Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.19. péntek
Emma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28776987
   « Vissza

Magyarok a Barcáért – ingyenes filmvetítés a ligetben

 « Cikkek és hírek 
2015. szeptember 17.
 

Nagy fába vágta a fejszéjét a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör, mely az önkormányzat támogatásával november 3-án levetíti az Erzsébetligeti Színházban Kocsis Tibor „Magyarok a Barcáért” című dokumentumfilmjét. A film Kubala Lászlóról, Kocsis Sándorról és Czibor Zoltánról mesél, illetve az Aranycsapat tündökléséről és széteséséről, az FC Barcelona történetéről, és a három magyar futballzseni tragikus sorsáról szól.

        kepfile

   A filmet az a Kocsis Tibor rendezte, aki korábban már a Verespatakról szóló Új Eldorádó című dokumentumfilmjével számos nemzetközi díjat nyert.
     – Nem voltam futballrajongó, számomra a foci iránti érdeklődés a 74-es vébédöntőnél véget is ért, aki ismeri a munkásságomat, az tudja, hogy engem mindig is a szociológiai, illetve a környezetvédelmi témák érdekeltek a legjobban. A Kubala történetével is csak véletlenül találkoztam.
     Kocsis Tibor éppen a Verespatakról szóló filmjével, az Új Eldorádóval járta a világot, amikor Amszterdamban összefutott egy spanyol producerrel. Az illető nagyon megörült a magyar kollégának, mondván, hogy a katalánoknak van egy „magyar istenük”, egy focista, akit arrafelé mindenki imád. A magyar producer gondolkodás nélkül vágta rá, hogy „Persze, a Puskás!”
    – Nagyot nézett a kolléga, hogy miként tévedhetek ekkorát. Ő, persze Kubala Lászlóra gondolt, (a név kimondásakor még a szeme is könnybe lábadt), aki miatt Barcelonában egy közel százezres stadiont kellett építeni az ötvenes években. És, aki az egyik legmeghatározóbb alakja lett az FC Barcelona történetének.
    A spanyol producer lelkesedése Kocsis Tibor érdeklődését is felkeltette. Olyannyira, hogy néhány hónap múlva már nyakig merült a katalán labdarúgó-történetben.
    – Ma Messi, Neymar és Suárez nevétől hangos a világ, a tavalyi szezonban ők hárman végigverték az egész világot. A Barcelonának mindig is voltak ikonikus alakjai, Cruyff, Sztoicskov, Ronaldo, Ronaldinho, de olyan, hogy három egynemzetbeli ikonikus gólvágója lett volna a csapatnak, csak egyszer fordult elő. Az FC Barcelonát a Kubala, Kocsis, Czibor csatársor tette igazán naggyá, és erre mi, magyaroknak is büszkéknek kell lennünk.
    A Magyarok a Barcáért „Més que una história” (Több mint egy történet ). Egyszerre kor- és sorstörténet. Sőt, egy picit még annál is több. Mert a film fókuszában Kubala, Kocsis és Czibor drámai életútja áll, áll, de az alkotásban az FC Barcelona 116 éves története, az Aranycsapat tragédiája és a katalán emberek függetlenségi törekvései is benne vannak.
    – Sok helyen bemutatták már a filmet, Los Angelesben például sírtak a filmen a kinti magyar nézők, mert úgy érezték valami olyat kaptak vissza, amit évtizedekkel ezelőtt elvettek tőlük. Kubaláról, Kocsisról, Cziborról, Puskásról itthon nem lehetett beszélni, egyszerűen kitörölték őket a köztudatból.
     A Magyarok a Barcáért című filmet épp a napokban bemutatják be Sanghaiban, Pekingben, de hamarosan Bécsben és Barcelonában is. A klub már levélben jelezte a rendezőnek, hogy az alkotás méltó az FC Barcelonához, ezért a Nou Camp dísztermében vetítik majd le a filmet. Előtte azonban az alkotók még tesznek egy vargabetűt, és eljönnek a XVI. kerületbe.
     – Szeretnénk, ha az országban minél többen megtudnák, ki volt az a Kubala László, s, hogy az FC Barcelona (illetve Puskás révén a Real Madrid) sikereit látva minél többen lennének büszkék arra, hogy mi magyarok tettük ezeket a csapatokat naggyá.
     A filmet a XVI. kerületi önkormányzat jóvoltából ingyenesen lehet majd megtekinteni november 3-án 17 órakor az Erzsébetligeti Színházban, ahol a Magyarok a Barcáért DVD-jét is meg lehet majd vásárolni kedvezményesen. A szervezők a film mellé neves vendégeket is ígértek, így remélhetőleg felejthetetlen estben és hamisítatlan katalán hangulatban lesz majd részük a film nézőinek.
                                                                                                                                              Riersch Tamás

kepfile

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez