Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28656781
   « Vissza

Katonai világjátékok

 « Cikkek és hírek 
2019. november 14.
 

Sportos főhadnagy Kínában

kepfile

   Október második felében a kínai Vuhan-ban rendezték meg a hetedik Katonai Világjátékokat, mely eseményen 25 sportágban közel tízezer katona-sportoló mérte össze az erejét. A magyar színeket egy 77 fős küldöttség képviselte. 

   – Két és fél esztendővel ezelőtt született meg a gondolat, hogy ismét életre kellene hívni a sportszázadot – mondta dr. Eleki Zoltán, ezredes, a magyar küldöttség csapatvezetője. – Egyrészt, mert sportolóink ikonok, pozitív személyiségek Magyarországon, akik jelenlétükkel, személyiségükkel erősíthetik a társadalom és a Magyar Honvédség kapcsolatát, és a sorkatonai szolgálat megszűnése után is népszerűsíteni tudják a honvédelmi életpályamodellt hazánkban. Másrészt a sportban betöltött szerepüknek köszönhetően olyan edzéselméleti tapasztalattal, módszertani tudással is segíteni tudják a honvédséget, amelyet a kiképzések során is jól tudunk hasznosítani.
  A 77 fős magyar küldöttségben 31-en az ezredes által említett sportszázadnak is tagjai voltak. Köztük volt a gyerekkora óta Rákosszentmihályon élő Európa-bajnoki bronzérmes és többszörös magyar bajnok judós, Krizsán Szabolcs főhadnagy, a MH Altiszti Akadémia kiképzőtisztje.
  – Eredetileg is csatára készültem, de végül egy kisebbfajta háború lett a versenyemből. Erőnyerőként kezdtem, majd a 16 közé jutásért a francia Joubert-et egy vazarival vertem. Már ez is nagy csata volt, ám a következő mérkőzésem az EB-érmes orosz Lappinagov ellen még ennél is keményebbre sikeredett. Szerencsére egy újabb vazarival sikerült ezt a meccset is behúznom. Sajnos, a négy közé jutásért vívott találkozón a bolgár Ivailo kifogott rajtam, így már csak a vígaszágban reménykedhettem.

kepfile

   – Az első visszamérkőzésemen az idei világbajnokságon ötödik, mellesleg Afrika-bajok egyiptomin egy óriási ippont dobtam. Majd következett a német Blöchl, akit az utolsó másodpercekben dobtam el, szintén ipponra. A bronzmeccsen aztán egy dél-koreai versenyzővel küzdöttem, aki egy kétes akciójára vazarit kapott, és ezt az előnyét végig megtartotta ellenem. Így az áhított dobogóról éppen csak lemaradva, az ötödik helyen fejeztem be a versenyt. Ennek ellenére nagyon nagy élmény volt katonaként, a legnagyobb katonai sporteseményen ilyen bomba mezőnyben harcolni.
   Szabolcs és a többi résztvevő elmondása szerint a házigazdák kitettek magukért, a Vuhan-i megnyitó- és záróünnepség már-már a 2008-as pekingi olimpia ceremóniáinak a hangulatát idézte. A VII. Katonai Világjátékok legeredményesebb nemzete nem mellesleg a házigazda kínai csapat volt. A magyar katonasportolók egy arany-, három ezüst- és egy bronzéremmel a huszonötödik helyen végeztek az éremtáblázaton.
                                                                                                                                                   Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez