Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28655792
   « Vissza

Különlegességek a kerületi iskolai kínálatban

 « Portaszolgálat 
2014. február 17.
 

    Sashalmi sakkpalota és kínai nyelvoktatás Mátyásföldön. Röviden így lehetne összefoglalni a III. Kertvárosi Iskolaválasztó tapasztalatait. A kerületi önkormányzat által már harmadszor megrendezett oktatási „dzsembori” ismét bebizonyította, hogy a Kertvárosban jó iskolák vannak, melyekben kiváló pedagógusok dolgoznak. Az intézményekben nagy hangsúlyt helyeznek a nyelvi képzésre, a differenciált oktatásra, a tehetséggondozásra és a sportra, zenére való nevelésre. 

   A beiskolázásra készülő szülőknek tehát idén sem lesz könnyű intézményt választania. A III. Kertvárosi Iskolaválasztón az intézmények vezetői telt ház előtt népszerűsíthették a saját iskolájukat. Az igazgatók által elmondott „kortesbeszédek” sok támpontot adtak a választáshoz, és még nekünk is szolgáltak néhány új információval.
     Az egyik érdekesség, melyre felkaptuk a fejünket, a tanórai keretek között zajló sakkoktatás volt, melyre már két példát is találni a kerületben.
    – Polgár Judit, a világ legjobb sakkozónője választott ki bennünket – tudtuk meg Őryné Gombás Csillától, a Lemhényi Dezső Általános Iskola tanítónőjétől. – Ő ugyanis iskolát keresett az általa kidolgozott sakkoktató programhoz.
     A Lemhényiben Csilla néni már évek óta eszközként használta a sakkozást a gyerekek matematikai és logikai képzéséhez. Polgár Juditnak pedig nagyon megtetszett ez a lehetőség.
Így lett a sashalmi iskola a Sakkpalota képességfejlesztő program bázisintézménye. Ehhez persze az is kellett, hogy a világhírű sakkozó által kifejlesztett program hivatalosan is bekerülhessen a Nemzeti Alaptantervbe.
    A Lemhényiben szeptembertől már tanóra keretében foglalkoznak a sakkal a diákok. A hangsúly pedig a foglalkozáson van, a gyerekekkel ugyanis előbb meg kell szerettetni a táblát, a bábukat, és csak ezután lehet a játékot eredményesen oktatni. Ehhez nyújt segítséget a Sakkpalota tankönyv és munkafüzet, illetve a hozzá kapcsolódó segédanyagok. Az első félév tapasztalatai a program kidolgozóit igazolták, a sakkozásnak köszönhetően a gyerekek logikai gondolkodása rengeteget fejlődött, és sokkal tovább képesek figyelni is.
    A sakk pedig a Hősök fasori iskola mindennapjaiba is beépült. Tavaly szeptemberben például a Művészetek Palotájában rendezett sakkfesztiválon a Vikol Kálmán vezette sashalmi kórus énekelte Polgár Judit „sakkhimnuszát”, melyet az Omega együttes zenésített meg.
    A sakk-képzés a Lemhé­nyi­nek is köszönhetően rohamosan terjed, Csilla néniék ugyanis nemcsak diákokat, hanem pedagógusokat is képeznek. Február végén már a harmadik háromnapos továbbképzést szervezik, melynek eredményeképpen egyre több tanító és tanár szerez képesítést a sakkozás megszerettetésére. Így történt, hogy a Polgár-módszert már nemcsak Sashalmon, hanem Árpádföldön is ismerik, és használják. Erről Jávor Annamária, az Arany János Általános Iskola igazgatónője számolt be a szülőknek a III. Kertvárosi Iskolaválasztón.

          kepfile

A két kerületi sakkiskola igazgatója az iskolaválasztó rendezvényen: Jávor Annamária (Arany János Általános Iskola, Bekecs u.) és Dienes Anna (Lemhényi Dezső Általános Iskola, Hősök fasora)

     A Centenáriumi Általános Iskolában is keresik a lehetőségét az oktatási paletta bővítésének, színesítésének. Horváthné Sabáli Éva igazgatónő a nyelvi képzésben látja az előrelépés lehetőségét.
    – A hagyományos angol, német nyelvi oktatás mellett újabb idegen nyelvek képzését tervezzük. Már a következő tanévben szeretnénk egy csoportot – 10-12 főt – kínai nyelvre tanítani. Meggyőződésünk ugyanis, hogy a kínai lesz a jövő „angol” nyelve, amely már most a világ egyik legtöbb embere által beszélt nyelv. Mi nem a kerületben élő kínai származású gyerekek, hanem a kínai nyelvet elsajátítani kívánó magyar gyerekek képzését szeretnénk felvállalni. A diákok anyanyelvi tanártól tanulnának, és a kínai írásjelek elsajátítása csak fokozatosan épülne be a tananyagba.
    A kínai mellett szakköri formában az orosz nyelvet is oktatni kívánják a lakótelepi iskolában. Az igazgatónő szerint a rendszerváltás óta eltelt 25 évnek elegendőnek kell lennie, ahhoz, hogy az orosz nyelvvel szembeni tartózkodásunkat megszüntesse, a keleti országnak a világban betöltött szerepe viszont azt bizonyítja, hogy nem árt ezzel a nyelvvel újra megbarátkoznunk. (R.T.)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez