Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28658978
   « Vissza

Pánczélos hadtest

 « Cikkek és hírek 
2018. január 26.
 

kepfile

    A kerület sportját nemcsak az itt működő sportegyesületek, illetve a városrészünkben lakó élsportolók minősítik, hanem azok a szakemberek is, akik munkásságuk megkoronázásaként sportágukban kiemelkedő megbízatást kapnak. Korábban nagyon büszkék lehettünk (és lehetünk még ma is) Patakfalvy Miklósra, aki a hazai taekwondo szövetséget irányítja, illetve Bacsa Péterre, aki a birkózóknál, és Ancsin Lászlóra, aki a szumósoknál tölt be vezetői tisztséget. De hasonlóan büszkék lehettünk a Rákosszentmihályon élő Kiss Lászlóra, aki egy időben a magyar női futballválogatottat irányította, vagy ifjabb Tomhauser Istvánra, aki korábban a sprint szakág felelőse volt az atlétáknál. És büszkék lehetünk arra is, hogy az Árpádföldön élő sikeredző, Decsi András irányításával a magyar férfikardozók újra olimpiai- és világbajnoki címeket és érmeket szereznek.
   Ezúttal pedig egy újabb kerületi szakmai sikerről is beszámolhatunk. A kiváló cselgáncsszakembert, Pánczél Gábort ugyanis az óesztendő végén a férfi judó válogatott szakmai irányításával bízták meg. A változtatásra nagy szüksége volt a sportágnak, amely a riói olimpián és a tavalyi hazai rendezésű világbajnokságon is érem nélkül maradt. Korábban egy szakágfelelőse volt a cselgáncssportnak, aki nők és a férfiak felkészítését is egyszemélyben felügyelte. Ezen akart változtatni a szövetség azzal, hogy különválasztotta a nők és a férfiak felkészítését.
    Az előbbiek irányításával a honvédos Toncs Pétert, az utóbbiakéval pedig a rákosszentmihályi (egyébként KSI-s edző) Pánczél Gábort bízták meg. A szövetségi kapitányok kiválasztását megalapozhatta, hogy a két klubban már régóta kiemelkedő munka folyik, emiatt a Honvédból és a KSI-ből is folyamatosan kiváló versenyzők kerülnek ki.
   A két szakember egy ideje már egymással is összedolgozik, azaz a versenyzőik közösen (és a paksiakkal kiegészülve) készülnek fel a nemzetközi versenyekre. A szövetség számára ez az összefogás, és az általa megnövelt edzéshatékonyság lehetett a fő szempont. Az, hogy ki kapta a női, és ki a férfiválogatottat, megint csak érdekes lehet. Pánczél Gábor tanítványa, a világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnoki bronzérmes, U23-as Európa-bajnok és junior világbajnok Tóth Krisztián, a tokiói olimpián is a válogatott egyik húzóembere lehet. Toncs Péter pedig annak a Karakas Hedvignek a munkáját irányítja, akitől szintén olimpiai szereplés várható.
     A két szakember türelmet és időt kért, azaz senki se várjon tőlük azonnal éremesőt. A judó a küzdősportok között is a legkeményebb, melyben csak sok munkával, kimagasló mentális és taktikai felkészültséggel lehet érvényesülni. Az elkövetkezendő hónapok pont erről fognak szólni, s bár áprilisban Európa-bajnokságot rendeznek, sokkal fontosabb lesz egy május végi kínai verseny, amely az első kvalifikációs viadal lesz a tokiói olimpiára.
    Onnantól kezdve a Pánczélos hadtestnek két éve lesz arra, hogy a céljait megvalósítsa. Az új szövetségi kapitány elmondása szerint, akkor lenne elégedett, ha Tokióban legalább 6-8 versenyző képviselné a magyar színeket, akik közül egy, esetleg kettő még a dobogóra is felállna. Mi mindehhez sok sikert kívánunk neki.       Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez