Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.23. kedd
Béla
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28802850
   « Vissza

A Pálfi tér 100 éves névtani kalandozása

 « Cikkek és hírek 
2015. május 15.
 

    Paulus János a száz évvel ezelőtti Rákosszentmihály meghatározó alakja volt, vagyonából közcélra földterületeket adományozott, s elévülhetetlen érdemei voltak a kötöttpályás közlekedés, a szentmihályi lóvasút, majd a helyén járó HÉV fejlesztésében. Az általa gründolt végállomás tere az Ilona utca mentén a múlt század eleje óta az ő nevét viselte: így lett Paulus tér. 

kepfile

Pálfi János mellszobra a Rákosi úti Budapest Bank fiók mögött található Pálffy téren. Száz év után most végre szinkronba kerül az egykori névmagyarosítás sajátos következménye

    Paulus János nem sokkal később magyarosította nevét, így lett Pálfi János (ezzel az írásmóddal, miként a közismert állatorvos, Pálfi doktor is viseli a nevét). A tér névadójának magyarosítása folytán a teret is át kellett (volna) nevezni, ám az nem egészen jól sikerült. A XVI. kerületi Helytörténeti gyűjtemény térképeinek tanúsága szerint a tér 1930-ban Pállfi tér lett, majd 1940-re a nevet Pálffy névre módosították.
     Aztán jöttek a kommunisták, s nyilvánvaló volt, hogy egy burzsoá nevét nem viselheti közterület. 1950-ben még Pálffy volt a tér neve, majd 1958-ra ez Petőfi térre módosult (ez abban az időszakban történt, amikor a közeli Tisza István térből váratlanul Tisza tér lett!). Azután, ahogy enyhült a rendszer, Pálfi is visszatérhetett, persze a hibás írás szerint. Így lett a tér ismét Pálffy tér – egy 1984-es kerületi térkép szerint. Csupán érdekesség, hogy az önkormányzat által készíttetett 1996-os kiadású (Györgyi Béla-féle) térképen a tér neve Pállfy térként szerepel.
     Közben viszont a térre került Törley Mária mellszobra Pálfi Jánosról, s az alapzaton a név is helyesen szerepel. Innentől kezdve nagyon zavaró volt a név eltérése (bennünket is többször lebunkóztak telefonon, mikor Pálfi térnek neveztük a térkép szerinti Pálffy teret), és az önkormányzat kezdeményezte a fővárosnál, hogy módosítsák az eredeti írásmód szerint a tér nevét. Ez mostanra megtörtént, és Kovács Péter polgármester május 26-án 10 órakor egy sajtótájékoztató keretében a téren jelenti be, hogy több mint száz év névelírási kalandozása után a tér végre helyes írásmóddal viseli az egykori lokálpatrióta névadó nevét. Érdekes, hogy milyen kalandos utóélete lett az egykori névváltoztatásnak...
                                                                                                                             Ferenci Zoltán

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez