Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28664149
   « Vissza

Városnézések gyalog és két keréken

 « Cikkek és hírek 
2014. augusztus 21.
 

kepfile

     Az őszi hétvégéken hozzáértő idegenvezetéssel fedezhetjük fel lakóhelyünket. Benedek Ágnes helytörténész gyalogos és kerékpáros túrákra invitál, melyeket építészek, papok és elkötelezett lokálpatrióták történetei színesítenek.
    SÉTA A MÁTYÁSFÖLDI ÚRI VILLANEGYEDBEN. Szeptember 14-én, vasárnap 10 órától végigsétálunk a legszebb fasorok közt, és bepillantunk a patinás épületek hajdani lakóinak életébe. Érintjük az adakozásból épült katolikus templomot, az egykori nagyszállót, a pihenőparkot, és az eredeti szépségében felújított Dozzi-villát, Mátyásföld legdíszesebb épületét. A Kertvárosi Helytörténeti Gyűjteményben a térképek, régészeti emlékek, gazdag képeslapgyűjtemény mellett megcsodáljuk a kétszáz éves Ország Székét. Vendégünk Végh Aladár építész, Ómátyásföld szakértője. Indulás: a Kertvárosi Helytörténeti Gyűjteményből, Veres Péter út 157. (a HÉV Imre utcai megállójától 1 percre).
     KERÉKPÁRON MÁTYÁSFÖLDRŐL A NAPLÁS-TÓIG. Szeptember 27-én, szombaton 15 órától kihangosítós idegenvezetéssel bebarangoljuk az ómátyásföldi villanegyedet, és az átépítést végző építésznővel, Répai Évával megmásszuk a 27 méter magas víztornyot. A Szilas-patak mellett lekerekezünk a természetvédelmi oltalom alatt álló Naplás-tóhoz, amit a látványos tanösvény mentén megkerülünk. Könnyű túra, gyerekeknek is! Indulás: a Pilóta utca - Veres Péter út saroktól.
     VENDÉGLŐK ÉS TEMPLOMOK RÁKOSSZENTMIHÁLYON. Szeptember 28-án, vasárnap 15 órától megtudjuk, hogyan született meg kétszer Szentmihály, és miért volt a vendéglők faluja. Belülről is megcsodáljuk az épp 80 éves evangélikus templomot, és a Mihály-napi búcsú forgatagában a katolikus templomot. Számos helytörténeti könyv szerzője, Lantos Antal kalauzol végig a Batthyány utcán, bemutatva a legszebb villákat és egykori neves lakóikat, többek közt a Ballon, Libál, Szacsvay családot. Indulás: a Rákosi és József u. saroktól (92-es, 144-es, 244-es, 174-es busz).
    AZ ELSŐ MAGYAR SOROZATGYILKOS NYOMÁBAN CINKOTÁN. Október 4-én, szombaton 15 órától kinyomozzuk, ki volt valójában Kiss Béla, az „asszonyirtó”, aki a XX. század elején hét megunt szeretőjét gyilkolta meg és forrasztotta bádoghordósírba. Kiderül, hol élt, miért dicsérték a faluban a keze munkáját, elemezzük az indítékait, beszélünk az utóhatásáról, és a bezárt, liánokkal benőtt öregtemetőben kutatunk az áldozatok sírja után. Indulás: a Cinkota HÉV-megállóból, a műemlék mozdonytól.
     NAGYICCÉTŐL SASHALOMIG: KASTÉLYTÓL ZÁRDÁIG. Október 5-én, vasárnap 15 órától elmeséljük, miként álmodta meg Sashalmot egy kocsmáros, Ehmann Viktor. Érintjük a műemlék Festetics kastélyt, a nyüzsgő piacot, a megújult parkokat. Felfedjük a határkövek titkát, és a helytörténeti fasor táblácskái segítségével idézzük meg a község mára feledésbe merült nagyjait. A katolikus templomban megtudjuk, mi köze volt a táncmulatságoknak az apácazárdához. Vendéglátónk Nagy Zoltán atya. Indulás: a Nagyicce HÉV-megállóból.

     A program változhat, bővebb információ a Kertvárosi Időutazó facebook oldalán. Jelentkezés a 0620/9310-800 telefonszámon. A 2,5-3 órás séták részvételi díja: 900 Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak 700 Ft.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez