Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28663382
   « Vissza

Gazdag termés – csökkenő árak?

 « Cikkek és hírek 
2014. július 16.
 

Sok a gabona, gyümölcs

Jó eredményeket hozott az aratás első szakasza. A Cinkotai Fölművelő Szövetkezetben a repce 23 mázsás, a tritikálé az országos átlagnak megfelelő, hektáronként 47 mázsás termést hozott – holott ismert, hogy a cinkotai földek aranykorona értéke átlag alatti.

kepfile

Palackozó gépsor a Rauch Kiskároshíd utcai üzemében. Csak annyi gyümölcsöt vásárolnak fel, amennyit a saját készítményeikben feldolgoznak

     A búzát július 7-én kezdte vágni a szövetkezet kombájna. Lapzártánkig 30 hektárról hektáronként átlagosan 33 mázsányi került a magtárba. A csapadékos idő átmenetileg megállította a betakarítást és a búza a sütőipari értékének sem tesz jót.
     Ami a gabonának most már nem kívánatos, a kukoricának előnyére szolgál. Két éve kisült a kukorica Cinkotán. Idén a Naplás-tó melletti parcellába vetették, és eddig pont időben kapta hol a kellő meleget, hol szakaszosan a csapadékot.

Ha sok van – olcsóbb

     Közgazdasági egyenleg, a sok gabona csökkenő árakkal jár együtt. A szövetkezet magtárjának egyik kapuját fagerendákkal lezárták, amivel megnövelték a tároló képességét. Ha több fér be, akkor nem kell feltétlenül mindjárt az aratási, nyomott áron eladni a gabonát.
   Szlaukó Gyögy, a szövetkezet elnöke elmondta; az 1993-ban alakult, így a 20. születésnapját megélt szövetkezet szolid nyereséggel zárta a 2013-as évet. Teljesítette célját, miszerint a gyenge földek se maradjanak parlagon. A bő termés valamint a telekadó szabályok kedvező változása révén fejleszteni is fognak: az őszi talajmunkákhoz egy négy fejes váltva forgó eke és egy középnehéz tárcsa vásárlását tervezik.
      A szövetkezet a maga lehetőségeivel hozzájárul a kormány Kincsem Nemzeti Lovasprogramjának sikeréhez. A majorban felújítják a Csömöri LTKE díjlovas istállójának tetejét, amivel biztonságosabbá válik a sportlovak takarmány tárolása.

Az utcán is marad

     Idén régiónkban is kivételesen sok meggy termett és a barackfélék, almafajták termése is jónak ígérkezik. A mélyfagyasztók, dunsztos üvegek megtöltése után az egy-két fás kiskert tulajdonosoknak csak térségünk piacai jelenthettek értékesítési lehetőséget – igaz, a meggynél múltbéli, esetenként 250 forint alatti árakkal. Az utcán pirosló fák termése a bőségből következően nagyrészt ott is marad.
     Miután a Maglódi úton film-helyszínné vált az egykori Budapesti Konzervgyár, Budapesten egyetlen nagyobb feldolgozó maradt: a Rauch Hungária Kiskároshíd utcai üzeme. Itt eredetileg két-háromezer tonna meggy feldolgozását tervezték. 2500 tonnát már felvásároltak, és az ország minden nagyobb termelőjétől folyamatosan kapják az eladási ajánlatokat. Ám Európában másutt is sok termett, ezért csak annyit tudnak feldolgozni, amennyit a saját késztermékeikben felhasználnak vagy sűrítményként exportálni tudunk. Ősziből és kajsziból ezer-ezer tonnát terveznek feldolgozni.
     Kardos Gábor, a cég ügyvezetője kérdésünkre elmondta, csak kamionszámra tudnak vásárolni, így nincs arra lehetőség, hogy kistermelőktől pár rekesznyi gyümölcsöt is átvegyenek.
      Az olcsóbb nyersanyag elvben olcsóbb gyümölcsnektárokat is feltételez. Az ügyvezető szerint ez nem így van. A Happy Day és Bravo márkákban van meggy. Ezeknek a készítményeknek az ára együtt mozog a többi hasonló kiszerelésű Happy Day és Bravo termékekkel, így a másfajta gyümölcslevek együttes költségstruktúrája határozza meg határozza meg az áraikat.
      Vagyis ami a termelőnek most kevés pénzt hoz, az nem jelenti feltétlenül azt, hogy a boltban majd a vásárlónak is kevesebbet kell érte fizetni. -izs-or

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez