Hozzávalók: 1/2 kg sertéslapocka, 1 fej vöröshagyma, öt gerezd fokhagyma, 10 dkg zsír, 1 dl száraz fehérbor, 1 dl tej, 1 ek. liszt, bors, só. A leveshez: 1 fej májusi saláta, 3 cikk zúzott fokhagyma, 1 dl tej, 1 ek. ecet, 1 ek. olaj, só.
A 2x2 cm-es kockákra vágott húst a felaprított hagymával a zsírban sütjük, míg a hús a színét veszti. Sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a bort, és fedő alatt puhára pároljuk, ha kell, vizet öntünk alája. A hús puhulásának félidejében hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Mikor zsírjára sült, a húst félrehúzzuk a lábosban, a zsírban megpirítjuk a lisztet, majd felöntjük a tejjel (hogy a rántás fölszívja), majd összekeverjük. A megtisztított salátaleveleket fél liter forró, sós vízben megfőzzük a zúzott fokhagymával, olajjal együtt, közben hozzátesszük az ecetet (ami megvédi a salátát a szétfővéstől). Mikor kihűlt a leves, beleöntjük a tejet. A tokány mellé tálaljuk a hideg salátalevest. Jó étvágyat kívánunk!) |