Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28659016
   « Vissza

Hittel szolgálni Tháliát és a családot

 « Cikkek és hírek 
2020. február 19.
 

Szentmihályi esték

Különlegesen szép délutánt tölthettek el azok, akik február 8-án ellátogattak a Rákosszentmihályi Plébánia közösségébe, a „Szentmihályi Esték”-re.

 Bakos-Kiss Gábor a Nemzeti Színház tagja, a Kovász Egyesület vendégeként érkezett a Rákosszentmihályi Plébániára. A verses, zenés esten Gréczi László értékmentő újságíró beszélgetett a művésszel, aki meghatóan őszintén, tele szeretettel, kedvességgel és hivatása iránti alázattal válaszolt a kérdésekre. A beszélgetés során hamar kiderült róla, hogy két szerelme van, a család és a színház.

kepfile

Bakos-Kiss Gáborral Gréczi László beszélget

 Bakos-Kiss Gábor Nyíregyháza melletti Apagyon, református hitben nőtt fel Kiss Gábor néven, majd csak a Színművészeti Egyetemen Kerényi Imre tanácsára vette fel anyai felmenőjének nevét.
  Gyerekként matematikában volt jó, majd papnak készült, mégis a jogi egyetemet végezte el, és csak mindezek után lett Thália szolgálója. Elvégezte a Színház és Filmművészeti Egyetemet, és ma már a nemzet első számú színházának a tagja.
  A meghitt hangulatú beszélgetés során elmesélte, hogy sokat tanult Iglódi Istvántól, aki már másodéves korában főszerepet bízott rá, Kerényi Imrétől, aki osztályfőnöke volt, és aki meglátta benne, hogy rendezői képességei is vannak, illetve Vidnyánszky Attilától, aki az egyetemen is tanította, és aki már harmadéves korában rábízta a Magyar Állami Operaházban Stravinsky „A Katona” történetében a Katona szerepét.
 Szeretettel említette, milyen bensőséges kapcsolatot ápol Bagó Gizella tanárnővel, aki énekmestere, és akinek rengeteget köszönhet úgy szakmailag, mint emberileg.

  Hat éve tagja a Nemzetinek, a debreceni Csokonai Színházból követte Vidnyánszky Attilát. Amikor az Úr komédiása bemutatója után – amiben Szent Ferencet alakította –, állt a nemzet színpadán a magyar címer alatt, akkor értette meg, hogy hogyan is kapcsolódik össze benne a jogi és a lelkészi talár, a színház iránti mérhetetlen szeretetével. Elmondta, hogy mennyire hálás a Jóistennek, hogy azzal foglalkozhat, amire született. A SZINHÁZZAL, csupa nagybetűvel. Hisz nemcsak játszik, hanem rendez is: művészeti vezetője a Váci Dunakanyar Színháznak és tanít a Kaposvári-, illetve a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A Magyar Versmondók Egyesületének tagjakét gyakorta megy középiskolások közé verset mondani, zsűrizni. Az egyesület vezetője Kiss László épp a napokban hunyt el, akivel baráti kapcsolatot ápolt. Meghatottan énekelte el az Elindultam szép hazámból című népdalt.

kepfile

   Bakos-Kiss Gábor már a váratlan verses belépőjével, majd az est során sorra mutatta meg, hogy minden műfajban otthon van. Hallhattunk tőle részletet Kacsó Pongrác János vitéz daljátékából, énekelt a Nyomorultak musicalből, Lehár Ferenc Csárdáskirálynő című operettjéből, amelyekben mind játszik is. Goldoni Házasság Palermóban c. darabban Giacinto grófot alakítja, amely szerep kedvéért még tangóharmonikázni is megtanult. Azt is megmutatta, hogy mennyire otthon van a dzsessz világában is. Önálló estje Frank Sinatra különleges életére és nagyszerű slágereire épül. Aki szeretné látni őt Frankie című darabban, azt szeretettel várja február 22-én este 7 órakor Óbudára a Kaszásdűlői Kulturális Központba! (Bp. III. Pethe Ferenc tér 2.)

  Szép orgánumát és versmondó tehetségét is megcsillogtatta: Kányádi Sándor, majd Reményik Sándor verset hallhattunk tőle. Az Akarom című versből megtudhattuk hitvallását is:
    „A végtelen falban legyek egy tégla,
   Lépcső, min felhalad valaki más,…
   Legyek a hegedű, mely végtelenbe sír,
   Míg le nem teszi a művész a vonót.”
  Végezetül Gréczi László kérésére (a „Házasság hetének” kezdetén) mesélt családjáról, amely a békés hátteret biztosítja számára. Szülei révén nagycsaládban nőtt fel, számtalan unokatestvérrel, akikkel a mai napig rendszeresen összegyűlnek. Egyiküknek, Hajdu Tibornak színészi indulását segítette is, akire nagyon büszke, épp a napokban volt bemutatója. A fiatal színész a veszprémi Petőfi Színházban játszik Móricz Zsigmond Pillangó című darabjában.
    A szüleitől látott szerető gondoskodást igyekszik átvinni kis családja életébe. Boldog férj és szerető apukája három gyermeküknek.

  Az est végén hatalmas tapssal köszönte meg a közönség Bakos-Kiss Gábornak az őszinte beszélgetést és a színvonalas előadást. Örömmel maradt volna még, de sietnie kellett a Nemzeti Színházba, ahol hamarosan kezdődött az Egri Csillagok előadás, amiben szintén játszik.
A közönség még maradt, mert Kertai Zalán festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás, melyet Gréczi László nemes gondolataival nyitott meg. Előadásából átfogó képet kaptunk a művészről és munkáiról. Történelem nagyjait láthatjuk a falakon. A kiállítás március 10-ig tekinthető meg, amit szeretettel ajánlok.
  Köszönjük Gréczi Lászlónak, és a Kovász Egyesület vezetőjének, Petrovics Sándornak ezt a lélekemelő és igen színvonalas délutánt.
                                                                                                                                          Sipos Kata tanár, szerkesztő



 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez