Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28657175
   « Vissza

Nálunk járt a főkapitány

 « Cikkek és hírek 
2019. június 12.
 

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége XVI. kerületi szervezetének vendége volt Terdik Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya június 3-án, a Sasvár utcai templom mögött elhelyezkedő közösségi házban. A rendezvény vendége volt még Szász József, a közbiztonsági ügyekért felelős alpolgármester.

kepfile

Szőke Zoltán, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége helyi elnöke, Terdik Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya és Szász József alpolgármester

  Szőke Zoltán, a szervezet vezetője röviden ismertette a vendég életútját. Terdik Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya gyors karriert tudhat magáénak. Pályáját 2001-ben kezdte a Csongrád megyei rendőrségen, hét év múlva már az ötödik kerület egyik alosztályát vezette. 2010-ben nevezték ki a XVI. kerület rendőrkapitányának. Két év után ebből a beosztásból átvezénylik a negyedik kerületbe, majd 2015-ben a BRFK bűnügyi főkapitány-helyettese lett, innen lépett előre 2018 októberében a főkapitányi posztra.
     A jogi doktori címet 2005-ben szerezte meg, majd 2007-ben rendészeti szakvizsgát tett, 2013-ban rendészeti vezetőképzőt, 2014-ben rendészeti mester-vezetőképzőt végzett, rendfokozata rendőr dandártábornok, rendőrségi tanácsos.

Rendpárti vezetés

    A rendőrfőkapitány jó szívvel emlékezett vissza az itt töltött évekre, s kiemelte, hogy igen hatékony együttműködést sikerült akkor kialakítani a rendszerető önkormányzattal. Főkapitányként kijelentheti, hogy a XVI. kerület a főváros egyik legbiztonságosabb kerülete.
    Budapest egészéről szólva elmondta, hogy az elmúlt 9 évben a bűncselekmények száma nagyjából felére csökkent: 106 ezerről 57 ezerre, és a lakosság szubjektív biztonságérzetét leginkább befolyásoló 14 kiemelt bűncselekmény is a felére csökkent. Ezen belül a lopások, lakásbetörések a harmadára csökkentek, a rablások száma hatodára esett vissza, a gépkocsifeltörések száma hetedére, az autólopások száma majdnem tizedére csökkent mostanra.
     A számok mögött a legfontosabb a lakosok szubjektív biztonságérzete, de ha valakinek betörtek a lakásába, akkor az ő szemszögéből a Budapest közbiztonsága nem jó, és ezt el is fogja mondani egy kérdezőbiztosnak, ha módja adódik erre. A közvélemény-kutatáson kívül a rendőrségnek számos egyéb lehetősége van, hogy visszajelzést kapjon a munkája eredményességéről. Kapcsolatokat tartanak fenn az iskolákkal, a civil szervezetekkel, az önkormányzatokkal, és számos egyéb módon igyekeznek valós képet kapni a rendőri munka megítéléséről.
    Az elmúlt kilenc éves időszak talán nem sikerült rosszul, bár nincs egyetlen pillanat sem, mikor elégedetten hátradőlhetnének. Budapesten közel nyolcezer rendőr áll szolgálatban, nagyon sokat dolgoznak a kollégák, együttműködnek a társszervekkel, és munkájukkal fenntartják a lakosság biztonságérzetét. Több európai városban vannak úgynevezett No-Go zónák, ahová a rendőrség is csak különleges erőkkel, védelmi felszerelésekkel képes csak behatolni. Összevetésül Terdik Tamás hozzátette, hogy Budapesten egyetlen olyan zóna sincs, ahol a rendőrök a szokásos módon ne tudnának intézkedni. Az önkormányzatok évente értékelik a rendőri munkát, s eszerint az ötös skálán a rendőrség legutóbb 4,49 százalékot ért el, ami hosszú idő óta az egyik legmagasabb érték. Ez is azt bizonyítja, hogy (részben az önkormányzatok információit és igényeit felhasználva) igyekszik a rendőrség lépést tartani a bűnnel.

Közkedvelt célpont

    Egy független kutatás eredménye szerint Magyarországon a polgárok 80 százaléka biztonságban érzi magát. Ebben természetesen benne van Budapest is, ahol az agglomerációban élő, de itt dolgozókkal együtt legalább két és félmillió ember fordul meg naponta, és évente érkezik sok-millió turista is, hiszen Budapest a legkedveltebb úti célok között található – ebben nyilván része van a kedvező árszintnek, de része van a kiváló közbiztonságnak is.
     Az állampolgároknak az adja a legnagyobb biztonságot, ha látják a rendőrt. Ennek része lehet, ha a polgár látja a rendőrautót elsuhanni, de még jobb, ha ott van a közvetlen közelében. Ezért az idei nyáron a belvárosban megerősítik a gyalogos és kerékpáros rendőr-szolgálatokat. Terdik Tamás külön kiemelte a körzeti megbízottak szerepét. Nekik a saját körzetüket rendkívül alaposan kell ismerni, kapcsolatot építeni az ott lévő intézményekkel és az állampolgárokkal, s a tapasztalatokat nem csak a rendőrséggel, hanem az önkormányzattal is meg kell osztaniuk.
    A főváros rendőri vezetése kettős szemléletet vár el az állomány tagjaitól. Ez azt jelenti hogy a bűnelkövetőkkel szemben határozottan és keményen lépjenek fel, mondhatni: militárisan, a törvénytisztelő állampolgárokkal szemben viszont a „Szolgálunk és Védünk” szellemében maximálisan legyenek szolgálatkészek – a rendőrségnek pedig összességében ki kell szolgálnia a vele szemben támasztott társadalmi igényeket.
   A rendőrfőkapitány befejezésül felsorolta, hogy az elmúlt másfél éves időszakban mely események adtak rendkívüli nagy feladatot a rendőri állománynak, ebben helyet kapott az újpalotai fogolyszökés, a közterületen élő hajléktalanokkal szembeni fellépés, a parlamenti képviselőválasztás biztosítása éppúgy, mint a Hableány tragikus balesete.
   Szász József alpolgármester részletesen ismertette a kerület közbiztonsági helyzetét, majd a hallgatóság kérdezhetett az előadóktól.

Honnan jön a rendőr?

     A kérdések sorában elhangzott az a vélemény, hogy a rendőrségnek a Gyurcsány-féle rendőrattak után bőven van mit lemosni magáról, s bár nagyon szépek az elmondott eredmények, az állampolgár igencsak csodálkozik, ha egy Szentmihályról indított segélykérő hívásra egy óbudai illetőségű járőr toppan be. A főkapitány ennek magyarázatául bepillantást engedett az ügyeleti vezénylés titkaiba: évek óta használják a tevékenység-irányítási rendszert, ami az ügyeletesnek megmutatja, hogy az adott helyszínhez épp melyik járőrautó van legközelebb, és azt irányítja oda. Ennek köszönhető, hogy a hívástól számított átlag 12 percen belül a helyszínen tudnak lenni. Ez is része annak, hogy az utóbbi években jelentősen növekedett az állampolgári bizalmi index.
    Kérdésként hangzott el az a felvetés, hogy miért tűrik meg a Kertváros területén, hogy hajléktalanok sátortáborban éljenek. A főkapitány részletesen elmondta, milyen bejelentést kell tennie annak, aki ilyesmit tapasztal, és akkor természetesen a kerületi kollégák intézkedni is fognak.

Eltűnt gyerekek?

     Az Ezer Lámpás Éjszakája gyermekkereső alapítvány május végi rendezvénye kapcsán merült fel a kérdés, hogy valóban több ezerre tehető az évente eltűnt gyermekek száma, mint azt az alapítvány hirdeti? Terdik Tamás főkapitány elmondta, hogy a körözési nyilvántartásban százezres nagyságrendben szerepelnek keresett személyek és tárgyak: ezek többségében olyanok, akiket kisebb-nagyobb bűncselekmények miatt keres valamelyik hatóság.
     Ebben a nyilvántartásban szerepelnek azok az intézeti gyerekek is, akik pár napig nem térnek vissza a kimenőről. A rendezett körülmények közül érthetetlen okból eltűnt gyermekek száma elenyésző: az ő ügyükkel a célkörözési osztály foglalkozik, és ezek az ügyek is általában megoldódnak. A megoldatlanul maradt ügyek száma országos szinten is néhány esetre tehető.
   Kérdésként merült fel, hogy a rendőrség milyen információk alapján gyűjti össze a civil térfigyelő kamerák felvételeit, amelyek segítenek egy-egy bűncselekmények megoldásában. A rendőrfőkapitány kiemelte, hogy az ipari térfigyelő kamerák helyszíneit ismerik, ezeknek a helyszíneknek a megismerése a körzeti megbízottak feladata. Szükség esetén ennek alapján gyűjtik be a felvételeket. A lakossági térfigyelő kamerákról tudni kell, hogy azokat szigorúan tilos a közterületek felé irányítani, azok kizárólag a saját tulajdonú területet figyelhetik meg.
                                                                                                                                                                  Ferenci Zoltán

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez