Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28659862
   « Vissza

Asztrológiai útmutató a Kos jegyében

 « Horoszkóp, asztrológia 
2016. március 21.
 

Horoszkóp és hímes tojás

     Március 21-én a Nap áthalad az égi egyenlítőn, és megkezdi felemelkedését az északi félgömbön.

kepfile

     A tavaszi napéjegyenlőség időpontjában a Kos havával új asztrológiai év kezdődik. Ez tehát a kezdet ideje. A Nap és a Hold járásának összehangolásával kijelölt szép tavaszkezdő ünnep, a Húsvét értelemszerűen bővelkedik a „kezdet”, a megújulás szimbólumaiban.
     Mindenek kezdete a „világtojás”, mely az ősi teremtésmítoszok szerint kettéválasztatott. A héj két fele az eget és a földet, a sárgája-fehérje a Napot és a Holdat jelképezi.
     A kifújt tojáshéj viszont nem más, mint az elhagyott porhüvely (vagy elhagyott sírbolt). A legrégebbi lelet 300 évvel időszámítás előttről való, temetéskor gyakran tettek a halott mellé piros vagy hímes tojást, a feltámadás reményében. A piros szín a vér, az élet jelképe, egyúttal az első asztrológiai hónapot uraló Mars színe. Tehát az újjászületéshez-feltáma-dáshoz kapcsolódik.
     A hímes tojás viszont úgynevezett „világmodell”. A világmodellek – jó néhány létezik – az embert és az őt körülvevő világot mutatják be rendszerint felülről, vagy szemből nézve, vagy pedig térben ábrázolva.
    A térbeli világmodellek egyike a nálunk ismert hímes tojás, a klasszikus „írott” technikával, ősi mintákkal díszítve.
    Ezeken az ősi hímes tojásokon – magam is szoktam írni ilyeneket – először két osztókört készítünk, egy vízszintest és egy függőlegest. Akárcsak a horoszkóp felrajzolásánál (hiszen a horoszkóp is az embert és az őt körülvevő világot ábrázolja).
      A vízszintes és függőleges osztókör (vonal) jelképezi az égi egyenlítőt és a világtengelyt, a földi egyenlítőt és a greenwichi délkört, a horizontot és a születési hely délkörét, a Nap-utat és a Tejutat. Utóbbi párosítást nevezhetjük férfi útnak és női útnak is, hogy világosabb legyen, miről van szó.
     A vízszintes vonal felső és alsó részre osztja az egészet: égre és földre, Nap-világra és Hold-világra, tudatosra és tudattalanra.
     A függőleges osztóvonal jobb és bal, férfi és női, enyém és tiéd oldalra választ ketté.
    Az egész négyfelé osztása pedig az égi rend leképeződése a földön. Eltekintve most az ötödik elem vagy kvintesszencia fogalmától, a földi valóság mindig négy részből áll össze: négy égtáj, négy évszak, négy elem (a tudomány mai megfogalmazásában négy fizikai őserő), négy evangélista, a kártyák négy színe, a mitológiai négy szél és a négy mágikus erény mind a teljesség földi megjelenítése.
    A két osztókörrel négy részre osztott horoszkópon, illetve hí-mes tojáson aztán további szimbólumok jelennek meg. A hímes tojások jellegzetes motívumai a spirálok, nap-jelképek, kacska-ringós hegy- és folyóábrázolások (négy folyó), Édenkert-ábrázolás, székely rovásírás-jelek, a „gereblye” motívum, mint az isteni eredetű uralkodói hatalom jelképe, svasztika, tulipán (ez a szó egy eltűnő és visszatérő, hettita mitológiai alak nevéből származik, akinek visszatérése a tavasz kezdetét jelzi).
    A horoszkóppal ellentétben, a hímes tojásokon gondosan ügyelünk a szimmetriára: ami fent van, ugyanaz, ami lent van – ami az „adok” oldalon, ugyanaz, mint a „kapok” oldalon.
Bizonyos értelemben ez az egyéni életekben ugyanígy működik, legfeljebb kevésbé nyilvánvaló, mint egy tojásra felfestve... Gondolkozzanak el ezeken, a tavaszi megújulás jegyében. Szép tavaszi napokat kívánok!

                                                                                                                                         Tóth Éva Ágota

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez