Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.29. péntek
Auguszta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28662242
   « Vissza

Idén eddig semmivel sem lettek olcsóbbak a XIV. és XVI. kerületi ingatlanok

 « Cikkek és hírek 
2021. augusztus 18.
 

A 2021-es ingatlanpiaci történések eddig úgy alakulnak, ahogy azt az iparág szakértői megjósolták. Országszerte kisebb mértékű mozgások, stagnálások jellemzik az árakat. Vajon a XIV. és XVI. kerületi ingatlanokra is igaz ez?

 A XIV. kerületben tartják magukat az ingatlanárak

A koronavírus hatást gyakorolt a hazai ingatlanpiacra, de nem úgy, hogy az árak csökkenését hozta magával, inkább csak az áremelkedés ütemét volt képes lassítani. 

Jól megfigyelhető ez folyamat a 2021 januárjától júliusáig tartó időszakban, amikor a XIV. kerületben 1-7 százalékkal drágultak a lakóingatlanuk kínálati árai. A családi házak átlagára 630 ezer Ft/m2-ről 640 ezer Ft/m2-re, a panellakásoké 600 ezer Ft/m2-ről 640 ezer Ft/m2-re, a téglalakásoké pedig 720 ezer Ft/m2-ről 750 ezer Ft/m2-re emelkedett.

kepfile

A görbéket elnézve, az év második felében sem igen számíthatunk drasztikus változásra a XVI. kerület ingatlanpiacán. Még akkor sem lehetünk tanúi látványos áresésnek, ha a koronavírus negyedik hulláma tör be kishazánkba. A nagyobb léptékű drágulásra pedig szintén várnunk kell még legalább 2022-ig.

 A XVI. kerületben megfigyelhető az új trend

Míg a XVI. kerületben idén eladásra kínált családi házak átlagos négyzetméter ára folyton folyvást növekedett, addig a lakásoké szinte csak stagnált. Mindez megfelel az új trendnek, miszerint a népszerűségi versenyben a házak nyertek a lakásokkal szemben, ami fel is tornázta a kínálati árukat.

A XVI. kerületi családi házak júliusi átlagára 620 ezer Ft/m2 lett, ami csaknem 100 ezer forinttal magasabb négyzetméterár, mint amit az év elején tapasztalhattak az érdeklődők. Ezzel ellentétben a XVI. kerületben eladó téglalakások és panellakások júliusi átlagára ugyanabban az árfekvésben mozgott, mint januárban. A téglaépítésű lakások átlagos négyzetméter ára az évben eddig 710-720 ezer Ft/m2 körül, míg a paneleké  550-560 ezer Ft/m2 körül alakult.

kepfile

Ami a XVI. kerületi ingatlanpiaci árak jövőjét illeti, ez esetben sem valószínű a nagy változás rövidtávon. Még a családi házak esetében lehet további nagyobb léptékű áremelkedés az év második felében, de a lakások átlagára valószínűleg ugyanazon az árszínvonalon fog maradni.

 Ezt jó tudnod, ha lakásvásárláshoz hitelfelvételre készülsz!

Mivel a koronavírusnak sok helyen nem sikerült csökkentenie, vagy legalábbis tartósan csökkenteni a lakóingatlanok átlagárait, továbbra is lehetetlennek tűnhet saját otthonhoz jutni. Emiatt sokan fordulnak hitelfelvételhez.

 Azonban mielőtt még ebbe belevágnák érdemes tájékozódnunk és tisztáznunk néhány tévhitet. Például azt, hogy nem a vételár, hanem a becsült forgalmi érték 80%-áig ad a bank lakáshitelt 20% önerő mellett. Ugyanis könnyen előfordulhat, hogy a vételár kevesebb, mint a bank által felértékelt összeg, ami pedig a vártnál kevesebb felvehető kölcsönt jelent.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez