Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28659011
   « Vissza

Kertvárosi évértékelő

 « Portaszolgálat 
2014. február 17.
 

Ezermilliárd forint az idei választások tétje; az, hogy ez a pénz a családoknál marad-e, vagy megszűnik a rezsicsökkentés, a családi adókedvezmények, a gyed extra, a bankadó, és jön a 30 százalékos szja – mondta a XVI. kerület évértékelőjén Szatmáry Kristóf (Fidesz) országgyűlési képviselő.

kepfile

 Szatmáry Kristóf szerinte megérte a sok munka

    2013 az elrugaszkodás, a kiegyenesedés és a válságból való kilábalás éve volt Magyarország szempontjából – hangzott el a Szívvel-Lélekkel Polgári Egyesület évértékelő rendezvényén az Erzsébetligeti Színházban. Az eseményen felszólalt Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere és a két alpolgármester, Csomor Ervin és Kovács Raymund. (A Kertvárosban történt 2013-as változásokról részletesen a főlapban olvashatnak – a szerk.) Az országos eredményekről Szatmáry Kristóf államtitkár, a kerület fideszes országgyűlési képviselője beszélt.
   „Elkezdődött 2010-ben az országot 2002-től egyre nagyobb és egyre mélyebb züllésbe vivő politikának a kijavítása, de a negatív gazdasági, társadalmi folyamatokat csak 2013-ra sikerült stabilizálnia az Orbán-kormánynak, addigra tudta a szakadék felé rohanó lovakat megfékezni” – fogalmazott Szatmáry Kristóf, aki szerint 2013 eredményei azt igazolták, hogy az embereknek megérte az elmúlt 3-4 évben küzdeni és dolgozni. „2013-ban is folytatódott annak a politikának a következetes végrehajtása, amelyet 2010-ben kezdtünk el” – jelentette ki a politikus, példaként említve a devizahiteleseket segítő árfolyam-gát intézményének megerősítését, melynek köszönhetően több százezerrel nőtt a megmentett családok száma. Ez volt a kormány egyik legnagyobb kihívása, de a küzdelem még most sem zárult le, bár a végleges megoldás már a bíróságok kezében van – mondta a képviselő, megjegyezve, hogy a függetlenségük tiszteletben tartása mellett is próbálja a kormány arra sarkallni a bíróságokat, hogy a probléma végleges lezárásához szükséges döntéseket hozzanak. Szatmáry Kristóf szerint ugyanilyen fontos terület a nyugdíjak reálértékének megőrzése. 2013-ban ezt a politikát is sikeresen folytatták, részben azzal, hogy az inflációt rekord alacsonyan, 1 százalék körül tartották.
    „A 2013-ban indult rezsicsökkentés a legjelentősebb bizonyítéka az ország talpra állásának, hiszen a gazdaság és a társadalom 2010 után kellően megerősödött ahhoz, hogy a korábbi rossz privatizációs szerződések hagyatékaként és kormányzati nemtörődömség miatt elszabadult energia- és rezsidíjaknak megálljt parancsoljon. Nemzetközi, nagy tőkeerővel bíró, monopolhelyzetben lévő szolgáltatókat kellett rákényszeríteni arra, hogy az extraprofitot az embereknél hagyják. Ezt egy gyenge kormány nem tudta volna megcsinálni” – hangoztatta Szatmáry Kristóf, megerősítve, hogy ezt a harcot folytatja a kormány, és a tavalyi 20 százalékos rezsicsökkentés idén már meghaladja a 30 százalékot.
    A képviselő 2013 eredményei között megemlítette az oktatási rendszer átalakítását és annak részeként a pedagógus életpálya modell bevezetését, amely a tanároknak jelentős béremelést hozott, és még további emelésekre lehet számítani. A földtörvényről szólva hangsúlyozta: sikerült elérni, hogy a magyar, helyben lakó, a földet megművelő emberek tudnak csak földet venni. „Ez a legfontosabb nemzeti kincsünk, ennek a megőrzése a jövő szempontjából létfontosságú, hiszen az elfogadott törvénynek köszönhetően az ország hosszútávon, a saját erőforrásaira építve tud fejlődni” – mondta. A vállalkozásokat érintő változásokról szólva Szatmáry Kristóf beszélt az élőmunkát terhelő járulékok csökkentéséről, az olcsóbb hitelekről, a kedvezőbb adózási formákról, a bővülő exportról, a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévők (25 év alatti és 45 év feletti, gyesről visszatérő munkavállalók) állását megmentő munkahelyvédelmi akcióról, melynek köszönhetően több mint 10 ezer munkahelyet őriztek meg. Ezzel összefüggésben az egyik legnagyobb sikernek nevezte Szatmáry Kristóf, hogy decemberben 23 év után először meghaladta a 4 milliót a munkából élők száma, és januárban sem esett vissza a foglalkoztatottság.
     „A minimálbér-emelés, a gyed extra, a kiskeresetűek családi adókedvezménye – sok intézkedést fel tudnék sorolni 2013-ból. A lényeg, hogy ez az év volt az, amikor egyértelműen és az állampolgárok többsége számára megszűnt az a válság, amelybe 2002 után sodródott az ország” – hangsúlyozta a képviselő. Ennek legfőbb jele, hogy úgy tud növekedni a belső fogyasztás, vagyis úgy költenek többet az emberek, hogy közben többet is takarítanak meg. Ez pedig annak köszönhető, hogy nem rezsiköltségekre meg hiteltörlesztésre megy el a pénz, hanem szolgáltatásokra és termékekre, vagyis a vállalkozói világba, ahol így a foglalkoztatás is nő – magyarázta.
    Az állam szempontjából Szatmáry Kristóf azt tartja a legnagyobb sikernek, hogy a költségvetést egyensúlyba hozták egy nemzetközi válság, egy ellenséges külföldi hozzáállás és a nagyon nehéz örökség ellenére is. „2010-ben Görögországgal voltunk egy szinten. Ők most a nemzeti vagyont árusítják ki, hogy ne menjenek csődbe. Magyarország visszaszerezte az elherdált vagyonát; a Főgáz, a Mol újra állami kézben van, és negyedik éve az EU által előírt 3 százalék alatt tartjuk a hiányt, és 9 év után megszűnt a túlzott deficiteljárás ellenünk” – sorolta.
    Végezetül arról beszélt Szatmáry Kristóf, hogy országosan mi a választás tétje. Mint mondta, ha a Fidesz-KDNP alakít újra kormányt, folytatódik a lakosság terheinek csökkentése, a hazai vállalkozások segítése, a nagy monopóliumok hatalmának visszaszorítása, megmarad a családi adókedvezmény, megőrzik a nyugdíjak értékét. Ezzel szemben a másik oldal megszüntetné a családi adókedvezményt (mínusz 200 milliárd a családoknak), a 3-400 ezer forintnál magasabb bruttó jövedelmekre 30 százalékos adókulcsot vezetne be (1 millió családnak mínusz100 milliárd), eltörölnék a gyed extrát (mínusz 20-30 milliárd). Ezt a pénzt a kormány most a bankadóból és a multikra kivetett adókból teremti elő. A rezsicsökkentés megszüntetése ezen felül 3-400 milliárd forintot venne el az emberektől. Szatmáry Kristóf szerint az ország most jó irányba halad önkormányzati szinten, vállalkozói szinten és a lakosság szintjén is, és ezt az eredményt meg kell védeni.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez