Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28657423
   « Vissza

Kardozóink ott lesznek az olimpián!

 « Cikkek és hírek 
2020. március 18.
 

  A férfi kardvívás olimpiai kvalifikációs sorozatában februárban az egyik legrangosabb Világkupa, a padovai Luxardo-kupa következett volna. Ám, az ismert történések, a koronavírus észak-olaszországi terjedése miatt a szervezőknek új helyszínt kellett keresniük. Első terv Németország lett volna, ám a vírus európai terjedése miatt az ottani szervezők sem vállalták a rendezést.
  A beugró helyszín végül Luxemburg lett, ahol nagy valószínűséggel március elején először rendeztek férfi kardvívó Világkupát. A magyar csapatot azonban ez nem nagyon zavarta. Olyannyira nem, hogy az egyéni versenyt a kertvárosi Decsi András által edzett Szilágyi Áron nyerte, aki előtte már Varsóban is győzni tudott, így két héten belül két világkupaversenyen is felállhatott a dobogó legfelső fokára.
 Ám ennél is fontosabb volt, hogy a Decsi András által irányított és a szintén kertvárosi Decsi Tamással felálló – Szilágyi, Szatmári, Decsi, Gémesi összeállítású – magyar férfi kardcsapat a luxemburgi verseny nyolcaddöntőjében legyőzte Ukrajnát. Ezzel ugyanis matematikailag is biztossá vált, hogy a kardozóink ott lesznek majd Tokióban. A csapat azért a negyeddöntőben az amerikaiakat is legyőzte, majd a már tét nélküli találkozókon szoros küzdelemben vereséget szenvedett az olaszoktól és a németektől, és végül negyedik lett.

  A kvalifikációs sorozatból még egy verseny van hátra, melyet március 20-22 között Budapesten fognak rendezni (a Gerevich-Kovács-Kárpáti Világkupa rangja vetekszik a Luxardo-kupáéval), és ahol jó esély kínálkozik a magyar vívók számára, hogy tovább erősítsék a pozíciójukat a nemzetközi ranglistán. Erre azért is van szükség, mert a fiúk a ranglistás helyezés alapján kapnak majd ellenfelet Tokióban. Hogy ki lesz az a négy vívó, akik a japán fővárosban a magyar színeket képviselik majd, elsősorban a szakágfelelős Decsi András döntése lesz. Ám megjósolható, hogy a kertvárosi szakember (és Díszpolgár) valószínűleg nem fog változtatni a bevált stratégián: az elmúlt néhány évben ugyanis sikert sikerre halmozó férfi kardcsapatban legtöbbször Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád és Decsi Tamás osztotta a találatokat. Nem lenne meglepetés, ha Tokióban is rájuk várna majd ez a nemes feladat.
Decsi András edzőként, Decsi Tamás pedig versenyzőként és edzőként is a mátyásföldi Kertvárosi Vívó SE csapatához tartoznak. Ahhoz a klubhoz, amely nem is olyan régen egy másik sikert is ünnepelhetett. Március elején ugyanis a horvátországi Porec-ben rendezett junior Európa-bajnokságon a fiú kardcsapat szenzációs vívással – és hatalmas szenzációt okozva – aranyérmes lett. Tette ezt úgy, hogy az Eb előtt mindössze a 11. helyen állt az európai ranglistán, tehát finoman szólva sem volt a kontinensviadal esélyese.

kepfile

Felnőtt csapat balról jobbra: Decsi Tamás, Szatmári
András, Szilágyi Áron, Gémesi Csanád

kepfile

Fiú csapat balról jobbra: Noseda Szabolcs, Nagy Kristóf,
Baaken Mátyás, Raab Krisztián

  A kertvárosi Baaken Mátyást is soraiban tudó együttes azonban mit sem törődve a papírformával a nyolcad­döntőben 45-26-ra elgázolta a románokat, majd egy kicsit nagyobb küzdelemben, de a végén magabiztosan, 45-34-re verte a spanyolokat is. Az elődöntőben sem ijedtek meg az Eb elsőszámú favoritjától, az oroszoktól, hanem taktikus vívással és az utolsó asszóban az idegek csatáját jobban bírva 45-44-re győztek. A döntőben a másik nagy rivális, az olaszok ellen pedig már ellenállhatatlannak bizonyultak, így a 45-35-ös siker azt jelentette, hogy a junior vívó Európa-bajnokság utolsó számát a magyar férfi kardcsapat nyerte. A kertvárosi Baaken Mátyás a kadet Európa-bajnoki cím mellé tehát a junior Eb-elsőséget is begyűjtötte.                                                                                                                                                                                                                                                  Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez