérkezett Tóth Zoltán és csapata a későbbi győztes főétellel – így néz ki az első helyezett a zsűri szemszögéből... |