Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28654244
   « Vissza

Turistacélpont lett a kerület?

 « Cikkek és hírek 
2013. október 18.
 

            kepfile


    A 13. évben beérett a gyümölcs: a Kertvárosi Időutazásoknak országszerte híre ment. Idén Kaposvárról, Miskolcról és Kecskemétről is érkeztek lelkes érdeklődők, akik a XVI. kerület rejtett kincseit fedezhették fel a városnéző túrákon.
     Benedek Ágnes helytörténész az elmúlt bő évtizedben kétszáz kirándulást szervezett közel nyolcezer „időutazó” részvételével, akik elcsodálkozhattak a városrész múltjának izgalmas történetein, láthatták megújult köztereit, építészeti érdekességeit, beléphettek templomokba, tájházba, múzeumba. Az autóbuszos városnézések elsősorban a helyi iskolákra fókuszáltak azért, hogy a gyerekek jobban megismerjék, megszeressék szűkebb pátriájukat.
     – Volt idő, amikor évi 25 buszos utazás zajlott, de 12-15 utat az elmúlt években is meg tudtam valósítani a részvételi díjakból és önkormányzati támogatásból. Tavaly sajnos az utóbbi forrás elapadt, de bízom benne, hogy hamarosan jut fedezet arra, hogy ez a példaértékű, nemes hagyomány ne tűnjön el örökre. Nemcsak a pedagógusoktól kaptam rengeteg pozitív visszajelzést, hiszen a közművelődési Szakmatükör az elmúlt évtized követendő, kiemelkedő innovációjaként mutatta be a programsorozatot.
   A nyughatatlan szervező – autóbusz híján mit tehetett mást – beindította a gyalogos és kerékpáros városnézéseket. Az iskoláscsoportok számára ez kevéssé praktikus forma, de a felnőttek és családok olyannyira „ráharaptak” a kellemes hétvégi programlehetőségre, hogy idén hét túrán négyszázan sétáltak vagy bringáztak a helytörténésszel. Sokan spontán csatlakoztak a hallgatósághoz pár perc erejéig, hiszen a fejmikrofonnal kihangosított idegenvezetőt nehéz volt nem észrevenni. Kedvelt program a barangolás az ómátyásföldi villanegyedben, és a cinkotai nyomozás az első magyar sorozatgyilkos után. Szeptemberben olyan újdonságokat is kínáltak, mint a Caprera-patak felfedezése, Sashalom bejárása, és a Naplás-tavi kerékpározás.
     A közönség eddig főként helyiekből állt, ám idén már a turisták fele a kerülethatáron túlról érkezett, így jó hírét viszik lakóhelyünknek. Az eredményhez hozzájárult a legismertebb internetes közösségi oldalon való megjelenés is: Kertvárosi Időutazó néven Benedek Ágnes számos érdekes történetet és fotót oszt meg a rákattintókkal.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez