Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.19. péntek
Emma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28778310
   « Vissza

Tanévkezdés a Kertvárosban

 « Cikkek és hírek 
2015. szeptember 17.
 

    Idén a Sashalmi tanodában tartották a XVI. kerületben az ünnepélyes tanévnyitót. A diákok műsora után Kovácsné Géczy Beatrix igazgató felkérte Kovács Péter polgármestert, hogy nyissa meg az új tanévet.

kepfile

    A polgármester elmondta, hogy ez a kerület legnépesebb iskolája, s említést tett arról, hogy a tankerületi igazgató korábban itt tanult gyermeke köztársasági ösztöndíjjal mehet egyetemre – tehát minden lehet, gyerekek, csak tanulni kell – biztatta Kovács Péter az iskolásokat.
     A legnépesebb iskola első osztályát a kerület egyik legnépesebb családjának gyermekei gazdagítják, ugyanis Tanodások lettek a Gesztes család négyesikrei. A polgármester gratulált a családnak, hogy idáig eljutottak, s mint tréfásan mondta, a gondok innentől csak szaporodni fognak (háromgyerekes apukaként erről nyilván lehet némi fogalma).

     Az iskola kinagyított emblémája előtt állva tréfásan megkérdezte, mi hiányzik az emblémáról? Kiderült, hogy egy újabb épületrészre gondolt, mivel (a jelenlegi tervek szerint) a Sashalmi Tanoda lesz a legközelebb felújítandó iskola, és a felújítás részeként további épületrészekkel bővül majd az intézmény – például egy nagyobb tornateremmel. Ebben a jogszabályi változások is segítettek, mert az eddigi szabályozás csak egy alacsonyabb tornaterem megépítését tette volna lehetővé, de most már nincs akadálya a normális bővítésnek. Ezzel a helyi jó hírrel nyitotta meg Kovács Péter polgármester az idei tanévet.

    Az idei tanév előtti időszak a Hősök terén található Kölcsey iskola felújításáról szólt. Mint emlékezetes, a korábbi, ennél kisebb léptékű iskolafelújításokat két év alatt végezték el, mind a cinkotai, mind a Jókai lakótelepi iskolában. A Kölcsey épülete volt egykoron a szentmihályi községháza, éppen száz éve épült, s hogy megfeleljen a mai igényeknek, azért 550 millió forintot kell a elújításra fordítani.
   Ebben persze benne foglaltatott, hogy az épület egyik oldalán a lehető legjobban meghosszabbítják az épületszárnyat, létrehozva egy kisebb színháztermet is, valamint az iskola udvarának egy részén egy hatalmas tornaterem épül, melynek zöld-tetős része az elvett udvarrészt pótolja az első emelet magasságában.

kepfile

     Mint Csomor Ervin alpolgármester lapunknak elmondta, a kivitelező mintegy hat hónapi munkát végzett el három hónap alatt, és számtalan szakág tevékenységét sikerült összehangolnia. A munka folyamán néha eléggé kaotikusnak látszott a helyzet, és a kerület vezetői azon gondolkodtak, milyen jó lenne, ha nekik is lenne egy olyan mesebeli varázsceruzájuk, amivel csak át kell rajzolni a régi épületet, és máris ott áll az új...
     Mivel ez a varázsceruza nem állt rendelkezésre, el kellett viselni a felfordulást, a bonyodalmakat, de az iskola tanárainak megfeszített munkájának is köszönhetően tanévkezdésre elkészült az iskola oktatásra alkalmas része. Ráadásul készen lettek az iskola körüli parkolók és az utca (ami egyirányúvá vált egy szakaszon), és a park is egyre szebb, méltóan a gyönyörűen felújított patinás iskolához. (Azt már Kovács Péter polgármester tanévnyitó beszédéből idézzük, hogy a Kölcsey iskolában várhatóan novemberig eltartanak a munkálatok, s miután pótmunkákra – be nem tervezett burkolatcserékre – is sor kerül, az őszi szünetben is munkazajtól lesz hangos az iskola).

kepfile

Elsősök a Sashalmi Tanodában. A sashalmi négyesikrek is itt kezdték az évet, igazságosan elosztva őket az induló két első osztály között      

     Csomor Ervin elmondta, hogy egyéb felújítások is zajlottak az idei nyáron: a tetőszigetelés cseréjére került sor a Szent-Györgyi iskola Csömöri út 20. szám alatti épületében, s valamennyi iskolában két-két tanterem felújítása is megtörtént – méghozzá saját szervezésben, mivel ezeket a munkákat az önkormányzat cége, a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet végezte el. Teljesen megépült a műfüves focipálya a Centi iskolában, és az árpádföldi Arany iskolában is folyik a pálya építése. Az iskola alapítványa egy négytornyú játszóvár építését vette tervbe, és az a szokás a kerületben, hogy az önkormányzat az alapítvány által építésre szánt összeget megduplázza – tehát a vár építése is hamarosan várható.

kepfile

                          Ablakcsere után a Táncsics iskola. Jövőre itt is folytatódik a felújítás

      A Táncsics iskolában korszerű nyílászárókra cserélték az emeleti ablakokat és nagy üvegfalat – ez a munka jövőre folytatódik, amikor átépítik a konyhát és az étkezőt, s egyúttal a nyílászárókat is kicserélik – foglalta össze röviden a nagy nyári munkákat Csomor Ervin alpolgármester.

     Mivel iskolakezdésről szól a cikkünk, vegyük sorra a számokat is. A XVI. kerület önkormányzati iskoláiban most szeptemberben 771 elsős kezdte meg tanulmányait, ami jó hír, mert sok a gyerek. Az iskolák szerint felsorolva: 87 gyerek az Aranyban, 3 osztályban; 58 gyerek a Batthyányban, 2 osztályban; 43 gyerek a Centiben, 2 osztályban; 63 gyerek a Hermannban, 2 osztályban; 62 gyerek a Lemhényiben, 2 osztályban; 81 gyerek a Jókaiban, 3 osztályban; 50 gyerek a Kölcseyben, 2 osztályban; 82 gyerek a Mórában, 3 osztályban; 61 gyerek a Tanodában, 2 osztályban; 82 gyerek a Szent-Györgyiben, 3 osztályban; 70 gyerek a Táncsicsban, 3 osztályban. A speciális nevelési igényű gyerekekre szakosodott Gölleszben 32 elsős kezdi meg tanulmányait 3 osztályban, de itt a gyermekek statisztikai számértéke kettőnek, sőt néha háromnak számít (a velük való foglalkozás nehézsége szerint), tehát a helyes átlagszámítás érdekében a Göllesz elsőseit és az osztályokat érdemes levonni a teljes kerületi adatsorból. Ha ezt megtesszük, akkor 27 osztályban 739 elsős kezdi meg tanulmányait, ami 27,4 fős átlagos osztálylétszámot eredményez. Érdekesség, hogy az idei évben több iskolában indul három első osztály, mint a tavalyi évben.
                                                                                                                                               Ferenci Zoltán

Több elsős az aglomerációban

   Ha csekélyebb mértékben is, de a 2015-ös tanévben folytatódott az első osztályos tanulók számának növekedése az aglomerációban működő általános iskolákban. Csömörön, Kerepesen és Nagytarcsán egyaránt 10-11 kisdiákkal több kezdte meg tanulmányait. A kivétel ugyanilyen mértékű csökkenéssel Kistarcsa volt.   

     A 81 kerepesi elsősre tekintettel itt egy újabb, negyedik elsős osztályt is indítottak.

   Az iskolák pedagógiai programjaiban, tagozataiban nem történt változás. A nagytarcsai szlovák kisebbségi önkormányzat szorgalmazza, hogy iskolarendszerűen kezdődjön el a szlovák nyelv oktatása. A fenntartó és a gödöllői tankerület erre nyitott, csak a szülők nem érzik még úgy, hogy gyermeküknek egy szomszédos ország nyelvének ismerete is hasznos lehet.

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez