Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.19. péntek
Emma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28776757
   « Vissza

Koncentrálódnak a mezőőrök

 « Cikkek és hírek 
2021. január 20.
 

A Rákosmenti Mezei Őrszolgálat hosszabb időn át öt kerület határát tartotta rendben: megfogták az orvvadászokat, az illegális szemetelőket, megakadályozták a terménylopásokat. A múlt év októberében előbb a XVIII. kerület, most januártól pedig a XV. kerület lépett ki a társulásból. A kialakult új helyzetről tájékozódtunk a mezőőröknél

   2009. június 5-én alakult a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat, amely 11 évvel ezelőtt is már két kerület, a XVI. és a XVII. társulásaként működött. A szervezet ötletgazdája Ancsin László, akkori kertvárosi jegyző volt, a mentora pedig a XVI. kerületi önkormányzat lett, amely először Cinkotán, a Batthyány Ilona utcában biztosított telephelyet a szervezetnek.
   A mezei őrszolgálat központja máig a Kertvárosban van, csak ezúttal már nem Cinkotán, hanem Mátyásföldön, a Sarjú út 5. szám alatt kell keresni őket. A több mint 11 éve alakult szervezet életében sok minden történt, de egy dolog mindig állandó volt, az indulástól mostanáig Oláh Csaba a mezőőrök vezetője.
   – Kezdettől fogva 9-10 fős létszámban gondolkodtunk, ám 2011-ben jelentős bővítésre kényszerültünk – mondta. – Akkor ugyanis három másik kerület, a X., a XV. és a XVIII. is csatlakozott a társuláshoz. Így alaposan megnőtt az a külterület, amelyet felügyelnünk kellett. S mert mindegyik társulási tag igényelte a mezőőrök állandó jelenlétét, a szolgálat létszámát is fel kellett duzzasztanunk.

kepfile

Oláh Csaba a mezei őrszolgálat tizedik születésnapján

   A rendhagyó kerületi kapcsolatrendszert többen is szkeptikusan fogadták, ám a program eredményessége szép lassan elcsendesítette őket. Az öt kerületben ugyanis szinte teljes egészében megszűnt a falopások, a terménylopások, az orvvadászatok és fakivágások száma, míg a legtöbb problémát jelentő illegális szemetelést is sikerült egy mérsékelt szintre visszaszorítani. Ehhez azonban az kellett, hogy mezőőrök emberfeletti munkát végezzenek.
  – Minden kerületben állandó jelleggel járőröztünk, ám, ha valamelyik városrész határában felhalmozódtak a problémák, azonnal akciókat szerveztünk, növeltük a létszámunkat, illetve a szolgálati időt éjszakára is kiterjesztettük. Így számos szemetelőt, orvvadászt, fa- és terménylopót sikerült elfognunk.
   A mezőőrök munkájuk során nemcsak szabálysértőkkel, hanem bűnözőkkel is találkoztak. Tavaly például a XV. kerület határában, a Turjános néven ismert helyen egy eldugott kábítószer­ültetvényre bukkantak, melynek gondozóját saját kezűleg fogták el. De ilyen történetekből még bőven akad a szolgálat 11 éves történetében. Oláh Csaba azonban azt is elmondta, az idei év más lesz, mint az eddigi.

kepfile

Tejesgida mentése. Az anyja által elhagyott őzgidákat az őrszolgálat munkatársai befogadják, megetetik, és mindaddig gondozzák, míg képes lesz önállóan táplálkozni, utána szabadon engedik az erdőben. A kisgidák gyakran heteken át vendégeskednek a Sarjú utcai Tanyaudvarban.

  – Tavaly októberben a XVIII. kerület indoklás nélkül kilépett a társulásból. A XV. kerület pedig most január 1-től tette ugyanezt. Ami azt jelenti, hogy az új évben már csak a X., a XVI. és a XVII. kerületekben számítanak a szolgálatainkra. E három kerület támogatásából pedig nem lehetett volna egy olyan nagy létszámú szervezetet működtetni, mint a tavalyi volt, ezért hét embertől azonnal el kellett köszönnünk. Mondanom sem kell, mit jelentett ez nekik ebben a nehéz, pandémiás időszakban.
  Szóval 2021-ben ismét csak három kerület gondnoka a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat, amely még az elbocsátások ellenére is csak a kisebbik vesztese ennek a kiválásnak.
  – Közel 11 év munkája ment a kukába. Egy ilyen szolgálatot ugyanis nem lehet egyik napról a másikra felépíteni. Ahhoz, hogy hatékonyak lehessünk, gyorsnak, határozottnak, rutinosnak és szervezettnek kellett lennünk. Úgy vélem, illetve a visszajelzésekből is az derült ki, hogy a szolgálatunk mindkét kilépő kerületben rendelkezett ezekkel az erényekkel. Természetesen az együttműködés felbontásának hamar híre megy majd, és szinte garantálható, hogy mindkét kilépő kerületben jelentősen megnő a szabálysértések száma.

kepfile

Akcióban a rákosmenti mezőőrök – gyorsan, szervezetten

   És hogyan fog kinézni a mezőőrök 2021-es éve? Nos, a három megmaradt kerületben nem változnak sem az elvárások, sem az elvégzendő feladatok. Ezekben a városrészekben remélhetőleg sikerül majd a tavalyi szinten (vagy akár az alatt) tartani az illegális szemeteléseket. És ott van a Tanyaudvar, amely a mezőőrök új ékköve, és amely – bár a működése a járvány miatt még csak rövid életű volt – máris hatalmas népszerűségre tett szert.
    – A novemberi zárásig másfél hónap alatt 3240 látogatót fogadtunk, amelyre nagyon büszkék vagyunk – mondta Oláh Csaba. – Jelen pillanatban 98 százalékosnak mondanám a készültségünket, azaz a terveink tökéletes megvalósításához már csak néhány simításra van szükségünk. Hogy mikor nyithatunk, az nagyban függ az egészségügyi helyzettől és az azzal kapcsolatos intézkedésektől. A lényeg, hogy mi bármikor fogadni tudjuk a vendégeket. Úgy vélem, ha beindul végre az élet, ismét nagy forgalomra számíthatunk majd a Tanyaudvarunkban. (T)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez