Hozzávalók: 1,5 kg kocsonyahús bőrkével, füstölt hússal, 1-1 sárgarépa, gyökér, kis zeller, 1 kis fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 hegyes szárított erőspaprika, só, egész bors, pirospaprika A jól megtisztított kocsonyahúsokat bő, hideg vízben tesszük fel főni. Ha felforrt, a vizet leöntjük róla és annyi hideg vízben, amennyi ellepi a húst, újból felfőzzük. Ha forrni kezd, megsózzuk, hozzáadjuk a zöldséget, a borsot, és kicsi lángon puhára főzzük. A levet egy tiszta vászonruhán átszűrjük, utána teljesen lezsírozzuk és hagyjuk kihűlni. A nagyobb csontokat eltávolítjuk. A húsokat, zöldséget 4 mélytányérba rakjuk egyenlően elosztva. Ráöntjük a kihűlt levet, tetejét pirospaprikával megszórjuk, és hideg helyre tesszük.
Jó étvágyat kívánunk! (Receptünket Szakál László: Régi ünnepek a konyhában című művéből közöljük.) |