Helyi Hírek - Független folyóirat   2021.10.25. hétfő
Blanka, Bianka
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 22390915
   « Vissza

A szlovák állami televízió forgatása Csömörön

 « Cikkek és hírek 
2021. február 17.
 

Hogyan élnek a csömöri tótok?

   2021. január 22. és január 25. között forgatott a szlovák televízió Csömörön, ezen belül két napon keresztül a Csömöri Tót Hagyományaink Házában. Az első nap bemutatásra került a szlovák nemzetiségi nevelés, napközi és a hagyományőrzés a csömöri hímzésre és a népviseletvarrásra összpontosítva. Bemutattuk, hogyan készül a minta drukkolással és hogy hogyan hímeznek az óvodások és a kisiskolások a napköziben. A bemutatást csömöri énekekkel zártuk.

  Este a tájházban a felnőtt tánccsoport tagjai népviselet bemutatót tartottak a legjellegzetesebb ünnepi és hétköznapi csömöri viseletekből.
    A bemutatkozó szombaton folytatódott a méltán híres csömöri gasztronómiával. A stáb helyszínként a kerti fedett kemenceteret választotta. Bár az időjárás kegyes volt hozzánk, de a csoport tagjai reggel kilenctől este kilencig bizony érezték, hogy mégis csak januárt írunk.
    A napot a kemence felfűtésével Ratatics Dusán és Magyar Márk kezdte, reggel 6-kor. A főzéshez természetesen alapanyagra is szükségük volt, amit a csoport egyik tagja, Bátorfi István hozott meg lovas szekéren, a többi hagyományőrzővel együtt természetesen csömöri tót autentikus népviseletben. Így kezdődött a forgatás. Az első étel a csömöriek által jól ismert és közkedvelt görhöny volt, melyet nagyanyáink receptje alapján, hagyományos módon és újragondolt változatban, pörkölttel töltve is elkészítette Szabó Erzsébet és Kelemen Ágnes. A főzés alatt a kemencébe került Víg Réka és Hantos-Hajdu Erika által kézzel dagasztott négy darab kovászos kenyér.

kepfile

Autentikus sütés-főzés a kemencetérben

  A délután folyamán a híres csömöri hájas sütemény készítésének folyamatát mutatta be részletesen a háj tisztásától kezdve Horváthné Szántó Marika néni és Balázs Mihai Zoltánné, Kati néni. A süteményt a csoport által 20 órán keresztül főzött szilvalekvárral töltötték! A gasztró forgatás alatt rengeteg autentikus tárgyat, sütéshez, főzéshez használatos eszközt mutattak be.
    A forgatás Csömör nevezetességeinek bemutatásával zárult.
  A stáb tagjai plusz 3 kilóval és élményekkel gazdagon köszöntek el azzal, hogy egy hónapon belül ismét találkozunk. A „Zem spieva”-ban bemutatkozó Furmicska Néptánc Egyesület tagjaival is szeretnének találkozni, és annyi forgatni valót találtak ez alatt a rövid idő alatt, hogy elképzelhető, a következő alkalommal még több napig maradnak!
                                                                                                                                    Takács Fanni Bernadett

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2021. október 13.
2021. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Ide kattintva megtekinthető
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez