Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28664610
   « Vissza

Új építési szabályok a Kertvárosban

 « Cikkek és hírek 
2021. április 14.
 

Egy lakás, két lakás 

Milyen lakóházak épülhetnek januártól a Kertvárosban, és milyen szabályok vonatkoznak az államilag támogatott tetőtér beépítésekre – erről szól összeállításunk.

kepfile

        Önálló otthont adhat a családnak a nagymama házának tetőtere, akár tízmilliós állami támogatással

   Néhány felhevült telefonáló, főleg Cinkotáról nagyon szidta a XVI. kerület januártól érvényes építési szabályzatát, és többen belengették, hogy kártérítési felszólamlást fontolgatnak az önkormányzat ellen. Mostanában tudták meg ugyanis, bár a szabályozás változása a múlt évben megtörtént, hogy január 1-től a XVI. kerületben egy ingatlanon már csak egyetlen rendeltetési egységet lehet építeni.
   Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy telekre egylakásos lakóház építhető. Miután a telkek legkisebb mérete az építési szabályzatban több szempontból is jól meghatározott, még egy nagyobb telek sem osztható fel több részre, hogy így igazodjon az építtető az új, korlátozó szabályozáshoz. Aki korábban a telkére többlakásos épületet álmodott, de semmit nem tett a megvalósítás érdekében, azt elméletileg tényleg hátrány érheti: egylakásos lakóépületből természetesen kevesebb hasznot lehet kivenni...
  Kovács Péter polgármester a szigorúbb szabályozást korábban azzal indokolta, hogy a kerület lakosságának egyértelmű kívánsága volt az, hogy a Kertváros arculata maradjon meg eredeti formájában, oda ne épüljenek soklakásos társasházak. Ezzel a Kertvárosi konzultáció válaszadóinak 84 százaléka egyetértett Valóban érdekes jelenség volt, amikor valakinek a szomszédjában felépült egy kilenclakásos társasház, melynek lakóival eléggé nehéz úgynevezett jószomszédi viszonyt kialakítani.
  Azt viszont tudni kell, hogy a múlt évben még többlakásos épületre lehetett építési engedélyt kérni (vagy úgynevezett bejelentést tenni), és ezek az engedélyek több évre szólnak, s az építésre is tágas határidő áll rendelkezésre. Tehát a szigorító szabályozás ellenére évekig épülhetnek még többlakásos épületek a XVI. kerületben, emögött nem kell szabálytalanságot vagy mutyizást feltételezni.

Két lakás – tetőtér beépítéssel

  Az egylakásos szabályozást egyetlen (magasabb rendű) szabályozás írja felül, mégpedig a CSOK-os tetőtér beépítés az idei évtől. Az otthonteremtési program részeként a XVI. kerületben is önálló lakást lehet kialakítani egy ház padlásterében, ahol így már két rendeltetési egység (tehát két önálló lakás) jön létre. A CSOK szabályai szerint három gyerek esetében elegendő a 60 négyzetméteres lakóterület, de feltétel, hogy a lakásnak legyen önálló bejárata, és rendelkezzen konyhával és fürdőszobával. Ebben az esetben igényelhető a maximális 10 milliós támogatás.
   Fontos szabály, hogy a tetőtér nem bővíthető, a ház tetőszerkezetének pont olyannak kell lennie, mint a beépítés előtt. Tehát nem lehet térdfalat tenni a tető alá, sőt még úgynevezett kutyaházat sem, hogy elkerülhesse az építtető a tetősíkba helyezett ablakokat. Egy nagyméretű mátyásföldi villa padlásterében pompás lakás alakítható ki, de még egy tízszer tízes kockaház esetében is elképzelhető egy 60 négyzetméteres kisebb tetőtéri lakás kialakítása.

                                                                                                                                                      Ferenci Zoltán



 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez