Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28661697
   « Vissza

Szentmihályon így emlékeznek Maradonára

 « Cikkek és hírek 
2020. december 9.
 

    Argentínában állítólag minden kocsmában és étteremben egy széket szabadon hagynak. Még akkor is, ha telt ház van. teszik ezt azért, mert, ha éppen odatévedne az Isteni Diego Maradona, akkor legyen majd őt hova leültetni. Nos, ez a hagyomány november 25-től okafogyottá válik. Aznap ugyanis bejárta a világot a tragédia híre, hogy 61 esztendős korában szívleállás következtében elhunyt Diego Armando Maradona. (Az argentin futball erejét bizonyítja, hogy ezt a bizonyos széket azért lehet, hogy megtartják majd, hátha Lionel Messinek is kedve szottyanna beköszönni egyszer.) 

kepfile

A fotón Maradona mögött áll Pölöskei Gábor

    Maradona nemcsak Argentina, hanem a világ legjobb futballistája volt. Sokak szerint a világ valaha volt legjobbja, bár a Pelé-hívek ezzel azért vitatkoznának. Mi, magyarok azonban tudnánk arról mesélni, hogy az argentin mekkora játékos volt. Maradona ugyanis 1977-ben 17 évesen éppen ellenünk mutatkozott be a válogatottban. A Buenos Aires-ben rendezett barátságos mérkőzést 5-1-re nyerték az argentinok. A fiatal sztár a 62. percben állt be, ezt követően azonban nem változott már az eredmény.
   – Először 1979-ben az U20-as világbajnokságon találkoztam Maradonával – mesélte a Rákos­szentmihályon élő egykori válogatott csatár, Pölöskei Gábor. – Nem játszottunk ellenük, ám rendszeresen összefutottunk vele az ebédlőben, illetve az edzőpályán. Már akkor is látszott, hogy egy különlegesen nagy labdarúgó, amit azon a vébén is bizonyított, hisz vezérletével az argentinok győztek. Majd következett egy 1980-as dél-amerikai túra, melyen nagyválogatottunk többek között az argentin Boca Juniors-szal is megmérkőzött. Maradona ekkortájt került a Boca-hoz, így ő is játszott ellenünk. 1-1-es döntetlen lett az a találkozó, de már akkor látszott, hogy mekkora zseniről van szó. Néha ketten-hárman üldöztük őt, hogy szerelni próbáljuk. Sikertelenül.
   Pölöskei Gábor nagy találkozása Isteni Diego-val azonban 1982-ben, a spanyolországi világbajnokságon volt. Maradona ugyanis egy máig érthetetlen edzői döntés következtében kimaradt az 1978-as vébécsapatból, így Menotti csapatával nem ünnepelhetett világbajnoki címet. 1982-ben azonban a címvédő argentin válogatott meglepetésre 1-0-s vereséget szenvedett a nyitómeccsen a belgáktól. Így az argentinok és Maradona is kétszeres akarással készültek a magyarok ellen.
    – Elképesztő volt, ahogy futballoztak, különösen Maradona játszott kimagaslóan. Ennyi év távlatából azonban büszke vagyok rá, hogy én is ott lehettem a pályán, sőt, hogy gólt is lőhettem. (A 82-es vébémeccset 4-1-re nyerték az argentinok, Maradona két gólt szerzett, a magyarok gólját pedig a kertvárosi Pölöskei Gábor szerezte. A szerk.) Amikor meghallottam Maradona halálának a hírét, nagyon megdöbbentem. Mi ugyanis hajszál pontosan egykorúak vagyunk, én is 60-ban születtem, mint ő, és én is októberi vagyok, ezért az életét és a halálát is közelebbinek érzem.
    Az 1982-es magyar-argentinon azonban nem csak Pölöskei Gábor képviselte a kerületet. A kezdőcsapatban helyet kapott, és 62. percig a pályán tartózkodott a szintén Rákosszentmihályon élő Kiss László is.
    – Én is játszottam a Boca Juniors ellen 1980-ban, mely mérkőzésen a mindössze húszéves Maradona ficánkolt közöttünk. Ha mérték volna, a labdabirtoklás így nézett volna ki: 50 százalékban Maradona birtokolta a labdát, a maradék 50 százalékon meg a két csapat 21 játékosa osztozott. A napokban néztem a Fradi meccsét a Juve ellen, és arra gondoltam, ezeknek srácoknak életük végéig élményt jelent majd, hogy játszhattak Christiano Ronaldo ellen. Nekünk ugyanígy életünk végéig élmény marad a Maradonával való találkozás. Ilyen zsenik, mint ők, évszázadonként csak elvétve születnek.

    Diego Armando Maradona emlékére az argentin kormány háromnapos nemzeti gyászt rendelt el.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Riersch Tamás



 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez