Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.24. szerda
György, Debóra
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28806097
   « Vissza

Érdekes választási tudósítás

 « Események 
2014. március 11.
 

Javában folyik az új, a gyakorlatban még sohasem próbált választási törvény bejáratása, ennek konyhatitkaiba avatjuk be tisztelt olvasóinkat, néhol el-elmerülve a részletekben (hol az ördög megbújva vagyon...)

Gyakran hallani, hogy a Fidesz térfele felé lejt az új választójogi törvény, de az eddigiek azt mutatják, hogy inkább a fegyelmezetleneket, a szabályszegőket szórja kifelé a nagy versengésből – és ez valószínűleg mindannyiunknak jó, hiszen azt senki nem akarhatja komolyan, hogy alkalmatlan emberek kezébe kerüljön Magyarország kormánya. De nézzük az eseményeket.
A XVI. kerületben, ami nagyjából lefedi a választókerületet, a legfőbb választási döntéshozó szerv a választási bizottság. A bizottság elnöki posztját egy jogásznő, Dr. Herman Edit tölti be (akiről tudnivaló, hogy a kerület 2013. évi díszpolgárának felesége). A bizottság munkáját a polgármesteri hivatalban található választási iroda jogászai és a kerület jegyzője/aljegyzője segíti. A meghozott döntések jegyzőkönyvei megtalálhatók az önkormányzat honlapján (www.budapest16.hu), a Választások menüpont alatt.
Sok hibás ajánlás
A választási bizottság feladata a jelöltek hivatalos elfogadása, valamint a választási kifogások elbírálása. Mint emlékezetes, a választáson indulni szándékozók szigorú számadású nyomtatványként ajánló íveket igényelhettek a választási irodán, s ezeken kellett 500 aláírást benyújtani ahhoz, hogy egy reménybeli jelölt valóságosan is elérhesse a képviselőjelölti státuszt. Ez elsőként a Fidesz jelöltjének sikerült, a jól szervezett csapat egy nap után jelentkezett mintegy kétezer aláírással. Az aláírásokat a választási iroda munkatársai ellenőrizték, s ekkor jött a meglepetés: több mint 700 aláírást kellett ellenőrizni, hogy meglegyen az 500 hibátlan. A törvény ugyanis csak azt az adatsort fogadta el hitelesnek, ami teljesen egyezett az országos nyilvántartás adataival. Tehát ha valaki megfeledkezett arról hogy van második keresztneve is, az az aláírás már érvénytelen volt.
A dolognak gyorsan híre ment a jelöltek között, s aki tehette, jó bőven túllépte az 500 ajánlásos határt. Másodiknak a „Magyar Szocialista Párt, Együtt – a Korszakváltók Pártja, Demokratikus Koalíció, Párbeszéd Magyarországért Párt, Magyar Liberális Párt”, tehát a baloldali kormányváltó összefogás adta le az íveket, azután a Jobbik, majd a helyi LMP-s jelölt.

Baloldaliak Karácsonyoznak
Jelöltek tengere
Közben magasra hágott a képviselősködhetnéki kedv, és már 39 reménybeli jelölt gyűjtögette több-kevesebb sikerrel az aláírásokat – nem is eredménytelenül, hiszen egy állampolgár a lakókörzetében induló akárhány jelöltet ajánlhatott képviselőnek. A Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja jelöltje elsőre elvérzett a számlálásban, de volt még ideje, és rágyűjtötte a hiányzó aláírásokat. A Jólét és Szabadság Demokrata Közösség, majd az Élőlánc Magyarországért Párt jelöltje is sikeresen teljesítette az ajánlási számot.
Az utolsó napon csusszant át a jelölt státuszba a Negyedik Köztársaság valamint az Összefogás Párt jelöltje, így kilenc név szerepel majd a kerületi egyéni szavazólapon, mégpedig a következő (a választási bizottság által kisorsolt) sorrendben: Dr. Salha Omár, Karácsony Gergely Szilveszter, Szatmáry Kristóf, Hargitai István László, Tóth László, Bognár Tibor Mihály, Csizmazia Ferenc István, Kredits Krisztina, Mizsei László.
Tovatűnt remények
A képviselőségre áhítozó 39 jelölt-jelölt nagyobb része csak elvitte az ajánló íveket, de nem jelentkezett be szabályszerűen jelöltnek a választási irodán. Következzenek azok, akik bejelentkeztek, de nem tudták megugrani az 500 ajánlást: Nótár Imre (Magyarországi Cigánypárt), Lippai László Ferenc Szociáldemokrata Párt, Bögös Zsolt (a Szabad Választók Pártja), Molnár Ibolya Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt, Csáki Mihályné (Szabad Magyarok Pártja), Jenei Lajos (Együtt 2014 Párt), Koós Jánosné (Nemzeti Érdekekért Párt).
Közülük Nótár Imre esete a legsajnálatosabb: több mint 700 ajánlást adott le, pontosan elszámolt minden egyes ajánló ívvel, de csak 486 ajánlást találtak nála szabályosnak.

Nótár Imre jelenlétében ellenőrzik az ajánlásokat A választási bizottság az iroda egy munkatársának segítségével, Nótár Imre jelenlétében leellenőrzött két olyan ajánló ívet, amin egyetlen ajánlás sem volt elfogadható. A jelölt maga is láthatta, hogy hol a személyi számok hiányoztak, hol az ajánló lakóhelye tért el, hol pedig az illető nem szerepelt a választók között – például azért (ez nyilván csak feltételezés) mert el van tiltva a közügyektől. A cigánypárt jelöltjét mindenki nagyon sajnálta, mert rengeteget dolgozott a jelölésért, teljesen szabályszerűen plakátozott a saját pénzén, de nem lehetett rajta segíteni. A többi elutasított jelöltnek sokkal több ajánlása hiányzott, így azok ügye nem is volt kétséges.
Az Új Magyarország Párt jelöltjével sajátos helyzetben volt a bizottság, elutasítani sem lehetett, mert nem volt kitöltve normálisan a megfelelő nyomtatvány. A jelölt, Varga Tamás március 3-án háromnegyed négykor bevitt egy rakás aláírt ívet, de több hiányzott. Szóltak neki, hogy azt is le kéne adni, meg kitölteni a jelöléshez szükséges nyomtatványt. Azt félig ki is töltötte, majd mondta, hogy hazaszalad az ívekért, és azóta sem látták. Másnap beküldött két ívet, majd harmadnap a hiányzó hármat is. Csakhogy mindez a jogvesztő határidő március 3. 16 óra után történt, és ezzel összehozott magának 253.750 forint bírságot.
Az igazság pillanata
A törvényben meghatározott jogvesztő határidő pillanatában, március 3-án 16 órakor a jegyző és az aljegyző lement a polgármesteri hivatal kapujába, megnézték, hogy közeledik-e valaki, majd a határidőt leteltnek tekintették. Azt nem vették észre, hogy az Új Dimenzió Párt jelöltje a sarkon cseveg nagyban valakivel, akivel már rég nem találkoztak, s épp összefutottak véletlenül. Nahát, hogy elszaladt az idő, mondhatta a jelölt, s 16 óra 8 perckor becsattogott a választási irodára, hogy leadja az íveket. Ez a nyolc perc késés 5 millió 75 ezer forint bírságot jelentett számukra, mivel a törvény úgy rendelkezik, hogy a határidőben le nem adott minden ajánló ívért a minimálbér felével egyenértékű bírságot kötelező kiszabni, és ez ívenként 50.750 forint.

Szavaz a választási bizottság
Drasztikus bírságok
A határidőben vissza nem vitt ajánló ívekért országosan gigantikus méretű (1,8 milliárd forint) bírságot szabtak ki a bizottságok, de ez a kerületben meghaladta az országos átlagot. Nézzük a szerényebbeket. Bognár az Összefogás Párttól elhagyott egy ívet (50.750 Ft), dr. Salha Omár (4K) két ívet veszített el: 101.500 Ft. A magát jelölni sem tudó Varga az Új Magyarország Párttól a későn beküldött 5 ívért 253.750 Ft bírságot kapott. A Határon Túli Magyarok Pártja levélben jelezte a választási bizottság felé, hogy az íveket egy páncélszekrényben tartották, és akinél a kulcs volt, váratlanul megbetegedett, s emiatt késtek a leadással egy napot, elnézést. A választási bizottság természetesen nem haragudott, de a törvény értelmében ki kellett szabniuk 5 millió 75 ezer forint bírságot. Ugyanennyit kell fizetnie az Új Dimenzió Pártjának (a már előzőleg ismertetett csacsogásért), és a Magyarország Jövője Pártnak. Legrútabbul a szépnevű Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt járt, miután rosszul szorozhatták az egy ívre jutó aláírásokat, és a szükségesnél sokkal többet vittek el, és egyet sem hoztak időben vissza. Az ő bírságuk ezért lett a helyi rekorder: 6.343.750 forint. A bizottság a határidőre vissza nem vitt ajánló ívekért összesen több mint 22 millió forint bírságot szabott ki. A bírságot 15 napon belül kell megfizetni, különben az adóhatóság hajtja be, mint az adótartozást.

Jobbkanyar a Centin
Meglepetés Karácsonynak
Karácsony Gergely, a hosszúnevű kormányváltó baloldali összefogás jelöltje a kezdetektől feladattal látja el a választási bizottságot. Az történt ugyanis, hogy a jelölt a hvg.hu portálnak nyilatkozva közölte, hogy (idézzük) nagy ívben tesz a választási törvény plakátozásra vonatkozó rendelkezéseire, mert azt alkotmánysértőnek tartja. Ebből következően ő az egyetlen jelölt, aki a plakátjait össze-vissza ragasztgatja a kerületben.
Ez egy eléggé sajátos helyzet, mert a Belvárosból nézve ez tényleg külváros (Karácsony az egyetlen nem helyben lakó jelölt az indulók közül), de nekünk ez a kedvenc Kertvárosunk, ahol mindenki igyekszik vigyázni a rendre. Tehát nem véletlen, hogy ez első ilyen gerilla-ragasztgatás után bejelentés érkezett a választási bizottsághoz, s Karácsonyt nyomban elmeszelték: felhívták az illegálisan kihelyezett plakátok haladéktalan eltávolítására. A jelölt ehelyett jogorvoslatért fordult a Nemzeti Választási Bizottsághoz, majd miután itt is elmeszelték, bírósághoz fordult, és hagyta a plakátokat ott, ahol voltak.
Közben jöttek az újabb bejelentések, s a választási bizottság, miután a döntései a legmagasabb bírói fórumon is törvényesnek minősültek, immár a bírságolást látta arra alkalmas eszköznek, hogy a magukról megfeledkezett plakátozókat a helyes irányba terelje. Kicsikét vitatkoztak azon, hogy a jelölő szervezeteket, vagy konkrétan a jelöltet kellene-e bírságolni, de Karácsony „nagy ívben teszek” kezdetű nyilatkozata eldöntötte a kérdést – hiszen nyilvánvaló, hogy a baloldali jelölt sz@rja le a törvényeket, tehát őt kell megrendszabályozni.
Mi mennyi?
A mértéken szintén vita alakult ki. A személyre szabott bírságot a törvény a „mindenkori legkisebb munkabér” ötszörösében maximálja, az kicsivel több, mint félmillió forint. Először ennek felét gondolták, de a bizottság munkáját segítő apparátusi dolgozók szóltak, hogy a bírságolásnál fontos szempont, hogy betartsák a fokozatosság elvét. A tanácsot megfogadva a minimálbér összegére, 101.500 forintra büntették Karácsony Gergelyt, mert tiltott helyre kerültek az érdekében kihelyezett plakátok.
A döntés után valaki megjegyezte: Na, most legalább megtudja, hogy mennyi a minimálbér! Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy a keresztény etika szerint: jobb érzés adni, mint kapni (mármint a minimálbért). Hogy aztán valójában milyen érzés befizetni a kiszabott bírságot, azt csak a jelölt tudná elmondani.
Ferenci Zoltán

Újabb bírság Karácsonynak. A március 11-én 11 órakor megtartott választási bizottsági ülésen egy újabb kifogás került napirendre, ami fényképfelvételekkel bizonyította, hogy Karácsony Gergely Szilveszter Összefogásos plakátjait a Fidesz által kihelyezett plakátokra ragasztották fel. A bizottság megállapította, hogy ez a tevékenység törvénysértő, és ráadásul szándékos volt, valamint a jelölt már sokadik alkalommal vétett a választási és egyéb jogszabályok ellen, így az ismétlődést is figyelembe véve további 203.000 forintos bírsággal sújtották.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez