Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.28. csütörtök
Gedeon, Johanna
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28657399
   « Vissza

Polgármesteri tájékoztató a helyi járványügyi helyzetről

 « Cikkek és hírek 
2020. október 14.
 

kepfile

  – Milyen az aktuális járványhelyzet? – kérdeztük október 9-én, pénteken Kovács Pétert, a XVI. kerület polgármesterét. Mint elmondta, mivel jelenleg nincs kihirdetett veszélyhelyzet, amiben az önkormányzatnak ellátási kötelessége van, így az ÁNTSZ nem is szolgáltat az önkormányzat felé adatokat a karanténban lévőkről. Az önkormányzat így a háziorvosok és gyermekorvosok heti jelentéseiből tud tájékozódni (akik szerencsére nagyon aktívak). A 41. hétről készült jelentésből megtudható, hogy 83 igazoltan koronavírusos beteg van jelenleg a kerületben.
Sokan viszont már meggyógyultak, például a polgármesteri hivatalban is hat fertőzöttből öt már meggyógyult, rövidesen a hatodik (a kerület jegyzője) is munkába tud állni.

   Az önkormányzat szoros kapcsolatban van az Észak-Pesti Tankerületi Központtal, onnan is heti rendszerességgel érkeznek adatok. A jelenlegi helyzet szerint négy iskola 15 tanulója igazoltan fertőzött, illetve három különböző iskola három pedagógusa kapta el a koronavírust. Az adatok a kerületi általános és középiskolákra is vonatkoznak.
   Kivételt képez a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola – ez nem szerepel a tankerületi adatokban. Az iskola igazgatója korábban arról tájékoztatta a polgármester, hogy mivel az iskola több tanára is megbetegedett koronavírusban, ezért az egész iskola digitális oktatási rendre állt át, itt az iskolai oktatás október 19-én folytatódik a hagyományos rendszerben – hacsak valami váratlan esemény nem történik.
   Korábban az iskolákban általában a gyerekek voltak betegek, ezért a digitális oktatást egy-egy osztálynál vezették be átmenetileg. A Néri iskolánál az számít különlegesnek, hogy az egész iskola zárlat alá került.
   Arról az önkormányzatnak nincs információja, hogy határátlépés, vagy más ok miatt kik kerülnek házi karanténba. Jóllehet az önkormányzatnak már nincs ellátási kötelezettsége, mint volt tavasszal, de ha értesítést küldenek az önkormányzat zöld számán, vagy a kabinet@bp16.hu e-mail címen, akkor az ellátásukat (bevásárlás, gyógyszerkiváltás, stb.) megoldja az önkormányzat. A tapasztalat szerint erre eléggé ritkán van szükség.
   Arra a kérdésre, hogy hogyan védekezik az önkormányzat, a polgármester elmondta, hogy a hivatal épületébe az ügyfelek csak kézfertőtlenítés és hőmérséklet mérés után maszkban léphetnek be. A hivatalon belül is igyekeznek a személyes kapcsolattartást korlátozni. Értekezleteket online tartanak, a dolgozók egymás között elsősorban e-mail vagy telefon útján tartják a kapcsolatot.
   Az önkormányzatnak ezeken túl az óvodákról, bölcsődékről, egészségügyi intézményekről is gondoskodni kell. Az intézményekre speciális szabályok vonatkoznak, tehát a szülők csak korlátozottan léphetnek be a gyermekintézményekbe, illetve például a színházi előadásokon csökkentett létszám mellett is kötelező a nézőknek a maszkhasználat.
   Az önkormányzat törvényi kötelezettsége, hogy minden évben tartson közmeghallgatást, és ennek egy testületi ülés keretében kell megtörténni. Miután testületi ülést online nem lehet tartani, ezért a közmeghallgatás során korlátozni kell a jelen lévők létszámát – a részletes szabályok a közmeghallgatás meghívójában találhatók. (F)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez