Hozzávalók: 4 dl tej, 8 db mokkacukor, 3 dkg morzsolt élesztő, 4 tojás sárgája, 7 dl-nyi liszt, 4 evőkanál olvasztott vaj, zsír a sütéshez, só Egy deci tejben áztatjuk a cukrot, élesztőt. Mély tálba öntünk 4 tojás sárgáját, kevés sót, állandó keverés közben 2 deci langyos tejet, a lisztet, a vajat és fakanállal egészen simára kikeverjük. Ha kell, még annyi tejet öntünk hozzá, hogy keményes rétestésztát kapjunk. Langyos helyen kendővel letakarva egy órán át kelesztjük. Három centi vastagra kinyújtva kiszúrjuk pogácsaszaggatóval és még fél órát kelni hagyjuk. Nem nyílt lángon bő, forró zsírban sütjük, ha túl forró lesz, hideg zsírral pótoljuk. Míg a fánkok alsó fele sül, lefedjük a lábost, majd ha lyukas kanállal megfordítjuk őket, fedő nélkül sütjük készre. Barack- vagy málnalekvárral tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk! |